Сергей Станишев: БСП е партия в постоянна промяна и затова оцелява

Окт 14, 2013 Новини БСП 0 732

БСП е партия в перманентна промяна и затова оцелява

БСП е партия в перманентна промяна и затова оцелява. Тя усеща пулса на времето и се старае да реализира промяна. Например, в сегашната парламентарна група от 84 депутати, почти 60 са за първи път народни представители. Такава сериозна промяна в състава не е имало. БСП наистина се стреми към позитивна промяна, но предсказуема и стабилна. Така председателят на партията Сергей Станишев коментира въпроса дали БСП ще стане част от промяната в ефира на ТВ7. Той каза още, че вече 24 години се говори за промяна, но е важно каква. „Какво се оказва? ОДС беше промяната, резултатът е разпарчетосване на земята и безобразна приватизация. НДСВ също беше тотална промяна. Помня приватизацията на ЕРП-тата и БТК. И забележете коя партия беше през цялото време против всичко това – БСП“, допълни Станишев. По думите му последната и голяма промяна се казва ГЕРБ и именно тя се е оказала най-лошата от всичко през целия преход.

Правителството на Орешарски е много по-диалогично към несъгласните с него, отколкото самите несъгласни

Сергей Станишев заяви, че в политиката всеки преживява разочарования. Според него по-важно е да имаш кауза, а неговата е „да се отърси България от модела на ГЕРБ и Борисов, който разяде институции, общество, медии и политически дебати за 4 години”. Станишев изрази мнение, че промяната е започнала да се случва и показателно за това е, че няма страх в медиите и обществото. „Спомнете си какво беше. Скачат лекарите и казват, че ще има протест. Реакцията е обвинението срещу лекарите в Горна Оряховица. Цялостна кампания срещу лекарското съсловие, че всички са корумпирани, разбойници и убийци на деца. Бих казал, че дори отиваме в другата крайност, когато върви един процес на препиране на гузни съвести, защото някои медии и журналисти, които 4 години слугуваха на властта, изведнъж станаха много смели, защото няма репресии. Защо се доказват сега на гърба на едно правителство и министър-председател, който е много толерантен”, попита той. Друг пример, според него, е превръщането на парламента в орган, пред който правителството се отчита. „За 3 месеца Орешарски е бил по-често в НС от Борисов за 4 години. Парламентът се беше превърнал в абсолютно безполезен и безсмислен, където няма дебати и сблъсък на гледни точки”, поясни Станишев. На трето място той посочи, че министър-председателят Орешарски е създал консултативен орган към МС, където е представено цялото гражданско общество, което пожелае. Лидерът на БСП обясни, че същото важи и за Изборния кодекс, чийто вариант е готов с участието на десетки неправителствени организации. „Това са елементи от промяната, но тя не е цялостна и дълбока, колкото аз би искал да я видя, защото нещата трудно стават и много се е окопало статуквото в икономиката и администрацията. Само за последната година от управлението на ГЕРБ, са назначени 10 000 души в администрацията. Те са сложени там, за да са лоялни към ГЕРБ. Сега върви един процес, вярно мъчително, за връщане към нормалността в държавата, към нормалния демократичен процес. Понякога правителството на Орешарски е много по-диалогично към несъгласните с него, отколкото самите несъгласни”, каза още лидерът на социалистите.

Трябва да се научим да уважаваме институциите

„Трябва да се научим да уважаваме институциите и един от големите грехове на предишното управление беше тоталното им опростачване. Всичко се сведе до една кръчмарска свада, шеги и закачки и простотия”, каза Станишев. Във връзка с решението на КС по казуса „Пеевски”, Сергей Станишев, заяви, че хора от Реформаторския блок, които твърдят, че са носители на уважението към закона и институциите, по същество отхвърлят решението на съда. „Трябва да се научим да уважаваме решенията на българските институции, независимо дали ни харесват или не”, категоричен е той. Лидерът на БСП даде пример с решение на КС през 1996г, когато най-силният кандидат за президент на БСП - Георги Пирински, който е бил с изключително висок рейтинг, е касиран от участие в изборите. „БСП прие това решение, защото беше решение на КС. През 2011г. масово се знае в България как бяха спечелени президентските избори от г-н Плевнелиев, с подобни бюлетини от тези в Костинброд. Тогава подадохме жалба с искане за отмяна. КС я отхвърли и ние го приехме”, припомни председателят на КБ.

Ние не търсим конфронтация с ГЕРБ, а разговор

Сергей Станишев обясни и защо се стига до тази ситуация в парламента, когато всеки ден стои въпросът той ще работи или не. „Най-голямата партия, която спечели изборите, не прие резултатите от изборите, отправи жалба до КС и напусна парламента. От там следва и това, че не е достатъчно сериозно представена в ръководството на парламента, но това е по тяхна воля”, припомни той. Според него е направен опит да се излезе от тази ситуация още в началото на есенната сесия, като БСП предложи Декларация за националните приоритети. Станишев обясни, че идеята е парламентът да се ангажира с 10 остри приоритета, сред които демографската ситуация в България, която е катастрофална, как да се разграничи икономическото влияние и интереси от институциите, което е сериозен проблем и да се започне политика на реиндустриализация на България. „Дори тогава се смяха, че това било комунистическо. Сега цяла Европа разсъждава за това как да се реиндустриализира и да бъде силна индустриална сила”, допълни лидерът на БСП. Той обясни и че са предложили на ГЕРБ, ако според тях това не са най-важните неща, да посочат техните приоритети, но те са отказали. „Ние не търсим конфронтация с ГЕРБ, а разговор. Единственото, което не е възможно, е съвместно управление, защото са много различни философиите и ценностните ни системи. Но мнението на опозицията трябва да се чува”, заяви Станишев.

ГЕРБ излъгаха нагло, че са спрени европроекти

На въпрос дали има личен конфликт между него и Бойко Борисов, лидерът на БСП отговори: „Аз не мразя мой политически опонент, защото омразата е деструктивно чувство. Аз нямам такова чувство, но не приемам лъжата и манипулацията и личните атаки, като метод за правене на политика”. Като пример, той посочи, че ГЕРБ са излъгали, че са спрени европейски фондове. „Хайде да видим какво можем да направим всички заедно, така че да не сме в края на периода само с 37% верифицирани разходи по европейските програми, а да бъдем много по-напред и да не загубим пари. За това сме готови да разговаряме с тях. Но това беше нагла лъжа, непочтена, само и само да се внуши на хората, че това правителство няма доверието на Брюксел”, обясни той. Станишев заяви, че винаги се е въздържал да атакува Бойко Борисов за неговото семейство и близки. „Питам, той защо го прави? Защото знае, че не е прав всъщност, но се опитва да отклони вниманието и атакува моето семейство. Заявявам, че всеки, който го прави, ще търся отговорност, дори съдебна”, каза той.

„Има едно съвпадение на критиките към ръководството на БСП от хора от БСП и от страна на Борисов. Когато някой обвинява друг в нещо, то трябва да бъде конкретно и с факти, а не с манипулации. Аз приемам критика и не смятам, че ръководството на БСП върши всичко перфектно. Винаги има какво още да се свърши и приемам всякаква добра управленска идея, защото в България има дефицит на такива”, допълни Станишев.

БСП е единствената партия, която увеличи своя резултат с 200 000 реални гласа

На въпрос защо БСП не се разширява, Станишев заяви, че това е единствената партия, която от 2009 до сега е увеличила своя резултат с 200 000 реални гласа. „За да направиш една дълбока промяна и изцяло своя политика, трябва да имаш абсолютно мнозинство. Ние имаме най-добрия резултат за БСП от 1994г. – 84 народни представители, но недостатъчна подкрепа от обществото, за да направим изцяло наша политика. Трябва да се съобразяваме и с другата партия, която подкрепя правителството – ДПС”, обясни лидерът на БСП. Той посочи и конкретни резултати, които са част от предизборната програма. „Вече е прието за бюджета за следващата година, че се възстановява швейцарското правило, минималната работна заплата ще нарасне на 340 лв, увеличението на парите за отглеждане на дете се повишиха на 310 лв от юли, но ще има и още едно увеличение на 340 лв. В т.ч. и пенсионната реформа на Дянков. Тя не става, затова е замразена за 1 година, ще се огледа и промени”, каза председателят на КБ.

На въпрос дали има намерение да се мести в Брюксел, Станишев категорично отрече. „Поехме много тежък  риск - със 120 депутати да направим правителство, което да започне промяната. Аз искам тази промяна да стане реалност, защото ние носим отговорност като БСП и аз в най-голяма степен и ще работя за това тя да се види от хората”, заключи Сергей Станишев.