Сергей Станишев: Ще отстояваме специално развитие на Северозападна България

Сеп 28, 2013 Новини БСП 0 1162

С много ясни и сериозни аргументи ще отстояваме да се приеме от Европейската комисията предложената от правителството обща интегрирана териториална инициатива за развитието на Северозападна България

С много ясни и сериозни аргументи ще отстояваме да се приеме от Европейската комисията предложената от правителството обща интегрирана териториална инициатива за развитието на Северозападна България. Това обяви на пресконференция във Враца след двудневно съвещание с кметове, издигнати и подкрепени от БСП лидерът на партията и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев. В тази връзка той отбеляза, че бившият премиер Борисов не е успял да договори допълнителни средства, въпреки че много други страни са го направили. „Затова правителството на г-н Орешарски се опитва чрез проекта за споразумение  да компеснира това и ще има такава вътрешна програма, която ще позволи да се провежда по-цялостна политика за икономическо, социално и инфраструктурно развитие на този обширен регион, който включва три области“, обясни лидерът на БСП. Той определи това като ясен и конкретен ангажимент на държавата към региона и добави, че подобен план ще бъде приложен и в Смолян, заради високото ниво на безработица.

Трябва по-стабилно финансиране на общините още от 2014 г.

Станишев обяви и най-краткосрочната задача, към която, по думите му, има и разбиране от страна на правителството - да се направят първи стъпки към едно по-сериозно и стабилно финансиране на българските общини. „Борисов и Дянков върнаха общините с години назад. Бих казал към 90-те години - когато общините едва свързваха двата края. От към национална политика, всичко беше обезвъздушeно и бяха лишени от възможността да правят реална политика. Това трябва да бъде преодоляно и първите стъпки трябва да проличат още в бюджет 2014 г.“, категоричен бе лидерът на социалистите. Той не скри, че на правителството ще му бъде трудно, защото „има много остри проблеми, но ще се направи всичко възможно, за да се покаже едно различно отношение“. По думите му, втората краткосрочна мярка е взаимодействието с общините по разговорите с ЕК по приключване на споразумението, което трябва да бъде подписано. „Знаете, че споразумението беше оценено като достатъчно зряло, за разлика от това, което беше изготвено от служебното правителство. По него започват конкретни разговори с ЕК“, допълни Станишев. Според него трябва да се спре с практиката от последните години, а именно прехвърляне на отговорностите на държавата към общините, без финансов ресурс. „Предлагаме прилагането на една реална децентрализация. Искам да ви припомня, че правителството на Борисов закри Съвета по децентрализация. Сега той е възстановен и ние ще проведем един конструктивен диалог с представителите му, за да може той да свърши реална работа“, добави Станишев.

 

 

Четири години липсваше диалог между централна и местна власт

Той оцени провелата се среща като изключително полезна както за кметовете, така и за представителите на МС и народните представители. „Четири години нямаше диалог между централната власт и местното самоуправление. Решенията се свеждаха с командване и разпореждане. Това личеше като отношение особено към представителите на всички политически партии, извън ГЕРБ. Тази среща беше едно отпушване на напрежение, натрупано в тези кметове, с които не е разговаряно скоро време и техният глас не е бил чут“, каза още Сергей Станишев. Той изрази мнение, че срещата е била полезна и за министрите, защото са успели да стиковат политиката, която правят с местната власт - тази, която всеки ден се сблъсква с проблемите на хората и бизнеса. „За правителството е полезна, защото това е като подготовка за предстоящата работа на традиционната годишна среща на Сдружението на общините. Защото за разлика от предишното правителство, г-н Орешарски разглежда всички представители на местното самоуправление като равнопоставени, не ги дели на свои и чужди и няма намерение да дескриминира никой, макар че беше точно обратното последните четири години, но тази несправедливост трябва да спре“, заключи Станишев.

В двудневното съвещание във Враца, организирано от Националния съвет на БСП, участие взеха още: министър-председателят Пламен Орешарски, вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бобева; министрите Драгомир Стойнев, Петър Чобанов, Хасан Адемов, Иван Данов, Десислава Терзиева; над 90 кметове; народни представители от ПГ на КБ.