Сергей Станишев: Преди да се гласува затваряне на границите трябва да се отчетат всички последици

Окт 09, 2013 Новини БСП 0 1322

Преди да се гласува решение за затваряне на границите трябва да се отчетат всички последици

Преди да се гласува решение за затваряне на границите трябва да се отчетат всички последици. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. Той допълни, че ще има изслушване на министъра на вътрешните работи по темата. „Трябва да се разделят нещата и отговорността на МВР по контрол на границите от идеи, които нямат нищо общо с ангажименти на България, които са международни – в това число конвенции за приемане на бежанци, по които ние сме страна и елементарна човещина към хора, които са без дом и без препитание. Тези неща не бива да се вкарват в един куп и да се играе популистично”, обясни председателят на КБ. Той не отрече, че има тревоги сред българските граждани и правителството, „но МВР трябва да предприеме всички мерки за ефективен контрол по границите”.  

Станишев обясни, че има принципни и ценностни неща, не трябва да се слага всичко в един кюп и е необходимо да се разделят на няколко въпроса. „Първият е каква е била готовността на България за бежански наплив, защото потенциалният риск от бежанска вълна не е от вчера. Конфликтът в Сирия е от 2011 г. и обърнете внимание, тази седмица предстои парламентът да гледа доклад по отношение на националната сигурност от 2011 година. Хайде да видим този риск дали е отчетен и какво в крайна сметка е направено през последните години, така че България да бъде по-добре подготвена, защото се оказва, че не сме и това очевидно не е отговорност на сегашното правителство”, заяви Станишев. Според него на второ място трябва да се разгледа въпросът България, като европейска държава, дали е готова да оказва помощ на хора, които са в такова бедствено положение. Председателят на ПГ на КБ постави на трето място и темата за това каква помощ можем да очакваме от ЕС, „защото виждаме, че ситуацията е достатъчно трудна”.

Сергей Станишев попита и какво може да се направи, за да няма такова напрежение сред българските граждани там, където има струпване на бежанци. Той припомни, че голяма част от тях са в бедствено положение и предложи да бъдат разпределени по територията на страната, в различни общини, така че да не се създава напрежение, а същевременно да се решава въпросът. „Последният въпрос е каква е ефективността на българските служби, защото те носят отговорността да няма допускане на хора с радикални възгледи, говорим за терористи. На всички тези въпроси трябва да се търси рационален и отговорен отговор”, категоричен бе той.

Помолен да коментира решението на КС за народния представител Делян Пеевски, Станишев заяви: „Решенията на КС в една правова държава не се коментират, те се изпълняват. Обърнете внимание, че трима от съдиите, които са гласували казуса „Пеевски” да остане народен представител, са от парламентарната квота на ГЕРБ”.