Мая Манолова: Първият вот на недоверие ще бъде за дейност в бъдеще време

Сеп 24, 2013 Новини БСП 0 803

Парадокс е, че първият вот на недоверие от страна на ГЕРБ ще бъде за дейност в бъдеще време

Парадокс е, че първият вот на недоверие от страна на ГЕРБ ще бъде за дейност в бъдеще време. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения и Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс в НС и народен представител от ПГ на КБ Мая Манолова. Тя обясни, че Министерство на инвестиционното проектиране е едва създадено и няма как да има резултати веднага и критиките са неоснователни. Депутатът коментира, че то е свършило много работа с подготовката на нормативни документи, защото негов ресор е и устройството на територията и подготовката на инвестиционни проекти, строителният контрол и надзор и това ще се чуе по време на дебатите по вота на недоверие.

"Истерията около МИП, която се създаде от ГЕРБ, след като промениха мнението си за предстоящия вот на недоверие, е изкуствена Има забавяне при подготовката на важни инвестиционни проекти, което пречи и на привличането на чужди инвестиции, така че беше нормално да има структура, министерство, което да се заеме с тази дейност", категорична бе Манолова. По думите й, това е добър ход и тепърва ще се видят резултатите от него.  Тя обясни, че по начина, по който е функционирало Министерство на регионалното развитие, особено по време на предишното управление, се е занимавало само с големи инфраструктурни проекти и на практика е "зарязало другата си основна дейност, регионите и опитите за равномерност в развитието на различните региони в България". Манолова подчерта, че страната има нужда от една балансирана регионална политика. Помолена да коментира различните мнения по тази тема на народни представители от БСП, Манолова отговори, че БСП се различава от тоталитарните, еднолични партии като ГЕРБ. „В БСП всеки, който има различно мнение, може да го изрази, ние го дискутираме и взимаме общо решение", поясни тя.

Предишното правителство само говореше, а сегашното работи

Манолова заяви категорично, че правителството е свършило много работа и хората трябва да го чуят. "Има проблем в говоренето, но от друга страна това все пак е контрапункт на предишното управление, което беше добро в едно нещо - да прави добър PR и да показва и да говори за едно свое действие по 10 пъти. Кабинетът на г-н Орешарски не парадира с нищо, което с времето ще се окаже плюс", заяви депутатът. Тя изрази мнение, че 100 дни са много кратък период, за да се очакват чудеса от една власт още повече в средата на финансовата година, планирана от Дянков и критичното положение, оставено от предишното управление. "Въпреки това, правителството показа, че може да свърши много. То взе спешни и неотложни мерки, които трябваше да бъдат направени. Показа, че за сто дни то може да свърши повече работа, отколкото други правителства за половин мандат и даде много ясни знаци към хората, към бизнеса, както и заявка за възстановяване на правовата държава", категоричен бе депутатът. Според нея, това е първото правителство, което не се опитва да съсредоточи цялата власт в ръцете си, както "предишният премиер, който на практика командваше цялата държава и парламента, съдебната власт, медиите, а всички останали власти в държавата, бяха безгласна буква".

БСП е истинска, демократична, жива партия

Манолова изрази мнение, че БСП е истинска, демократична жива партия, може би единствената в България и няма проблем с консолидацията. Тя коментира, че ефект от 100 дни управление на правителството в тежка среда е довел до дори по-голямо сплотяване на лявомислещите хора, както и на парламентарната група на КБ и на БСП. Помолена да изрази мнение по повод на изказвания на Георги Първанов и дискусионните клубове, които той стартира, Манолова коментира: „Ситуациите в момента, в който се даде старт на АБВ и сега са различни. Тогава се търсеше подкрепа от среди извън БСП срещу общата заплаха за демокрацията в България, каквато е ПП ГЕРБ. Когато обаче едно експертно правителство, излъчено с подкрепата на БСП, е в трудна позиция, то има нужда от подкрепа от членовете на партията, а не от разединение", категорична бе Манолова. Депутатът изрази мнение, че като уважаван бивш президент на републиката с два успешни мандата той може да е коректив на президентската власт. "Той има какво да каже, когато един президент, който, желаейки да стане фокус на внимание в политически събития в страната, се провали в опита си да е обединител на нацията. От това той би спечелил повече, отколкото като част от лявото пространство и БСП, да критикува правителството на г-н Орешарски", заключи Мая Манолова.