Добрин Данев: Всеки гражданин има право на избор и ние трябва да му дадем тази възможност

Окт 04, 2013 Новини БСП 0 847

„Според мен, ако има проблем в обществото, ако има различни и противоречиви мнения по дадена тема, както е в момента с тютюнопушенето на закрито, ние трябва спокойно и разумно да обсъдим проблема и да потърсим консенсус”, каза Добрин Данев, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на БНТ

„Според мен, ако има проблем в обществото, ако има различни и противоречиви мнения по дадена тема, както е в момента с тютюнопушенето на закрито, ние трябва спокойно и разумно да обсъдим проблема и да потърсим консенсус”, каза Добрин Данев, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на БНТ. Според него,   при обсъждането на този закон, партийната принадлежност няма да бъде определяща, защото сред различните парламентарни групи се срещат застъпници и противници и на едната и на другата теза.

Намеренията на Закона за забрана на тютюнопушенето на закрито бяха добри, продължи той, но фактите говорят друго. ”Според прогнозно проучване от месец януари 2012 година, пушачите би следвало да намалеят с 13%. Но данните показват съвсем друга картина – през изминалата година пушачите са се увеличили със 70 000.Това сочи и докладът на агенция „Митници”  - с 6,5% е нараснала продажбата на цигари, което прави 80 млн. кутии и 800 млн. къса”, каза народният представител.

Добрин Данев цитира чл. 6 от Конституцията, които гласи: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”. „Всеки гражданин има право на избор и ние трябва да му дадем тази възможност”, завърши депутатът от Коалиция за България.