Сергей Станишев: Искаме да възстановим диалога с местната власт, независимо от цвета

Сеп 27, 2013 ВРАЦА Новини БСП 0 844

БСП винаги е отделяла особено внимание на диалога с местното самоуправление, защото тя е най-близо до гражданите

БСП винаги е отделяла особено внимание на диалога с местното самоуправление, защото тя е най-близо до гражданите. Когато един човек има проблем, независимо какъв, няма как той да отиде в столицата, при правителството, а отива при кмета и иска да му се решат проблемите. Затова БСП се е отнасяла винаги с уважение към местната власт. Това заяви лидерът на БСП на съвещание с кметовете на общини, което се провежда днес и утре във Враца. „Имаме ясното намерение да възстановим нормалния диалог между централните институции – парламент, правителство и местната власт, като цяло, независимо от цвета. На второ място, като партия мандатоносител, ще се постараем да бъдем полезни на вас, във вашата ежедневна дейност, така че да можете да свършите най-добра работа за хората, които живеят във вашите общини“, допълни той. „Имаме амбицията кабинетът на Орешарски да управлява пълен мандат, не заради властта, а за да може да се свърши работа. Заради властта се борят Борисов и Цветанов, защото без нея те не могат. БСП е съществувала и на власт, и в опозиция, и при много ожесточени отношения към нас сме оцелявали и сме се възстановявали, като партия и доверие“, категоричен бе Сергей Станишев.

Той не подмина и въпроса за вота на недоверие, като заяви, че ГЕРБ са го внесли, а след това са бойкотирали работата на парламента. „Всички виждате обществената реакция. Хората ги разглеждат като партия, която не знае какво иска. Лошото е, че това влияе върху институциите. Не го казвам, за да изкажа остри думи за опозицията, а за да припомня какво се случваше с държавата и с институциите, в това число и с местното самоуправление през последните четири години. Хваща ме страх по какъв начин, какви хора, с какво отношение са управлявали държавата“, каза още Станишев. Той обясни, че в периода на управление на Тройната коалиция е започнал един процес на укрепване на местната власт, на придобиване на повече права, които са ясно регламентирани и които също така са осигурени финансово. „Не мога да кажа, че този процес е приключил, а напротив, последните години се случваше точно обратното на всичко, случващо се в цяла Европа“, Той поясни, че е нужна съвместна работа между националното, регионалното и местното ниво и всяка власт да има достатъчно пълномощия, за да решава ефективно проблемите, които са в рамките на нейните отговорности. „В България целият модел на ГЕРБ беше обратното – цялата власт в едни ръце и имаше концентрация на власт. С цел да се контролира всичко, да се управлява, но не в обществен интерес, а в интерес на малка клика, в процеса най-вече на финансовото разпределение на средствата и от националния бюджет и от европейските фондове. Радвам се, че на изборите, гражданите отхвърлиха този модел на управление“, припомни Станишев. Той бе категоричен, че една от инициативите на БСП е създаване на нормална държава, на нормален и резултативен диалог между централната власт и представителите на местното самоуправление.

Трябва да се върнем към нормалност и предсказуемост

„Трябва да се върнем към нормалност, предсказуемост и последователност в политиката, така че всеки да може да свърши най-ефективно своите задачи и в крайна сметка хората да видят полза от работата на всички институции в държавата“, заяви лидерът на БСП.

„Спомням си какво беше отношението и към Сдружението на общините и към т.нар. „червени кметове“, въпреки че всички кметове са на всички граждани, независимо от коя партия са избрани. Кметовете, избрани с подкрепата на КБ, бяха целенасочено мачкани и унижавани, преследвани с репресивната машина на Цветанов“, добави Станишев. По неговите думи, в момента се формира финансовата рамка на Бюджет 2014 и помоли участниците в семинара да изложат всички натрупани проблеми, за да се търсят решения. „Нищо не може да се реши с един замах, а и предизборните ангажименти на БСП и КБ не се вместват в една година“, обясни лидерът на БСП.

По темата за европейските фондове, Сергей Станишев заяви, че въпреки клетвите на предишните управляващи, само 36% са верификацирани от целия обем, който се полага на нашата страна и това е крайно ниско. „Затова през последните месеци правителството на Орешарски полага огромни усилия, за да спаси милиони средства и те да не бъдат загубени. Следващите години трябва да се работи с този темп и по-ускорено, за да не загубим средства. Знаете, че рамката беше заварена и в нея има по-малко пари за програмата за развитие на селските райони. За съжаление, българското правителство, е едно от малкото правителства в ЕС, което не отстоя и не постави въпросът за допълни средства за своите най-изостанали райони“, заключи Станишев.