Мерджанов: Парламентът няма да стане по-стабилен, след нови парламентарни избори

Окт 03, 2013 Новини БСП 0 1076

Не смятам, че парламентът ще бъде по-различен, ако изборите са сега

Не смятам, че парламентът ще бъде по-различен, ако изборите са сега. Според едно изследване „Атака“ няма да влезе в парламента, но според други тя ще бъде отново парламентарно представена. Няма никаква гаранция, че Реформаторският блок ще се запази в структурата, в която е в момента, при една решителна битка, в едни предсрочни парламентарни избори. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов в ефира на телевизия Европа, помолен да коментира данните на социологическа агенция „Алфа Рисърч”, според една част от които 76% от анкетираните искат предсрочни парламентарни избори. „Не може да се прави извод само от едно социологическо проучване. Не сме изненадани от резултатите му като цяло, но трябва да се вземе под внимание фактът, че то е правено през месец август, а от тогава е изминал месец”, обясни той. По думите му не може да се твърди, че посочените данни са една очертана твърда тенденция. „Това са обществени нагласи, които извират от гражданските протести и които, както се наблюдава, вече затихнаха. Но посоченото не  означава, че обществото се е успокоило”, подчерта Мерджанов.

Резултатите от изследванията не само на „Алфа Рисърч”, но и на останалите агенции са предупреждение към нас политиците, смята Мерджанов, като обясни, че все пак не трябва да се забравя фактът, че това правителство работи при едни от най-тежките условия. „Каквито и критики да има към него, то все по-стабилно започва да навлиза във фазата на изпълнение на своите ангажименти. Още повече, че сега следва един решителен процес по формиране изпълнението на новата бюджетна процедура и съставяне на бюджета за следващата година”, посочи депутатът. Едно е ясно, казва той, българите искат политическа стабилност. „Нови избори няма да донесат политическа стабилност. Новият парламент няма да бъде по-стабилен от сегашния, защото пропорциите на политическите партии са почти същите, каквито са в момента в парламента. Съотношението на силите пак ще чертае една тенденция на нестабилност”, обясни той.

По отношение на неодобрението към настоящият парламент, Мерджанов припомни, че предишният кабинет е приключил своята работа с рекордно нисък процент на одобрение на българските граждани. „Поради тази причина бяха и предсрочните парламентарни избори. В този смисъл, аз категорично не мога да приема твърденията за голямо неодобрение към правителството на Пламен Орешарски. Припомням и това, че през последните месеци имаше сериозен опит гражданският процес да се изроди като институция. Това се видя на 4 септември, когато той получи ярка политическа подкрепа от ГЕРБ. По този начин се обезсмисли същността на гражданския натиск”, подчерта Мерджанов. Според него е много важно как народните представители, хората, оглавяващи институциите, президентът, политическите сили ще погледнат на необходимостта от политическа стабилност. „Защото е повече от ясно, че нов вот няма да доведе до различно съотношение на силите”, заяви той.

 

ГЕРБ доказаха, че важните теми за тях не са тези, които интересуват хората в държавата

„За работата на парламента мога да заявя, че хората видяха отношението на ГЕРБ към ангажиментите си в пленарната зала. Те практически отсъстваха два месеца от работните си места. От друга страна, те не обръщаха никакво внимание на сериозните икономически и социални теми”, каза депутатът. По думите му за ГЕРБ важни теми са били оставката на правителството и предсрочни избори, както и изготвяне на нов изборен кодекс. „А в същото време българите искат политическа и икономическа стабилност и решаване на социалните въпроси, също и реформи в здравеопазването. Те искат усилена работа в НС и качествени закони. А защо в последната седмица например, парламентът не работи по важните въпроси, мисля, че на всеки разумен човек му стана ясно - трябваше да се занимава с вот на недоверие”, заключи той.