Копие от писмото на бившия американски президент Роналд Рейгън до Съюза на писателите в България дариха на Регионалния исторически музей в Плевен депутатите от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов

  Плевен: На събитието присъстваха и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев и на БСП - Плевен Любомир Петков

 

Плевен: На събитието присъстваха и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев и на БСП - Плевен Любомир Петков. Писмото, писано през 1986 г , беше откупено от народните представители пред декември 2008 г. в благотворителна акция за събиране на средства за възстановяване на опожарената сграда на писателската организация, припомни Петев. Той благодари още веднъж на плевенските депутати, че след като са го откупили за  4300 лв., са предоставили ценния документ отново за съхранение  на СБП.

По време на днешното събитие Регионалния исторически музей в Плевен получи като дарение и оригиналното писмо на Любомир Левчев, с което той предоставя писмото на американския президент  за благотворителния търг.

Това е единственото писмо на Рейгън до България от този период, а тогавашния председател на писателския съюз Любомир Левчев е успял да го съхрани през годините, каза Петев. Той сподели, че около подготовката на благотворителния търг в архива на СБП е открито и друго уникално писмо. То е написано от друг американски президент - Теодор Рузвелт, до писателя Иван Вазов, който е първият председател на СБП. Годината е 1913 г.

Дарените на Регионалния исторически музей в Плевен писма ще бъдат показани на гражданите през май месец, когато по традиция се излагат дарителски експозиции.