Атанас Мерджанов: С поведението си ГЕРБ показаха, че не знаят какво искат

Сеп 26, 2013 Новини БСП 0 916

За втори пореден ден се наблюдава непристойно политическо поведение на депутатите на ГЕРБ

За втори пореден ден се наблюдава непристойно политическо поведение на депутатите на ГЕРБ. Хората, които поискаха вота на недоверие към правителството и говорят за него от близо месец насам, пропуснаха момента да направят един сериозен дебат и се провалиха, защото доказаха, че действително не знаят како искат. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов в ефира на БНТ. „В крайна сметка, това, което се случи в Народното събрание е обидно за избирателите. То е недопустимо”, подчерта Мерджанов. „Днес имаше подчертано желание да се състои дебат по вота на недоверие. Това бе ясно демонстрирано, както от кабинета, който присъстваше в залата, така и от присъствието на депутатите на Коалиция за България и ДПС”, поясни зам.-председателят на ПГ на КБ. Но как би могъл да се състои дебат, попита той, след като отсъстват неговите вносители. „Ние имаме достатъчно политически опит, за да сме убедени в собственото ни поведение и действия в парламента. ГЕРБ явно не можаха да разберат какво се случва в НС. Това, което се случи, бе последователно поведение на парламентарните сили, които искаха да се проведе вотът на недоверие, а ние създадохме всички предпоставки това да се случи и да бъде проведен дебат”, поясни Мерджанов. Той добави, че са били призовани вносителите му, но тяхната липса може да се разгледа и като отказ от легитимно политическо поведение. Това е продължение на протестите с други средства”, заяви той.

По отношение на това, дали заседанието е било легитимно, Атанас Мерджанов заяви, че след като Цецка Цачева е взела думата, под формата на реплика, то това  означава, че тя е участвала в едно легитимно заседание. „По същия начин, думата бе взета и от господин Главчев, който изясни мотивите за вота на недоверие. От това излиза, че ГЕРБ действително са изконсумирали въпросния вот”, аргументира се той.

ГЕРБ имат последователно поведение на съсипване на институциите

„Депутатите от ГЕРБ присъстваха в НС, те искаха вот на недоверие и същевременно напуснаха залата. Това е едно последователно поведение на съсипване на институциите”, подчерта Мерджанов. По думите му с парадоксални хватки от правилника не може да се продължи напред. „В крайна сметка има толкова много сериозни въпроси, на които трябва да се търсят сериозни решения, засягащи държавата, вместо да се губи от времето на депутатите”, заключи той.