Корнелия Нинова: Вотът на недоверие е реакция от спадането на доверието към ГЕРБ

Окт 11, 2013 Новини БСП 0 868

Вотът на недоверие към правителството няма да доведе до нищо

Вотът на недоверие към правителството няма да доведе до нищо. ГЕРБ съсипват това  най-силно оръжие на опозицията. Те искат само да отклонят вниманието от важни закони, за да се правят на опозиция и да привличат вниманието, защото спада доверието към тях. Не това обаче е начинът. Това заяви в ефира на TV7 зам. - председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя изрази мнение, че трудно се работи в тази ситуация. По думите й, разговорът е принизен и няма дебати, а само процедурни хватки, с които ГЕРБ се опитват да блокират работата на парламента и да покажат, че институцията не работи в момент, в който има много важна работа. Според нея с това те целят да се отиде на избори, защото не могат да свикнат с ролята си на опозиция и се надяват да бъдат управляващи. Нинова изрази надежда това да се промени, защото предстоят най-важните решения на един парламент - бюджетният закон и данъчните закони към него. Според зам. - председателя на ПГ на КБ, отговарящ за дисциплината и процедурите в пленарната зала, с цел да се предотврати това, са приети общи правила за работа на парламентарната група от общото й събрание, които предвиждат санкции при закъснение, неприсъствие на заседания и негласувани закони, както и свеждане на участията в чужбина до минимум. "Борисов идва сутрин, регистрира се и си тръгва. Кое е по-важно - да си там, да присъстваш и гласуваш или само да търсиш кусурите?", попита Нинова.

По случая с тефтерчето на Филип Златанов, народният представител коментира, че разкритията трябва да направи прокуратурата, защото се води дело. "Комисията по борба с корупцията и конфликт на интереси събра достатъчно информация. Надявам се другата седмица г-н Залтанов да дойде, да се проведат изслушванията и да го освободим от поста. Трябва да се приемат промени в Закона за конфликт на интереси, които да гарантират, че няма да има политически и субективен натиск над комисията", категорична бе тя. По думите и комисията, която разглежда случая, ще излезе със законодателни предложения. Според нея, тези и други злоупотреби ще бъдат спрени с правила, които да се създадат с поправки в закона, контрол от контролните органи и драконовски санкции за нарушаване на правилата.

Бюджет 2014 ще бъде базиран на ясни приоритети - социална сфера, образование, регионално развитие и икономически растеж

Нинова съобщи, че са проведени работни срещи между политическите партии, подкрепящи кабинета и правителството. "Различното при правенето на този бюджет е, че той няма да е механичен сбор от желанията на различните министерства, а от извеждането на приоритети - социална политика, образование, регионално развитие и икономически растеж", заяви Корнелия Нинова. Тя съобщи, че в предварителната прогноза на бюджета се залагат 390 млн. повече за социалната сфера, а за образование също ще има допълни средства. По думите й в регионална политика ще се заложи на нов подход, с който да се стимулират регионите да се развиват - всяка област в България да представи един важен за нея инфраструктурен проект, който да се финансира от специален фонд, който ще е държавен, със заделени средства от бюджета, освен европейски и други пари, които се ползват по програмите. В социалната сфера тя подчерта, че се планира швейцарско правило за пенсиите, увеличение на минималната работна заплата и майчинството на 340 и парите за деца с увреждания, които са 70% от минималната работна заплата. "Полагат се усилия за осигуряване на коледни надбавки за пенсионерите. В действащия закон на Дянков не са предвидени средства за такива, затова се търсят резерви от други пера. Изчислява се каква да е сумата и дали да е за всички или само тези с пенсии до 200 лв. Всичко зависи от финансовите възможности. Догодина, в един нов бюджет, те ще бъдат заложени предварително", допълни депутатът. Като друг важен акцент народният представител посочи заетостта, защото тя е хоризонтална политика и с нея се влияе на доходи, потребление, приходи в бюджета, осигуровки, икономически растеж. "Ще искаме по-сериозно финансиране за разкриване на работни места, което е и едно от предизборните ни общения - разкриване на 250 хил. работни места за 4 години", категорична бе тя.

До края на годината ще има промени в антимонополното законодателство

Нинова каза още, че група както от КБ, така и от ДПС работят по антимонополното законодателство. Като теми, които ще залегнат в него, тя посочи - офшорните зони, енергетиката, горите и търговките вериги. Като предвиждани мерки в последната сфера, народният представител посочи: свеждането на срока за плащане на доставчика от веригите до 30 дни, като при неизпълнение се предвиждат санкции. "Комисията за защита на потребителите ще влезе в своите функции, за да има правила, по които да се работи и който ги нарушава - да си плаща санкциите. До края на годината трябва да има поправки в законодателните актове, които да гарантират това", заключи Корнелия Нинова.