Атанас Мерджанов: Новата бюджетна философия е за решаване на най-неотложните проблеми на хората

Окт 06, 2013 Новини БСП 0 1008

 Един от важните акценти на политиката, която ние си поставяме, е не просто да бъде направен по-социален, по-добър, по- професионален бюджет, а бюджет със смислово нова философия

 Един от важните акценти на политиката, която ние си поставяме, е не просто да бъде направен по-социален, по-добър, по- професионален бюджет, а бюджет със смислово нова философия. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов. Според него един бюджет не може да реши всички проблеми на всички граждани и затова трябва да се фокусира върху  няколко групи политики, за да може да  се очаква решаване на една част от проблемите.  Той изрази мнение, че трябва да се направи прецизен преглед на текущите разходи и те да бъдат оптимизирани и ако трябва да бъдат разсрочени, с оглед решаването на най-наболелите проблеми на хората до края на тази година.  По думите му, това ще е предизвикателство най-вече към приходните агенции, митниците, ДАНС, НАП, Министерство на вътрешните работи. „Има много тежко наследство по отношение на контрабандата и неплащането на акцизи. Трябва да има политика, насочена към събираемостта в следващия бюджет. Нивото на контрабандата през последните години  и облагодетелстване на определени частни интереси и фирми, за сметка на обществения интерес, беше много високо“, заяви народният представител.

Той коментира, че по отношение на разходната част на бюджета на проведения Национален съвет на партията са били определени три акцента: социална политика, където БСП неизменно  има конкретни ангажименти, преди всичко приоритетът за образованието  и не на последно място - по- интензивен диалог и работа с местната власт. „Има необходимост от намеса на правителството при решаване на проблемите на местната власт. Диалогът с общините за последните четири години беше занемарен и е хубаво, че правителството го възстанови и Съвета по децентрализация започна да работи отново“, категоричен бе депутатът.

Оцелявайки, правителството реши конкретни проблеми на хората

„Трябва да кажем, че всичко онова, което сме записали в предизборната си кампания, няма как да се реализира за 1 година. Ние, преди всичко, трябва да помислим за оздравяването на икономиката, на бизнеса, в този смисъл говорихме и за разкриване на нови работни места. Всичко това е в един хоризонт , в рамките на целия мандат от 4 години.“, каза още депутатът. Според него, оцелявайки в тежките условия на работа, правителството е решило конкретни  проблеми на хората, предимно в социалната сфера. „Това не се хареса на опозицията, която абдикира от участие в работата на парламента  и за това поведението им е деструктивно“, коментира Мерджанов. Той изрази мнение, че когато се определи хоризонт на едно правителство, то се лишаваш от възможността да развие целия потенциал на всичко това, което е замислило като реформи. „4-годишен е мандатът и дали той ще бъде изпълнен зависи от самото правителство“, каза още депутатът.

Той подчерта, че КБ се стреми към диалог с всички парламентарно представени политически  сили, но не винаги той е успешен и резултатите са видими. „За съжаление, те не са изгодни за българските граждани. Трябва да осъзнаем необходимостта от един работещ парламент. Шансовете за подобряване са всяка една парламентарна сила, не само на думи и декларация, а  с конкретни стъпки да присъства и да работи за приемането на по-качествени закони“, категоричен бе Мерджанов. По думите му в ПГ на КБ е направен анализ и ще се заздрави дисциплината, за да няма проблеми с кворума.

България ще преодолее трудностите с бежанската вълна

На въпрос, справят ли се българските институции с бежанската вълна, председателят на  Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред  отговори, че положените усилия до момента говорят за липсата на системност в действията на българските правителства до момента.  „Справянето с бежанската вълна не биваше да бъде функция и дейност само на това правителство и само за този министър. Действията по посрещането и  трябваше да започнат по-рано. Ситуацията със Сирия е изострена от няколко години насам“, поясни народният представител.  Според него обаче министърът на вътрешните работи полага много усилия и с последните решения за оптимизация на действията на Държавната агенция за бежанците тези трудности ще бъдат преодолявани.