Янаки Стоилов: С поведението си ГЕРБ дискредитират парламентаризма и институциите

Сеп 27, 2013 Новини БСП 0 1086

С поведението си ГЕРБ продължават да дискредитират парламентаризма и институциите

С поведението си ГЕРБ продължават да дискредитират парламентаризма и институциите. Това заяви Янаки Стоилов, зам. председател на БСП и зам. председател на ПГ на КБ, в ефира на ТВ7. Според Стоилов, това се прави още от времето, когато ГЕРБ са били в управлението, чрез пренебрегването на парламента и даването на обидни квалификации за него от тогавашния министър-председател. „Сега, когато са в опозиция, те се опитват да покажат, че този парламент е блокиран и не може да работи и да взема решения. С тази своя парламентарна клоунада ГЕРБ се опитват да покажат на гражданите, че от Народното събрание няма нужда. Само, че до какво води това?”, попита той.

Стоилов заяви, че изпитва неудобство и съжаление, от факта, че това пречи за концентрирането  върху важните въпроси, които засягат гражданите и страната. "Този начин на поведение на ГЕРБ насочва вниманието към незначителни и вътрешни за Народното събрание въпроси, но в такава ситуация, понякога се налага да действа поговорката: „Каквото повикало - такова се обадило”, каза той. „Всеки човек отговаря за себе си, в края на краищата, всяка партия трябва да обосновава своите действия. Политиците трябва да бъдат  по-подготвени и  по-отговорни, защото това поведение на част от депутатите се отразява на обществото”, продължи той.

„Парламентарната тактика е въпрос на парламентарните групи”, посочи Стоилов. Според него проблемът не е кой е измислил вчерашната тактика, той или Младен Червеняков. „Проблемът е как да се намери противодействие на постоянните злоупотреби с правото от страна на ГЕРБ. Когато едно право се упражнява в разрез с неговото предназначение, този, който отговаря за неговото прилагане, не трябва да допусне това упражняване по начин, отклоняващ се от целите, за които е предоставено то. ГЕРБ ни демонстрират в продължение на седмица точно това”, категоричен бе той.

„Ако се направи паралелно електронна регистрация и преброяване, най-вероятно ще се окаже, че виртуалният резултат няма да отразява действителния брой на депутатите в зала”, коментира Янаки Стоилов, като допълни, че Конституционният съд ще реши дали е допустимо това искане, но според него то е неоснователно. “Това е някакъв удар в празното пространство”, заяви депутатът. Според него, важният въпрос е какво ще се случва от тук нататък. Той посочи, че България може да изпусне шанса за решаването на големи задачи и няма да може да защити подобаващо националните си интереси, а именно – енергийните проекти като АЕЦ Белене, Южен поток и актуалната тема за бежанците от Сирийската криза.

„Еднозначен отговор на противопоставянето в парламента и обществото няма. Това може да бъде постигнато с поредица от действия,  които да поставят на преден план националните задачи и приоритети”, отбеляза Стоилов. „Докато се намират убедителни и удовлетворителни отговори, това правителство и този парламент трябва да работят” , продължи депутатът. Според него изборите в момента не са решение,  защото най-вероятно те ще предложат същата картина. „Затова трябва да направим всичко, което е възможно в момента, тъй като страната не може да си позволи безкрайно преиграване на изборите”, заключи Янаки Стоилов.