Атанас Мерджанов: Докато ГЕРБ отсъстваха от НС променихме 80 важни закона

Сеп 21, 2013 Новини БСП 0 835

„Вотът на недоверие е една нормална парламентарна практика и не притеснява по никакъв начин Коалиция за България”, каза в ефира на Дарик радио, Атанас Мерджанов, зам

„Вотът на недоверие е една нормална парламентарна практика и не притеснява по никакъв начин Коалиция за България”, каза в ефира на Дарик радио, Атанас Мерджанов, зам.-председател на Парламентарната група на Коалиция за България.

Той бе категоричен, че има достатъчно основания категорично да се защитят действията на кабинета Орешарски, още повече че и самите вносители са убедени, че той няма да мине. Мерджанов отбеляза, че този вот се иска от народни представители които са от едва 20 дни в парламента и реално не са участвали в работата му. Затова и вотът няма никаква политическа тежест.

Народният представител от КБ отбеляза и един позитивен момент в поведението на ГЕРБ. Това , че са върнали политическия сблъсък в полето на парламента, където му е мястото, защото през изминалите месеци политическата обстановка в страната е била ненормална. „От това напрежение нямат нужда нито гражданите, нито обществото, нито държавата”, категоричен бе той.

Според Мерджанов, правителството е направило много за 100 – те си дни на управление. „Имаме достатъчно солидни аргументи в защита, не просто за съществуването на министерството, а за неговата необходимост и от това, че то е длъжно да направи значимите стъпки в оптимизацията на икономическата и инвестиционната среда", каза той.

По думите му в различните етапи на своето развитие българската държава е имала различни структури на Министерския съвет. "Тези структури на МС са отчитали икономическите необходимости които са стояли пред държавата", каза Мерджанов. Според него една от главните причини за слабото усвояване на европейските средства е липсата на качествени проекти. Това се отчита от цялата професионална общност. "Различните гилдии - Камарата на инженерите, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите, Националното сдружение на общините, Камарата на инженерите по геодезия, Асоциацията на фирмите по геодезия се обявиха в подкрепа на министерството по инвестиционното проектиране", добави той. Това са гражданските и професионални структури които подкрепят и които са в непрекъснат диалог с ръководството на това министерство. Създаването на такъв тип държавен орган, които по най ефективния и полезен начин да контактува, да отчита нуждите на бизнеса на проектирането и усвояването на европейските средства е нужен на страната, продължи Мерджанов.

Той отбеляза, че докато депутатите от ГЕРБ са отсъствали от Народното събрание, са променени над 80 закона. „Направени съществени промени в Закона за устройство на територията, започнала е промяната в закона за обществените поръчки. Това са стъпки за действителната институциализация на министерството, за неговата полезност и пригодност за нуждите на българската икономика и инвестиционен процес”, заяви Мерджанов.

Атанас Мерджанов се обърна и към протестиращите. Той каза, че БСП е дала достатъчно доказателства през последните няколко месеца, че е в диалог с всички онези които искат по-доброто развитие на страната. Но в същото време няма да приеме ултиматуми. „Имаме избрано Народно събрание, законно избрано правителство, то има утвърдена програма. Ние вярваме в качествата на правителството, на министрите и ще го подкрепяме дотогава, докато то гарантира по-добро развитие на живота в България”, завърши Атанас Мерджанов.