Сергей Станишев: Правителството върна парламентарната демокрация

Сеп 20, 2013 Новини БСП 0 1266

Едно от реалните постиженията на кабинета „Орешарски” е връщането към парламентарната демокрация в една парламентарна република

Едно от реалните постиженията на кабинета „Орешарски” е връщането към парламентарната демокрация в една парламентарна република. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ и ПЕС, в ефира на Нова телевизия. „Спомнете си в какъв режим живяхме. Имаше двама души – Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които можеха да съсипят всеки живот с клевети, рекет, подслушвания. Цялата система на управление беше централизирана в техните ръце. Парламентът беше превърнат в гумен печат, а министър-председателят не се явяваше там. ГЕРБ, в продължение на 4 години, вкара в живота на обществото манипулацията  и лъжата като нормална практика. Днес мога категорично да заявя, че държавата се управлява от правителството, министър-председателя, а той се отчита пред парламента”, допълни той. Станишев поясни, че за 3 месеца Пламен Орешарски е бил повече пъти в парламента, отколкото Бойко Борисов за целия си мандат и се отчита всеки месец. „Той представи програма, която беше дискутирана, както с краткосрочни мерки, така и с перспективата за целия мандат. И това е много ясно свидетелство за начина на управление”, каза председателят на БСП.

По повод темата за състава на МС, той заяви, че това са хора, избрани от мин.- председателя и неговия екип и са подкрепени на базата на определени знания и експертиза в тази област. „Това е най-академичният кабинет. Той е политико-експертен и никой не крие, че двете партии, които подкрепят кабинета, имат своя глас и могат да изразят своето мнение по кандидатури. Министрите и зам.-министрите са хора с компетенции и не партийният принцип е водещ”, категоричен бе той.

По неговите думи слуховете за „червена метла” са несъстоятелни. „Мисля дори, че кабинетът не е решителен в действия за подбор на хора в администрацията”, поясни той. Станишев обясни, че цялата централна администрация се състои от 6300 души и припомни статистика на Меглена Кунева, според която 2700 души са били подменени в мандата на ГЕРБ, а едва всеки пети и бил назначен с конкурс.  „Не е вярно, че 4 години професионализмът е бил водещ. Напротив - много професионалисти бяха изчистени, за да се заменят с партийци. ГЕРБ превърна назначенията на всички нива в начин за партийно укрепване и начин за получаване на партийни резултати. Това, което се случва сега, е възстановяване на известна справедливост. Не казвам, че няма грешки и ако може някой да се застрахова, би било чудесно, но подходът е съвсем различен”, каза той. Станишев бе категоричен, че правителството е готово, ако някой сгреши или не се справя, да бъде сменен. Станишев допълни и, че хората от администрацията, които работят професионално и не се опитват да саботират правителството, могат да бъдат спокойни за своите позиции, „защото не се търси реванш самоцелно и ние не сме такива, каквито бяха ГЕРБ”.   

 

 

Реформи се правят с политическа воля, ние я имаме

Председателят на БСП обясни, че трябва да имаш политическа воля, за да се правят реформи, а Пламен Орешарски е заявил точно това. „Какво като имаше доверие към Бойко Борисов 70%. Когато стартираше моят кабинет имаше 24% от доверието”, допълни той.  „Реформа в пенсионната възраст трябва да бъде съобразена с много фактори, а не да се гледа на нея механично и като счетоводство и това е констатирано от ЕК”, обясни Станишев. Той припомни и какъв е бил подходът на Дянков и Борисов - как да се спестят пари за плащане на пенсии. „Ние смятаме, че при тази продължителност на живота в България, която е много по-ниска от ЕС, трябва да се подхожда към този въпрос много внимателно и плавно. Ако целта е, когато се пенсионира човек и да му се плаща колкото се може по-малко години пенсия, това не е справедливо. Трябва да се спре стремителният график на увеличаване на възрастта на пенсиониране. Нещо повече, ние сме внесли законопроект за хора, на които не им достига трудов стаж, да могат да се пенсионират предсрочно, но срещу по-ниска пенсия, защото реално погледнато нямат нужния стаж, но по някакъв начин търсим решения”, обясни той.

Сергей Станишев изрази мнение, че всичко се постига не със заповед, а със законови промени и промени на ясни механизми. Той коментира и цените на тока. „Разпространителите на електроенергия бяха поискали през юни да има увеличение на тока с 20%, а това за България е непоносимо. Беше променен начинът на ценообразуване и се постигна резултат, който е добър за потребителите, при това не само за гражданите, а и за българския бизнес. Нещо повече. Тази законова рамка даде възможност да се отпуши българският износ и производство в енергетиката, защото мините, ТЕЦ и АЕЦ бяха поставени на границата на съществуването. Това според нас беше направено съзнателно или по тотална некомпетентност, защото обезкръвяваше българската енергетика, която е в изключително тежко състояние и днес. Трябват много оздравителни мерки, за да си стъпи на краката и да се развива положително, наред с това да има справедливи цени за хората”, поясни той. Председателят на БСП бе категоричен, че трябва да се действа отговорно и внимателно, защото са засегнати много интереси. „Основната причина за стремителното увеличаване на цените, което беше последните 2 години, е абсолютно неконтролираният ръст на възобновяемите енергоизточници и вкарване на много други условия в крайната цена, което е несправедливо по отношение на потребителите. Това беше коригирано”, смята Станишев. Той припомни и едно предложение - ДКЕВР да се избира от парламента и да бъдат включени и НПО, „за да има прозрачност и яснота и този въпрос не е свален от дневния ред, но не искайте за 100 дни правителството да свърши всичко и да оправи батаци, които са забърквани през последните 4 години”.

 

Правителството ще води такава политика, че фискалният резерв да не намалява

Станишев обясни, че заемът, който правителството получи разрешение да тегли, е необходим, защото непланирано правителството на Борисов е взело един много голям заем през пролетта и това трябва да бъде компенсирано. „Второ, към 30 юни, когато правителството на Орешарски още нямаше как да заработи активно, неизпълнението на приходната част беше твърде голяма и се образува голяма дупка в бюджета. Затова беше и коригиран бюджета, въпреки че са поставени много амбициозни задачи за събираемостта. Наред с това, през януари и февруари предстоят много сериозни плащания. Вместо тогава да се търсят пари в много неизгодни условия, добре е да го има този резерв. Правителството много ясно заяви, че ще води такава политика, че фискалният резерв да не намалява. Г-н Борисов получи 8 млрд. фискален резерв, преполови го на половина. Освен това увеличиха държавния дълг с 4 млрд. Средногодишно правителството на ГЕРБ вземаше по 2 млрд. нов дълг”, поясни той.

 

Проектът „Белене” ще бъде анализиран и след това ще се вземе решение

„Тепърва ще бъде анализирано сегашното състояние на „Белене” и след това ще се вземе решение от Министерството на икономиката и енергетиката, от БЕХ”, каза Станишев. Той припомни и резултатите от проведения референдум, според които 60% са „за” и 40% „против”, а за тези, които просто не са гласували – никой не знае мнението им. „Референдумът няма задължителна сила. Един проект, за да бъде успешен, трябва да има добър икономически модел. За съжаление, от правителството на ГЕРБ този проект беше натоварен с негативи”, смята той. Сергей Станишев е категоричен, че трябва да се подхожда отговорно и внимателно и към идеята за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. „Министър Стойнев подаде сигнали в прокуратурата за това, че след решението на ГЕРБ за спиране на проекта, са продължили да плащат десетки милиони за работа по „Белене” и се задава въпросът защо. Нито за „Белене”, нито за 7-ми блок на „Козлодуй” са планирани и са правени разходи от бюджета на държавата. Това беше една от лъжите на ГЕРБ”, обясни той.