Атанас Мерджанов: Бизнесът показа нуждата от Министерство на инвестиционното проектиране

Сеп 19, 2013 Новини БСП 0 1028

В никакъв случай не е грешка създаването на Министерство на инвестиционното проектиране

В никакъв случай не е грешка създаването на Министерство на инвестиционното проектиране.  Това е една необходимост, по която се работи. В различните етапи на развитие на Българската държава е имало различни структури на  МС, които са отчитали икономическото състояние на страната и нуждите й. Правителството е сметнало, че е необходимо такова ведомство и без съмнение бизнесът го показва. Това заяви в ефира на БНТ зам. - председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов. По думите му, за да бъде отчетена необходимостта от такова министерство, трябва да се пита професионалната общност. Той подчерта, че са били проведени над десет заседания на Комисията по инвестиционно проектиране в НС, където са се провели дискусии с общността. "България има крещяща нужда от проекти. Ние виждаме колко бяха трудностите с усвояването на европейските средства, защото нямаме проектна готовност", заяви народният представител. Според него, едно такова министерство действително би могло да е катализатор за решаване на тези проблеми. Той обаче подчерта, че не бива да има крайни изказвания и трябва да се запитат членовете на съответната парламентарна комисия колко пъти са участвали в заседанията, дали са участвали в промените в Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Позитивното от вота на недоверие е, че ГЕРБ започна да се държи като опозиция

"Независимо по каква тема е вотът, позитивното от него е, че ГЕРБ се върна на терена на политическия дебат в парламентарната зала, защото отсъствието им от парламента през последните няколко месеца показваше един друг тип поведение", заяви Мерджанов. Той коментира, че те като опозиция имат право на своите критични оценки, но този дебат трябва да се води със силата на парламентарните средства. Народният представител изрази мнение, че все пак трябва да се изчака и да се видят конкретните мотиви за вота, които ще бъдат внесени, защото за последните години "сме свикнали с обрати в позицията на ГЕРБ". Той отрече твърденията, че ГЕРБ не е поканена при обсъждане на Декларацията на национални приоритети и припомни, че те дълго време са отсъствали от НС. По думите му, вотът на недоверие и декларацията са свързани, защото тя очертава волята на една политическа партия и нейните намерения за подкрепа на един тип политика или за нейното обсъждане и критика.

На въпрос за назначението за г-н Мавродиев, който няма достъп до класифицирана информация, депутатът припомни, че това не е назначение на КБ, а на ГЕРБ  и той  е бил един от знаковите им народни представители и председател на временната анкетна комисия, разследваща наследството на Тройната коалиция. "Би било жалко да се допусне в един независим регулатор, нейният председател да няма достъп до класифицирана информация", каза още той.

По повод на недоволството към дадени кадрови назначения, той коментира, че това е предупреждение към подкрепящите правителството и към самото него. "От тук нататък всеки един политик, който взима кадрови решения трябва особено да внимава и ще бъде под прицела на общественото мнение. Политиката, която водим, ще бъде непримирима към смущаващите назначения и действия на кабинета", заключи Атанас Мерджанов.