Сергей Станишев: БСП оцелява, защото е партия с дълбоки народни корени

Сеп 21, 2013 Новини БСП 0 1203

Отговорът на въпроса, защо БСП оцелява и се развива, е много прост – ние сме партия с дълбоки народни корени

Отговорът на въпроса, защо БСП оцелява и се развива, е много прост – ние сме партия с дълбоки народни корени. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ и президент на ПЕС, по повод честването на 100 г. от основаването на партийната организация в община Елин Пелин. „Много пъти и през последните десетилетия, и през всички тези години от живота на БСП, нашите опоненти са си мечтали БСП да я няма и да я унищожат. Тя е била забранявана политически, нейните членове са били избивани, репресирани, вкарвани в затвори и концентрационни лагери, но никога мечтата на нашите опоненти не се е реализирала. Нашият идеал за справедливост и човешко достойнство, за равенство, за възможност всеки човек да изживее своя живот с перспектива, да се реализира и да се чувства полезен в обществото, този идеал е безсмъртен. За него мисли всеки, независимо дали симпатизира на нас или не. И сме оцелели, защото този идеал остава в сърцевината на нашата партия и действия, на политиката, която партията е водила, води и ще води”, добави той.

Станишев не пропусна да отбележи, че един юбилей винаги е повод да бъде отдадена почит на тези, които са дали живота си за този идеал, на участниците в Антифашистката съпротива, сред които и Йорданка Николова, както и да бъдат почетени ветераните на развитието на страната в периода от 1944 до 1989 година. Той благодари  и на поколението, „което от 90-та година опази партията, успя да я стабилизира и върна доверието в нея”.

Председателят на БСП припомни, че община Елин Пелин се слави със своите традиции. „По време на антифашистката съпротива и моят баща е ходил някъде тук из Балкана, заедно с другите бойци от бригада "Чавдар". Много ми е разказвал за емоциите и това как са излезли почти без оръжие, как не са имали мощта на армията, която ги е преследвала, но са имали своята вяра”, каза той. По неговите думи след 90-а година много българи са преживели разочарование. „Толкова много неща се съсипаха и нас от това ни боли, защото когато се закриват производства, работни места, това пречупва човешки съдби. Въпреки всички тези изпитания, нашата партия устоя”, заяви той.

По неговите думи БСП е колективна партия и това е другият източник на нейната сила. „Нейната история и дейност не се прави от един човек, лидер, който да дава универсални решения за всичко, а се изгражда от усилията на стотици, хиляди и десетки хиляди нейни членове, всеки със своя принос. Дори наши опоненти признават, че сме останали единствената истинска партия в България и това днес ни натоварва с нови отговорности, не по малки от тези, които са имали нашите предшественици”, заяви Станишев.

„В предишните 4 години, през управлението на ГЕРБ, страната ни преживя изключително тежък период, авторитарен режим, полицейщина, рекет, унижение, самохвалство, но най-лошото – никакво развитие. Имаше разсипване на всичко – икономика, институции, социални ангажименти на държавата. Затова искам да благодаря на всички членове и симпатизанти, че през този период не се поддадоха на черната пропаганда срещу БСП, че запазиха доверието в тази партия, запазихме единството и сплотеността”, каза още Сергей Станишев. Според него истински подвиг е, че при такъв режим и използване на държавата за нуждите на една партия, а не за интересите на хората, „успяхме да свалим Борисов и Цветанов от власт”.

Станишев заяви, че „ние, вашите народни представили и нашите представителите в изпълнителната власт много добре разбираме, че хората живеят изключително трудно, много са измъчени и бедни. Много хора трябва да броят всяка стотинка, всеки лев и да избират за какво да ги похарчат от основните си нужди. И с това не можем да се примирим. Не можем да направим чудеса за 100 дни или до края на година, но започнахме един път и за оздравяване на икономиката, и за възстановяване на социалните ангажименти на държавата, и за промени, които ще дадат перспектива за по-добър живот на всички българи. За тези цели няма да спрем да работим усърдно всеки ден. За тях имаме и волята да устояваме на атаките, протестите, натиска и парите, които се хвърлят срещу нас”, каза Сергей Станишев.

Сергей Станишев е на мнение, че младите трябва да се поощряват и с усмивка раздаде партийните книжки на 7 младежи.

Председателят на БСП разгледа и фотоизложба, посветена на събитието. В нея могат да се видят снимки на Сотир Зеленков, първия секретар на партията, Иван Пешев, Йорданка Николова и други видни личности. След това председателят на БСП поднесе цветя на паметника на Йорданка Николова, член на ЦК на партията и ръководител на  Работническия младежки съюз, загинала на близо до с. Елешница.

По време на официалната част, Валери Брънзелов, председател на партийната организация на БСП – общ. Елин Пелин, представи доклад с кратка история на организацията. Той припомни, че за началото на партийния живот се смята датата 19 октомври 1913 г., въпреки че опити за създаване на група е имало още през 1912 г. По неговите думи, към днешна дата активен партиен живот водят 21 партийни организации във всички населени места на Елин Пелин.

В прочувствено слово Димитър Иванов, председател на общински съвет от 1977 до 1987, изрази своята признателност към партийната организация и заяви, че това е единствената партия, „способна да ни изведе от дъното на разрухата, до която ни докараха новите демократи“.

На мероприятието присъстваха Корнелия Нинова и Александър Паунов, зам.-председатели на ПГ на КБ и народните представители Кирил Добрев и Борис Цветков. Сред официалните гости бяха и Маргарита Петкова, председател на Областния съвет на БСП – София област, както и зам.-областните управители - Красимир Кунчев и София Торолова. Събитието уважиха Владимир Георгиев, кмет на общ. Самоков, Радостин Радев, кмет на общ. Костенец, както и председатели на общински съвети на БСП: Никола Радунчев – Чавдар, Зоя Йорданова – Костинброд, Силвия Стойчева – Самоков, Анна Савова – Горна Малина, Веселка Златева – Ботевград, Александър Манолов – Своге, Веселка Иванова – Божурище, Емил Даскалов – Костенец, Станка Атанасова – Етрополе.