Димчо Михалевски: ГЕРБ замразиха 95% от инструмените на регионалната политика, сега искат вот на недоверие

Окт 14, 2013 Новини БСП 0 723

Съществен въпрос е до колко парламентът, който е избран по волята на народа, може да сътвори политика, полезна за хората

Съществен въпрос е до колко парламентът, който е избран по волята на народа, може да сътвори политика, полезна за хората. И затова този вот, който поставят от ГЕРБ първо трябва да го поставят в един много по-широк контекст – цялата териториална политика в България за последните 20 години. Това заяви Димчо Михалевски, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисия по регионална политика и местно самоуправление в НС, в сутрешния блок на БТВ. „Всички правителства са длъжници, но последното на ГЕРБ беше замразило практически 95% от инструментите за регионална политика“, допълни той. Според него бившето министерство на регионална политика, което се твърди, че било работещо и сега се създали две неработещи, всъщност от 7 основни направления за работа, 6 са били замразени. Той заяви, че изключва пътищата, които са били натоварени с тежък PR, а резултатите не били толкова впечатляващи. „След този тежък PR те направиха 4 пъти по-малко републикански пътища от Тройната коалиция и толкова магистрали. Геозащита – абсолютна нула, дори стигнахме до там, че за 1,5 година е замразен и режимът на наблюдение на кризисни и свлачищни региони в България, които се наблюдаваха от 1991г. ВиК – сектор, в който ние стартирахме реформата, оставихме договор за заем и трябваше да се направят мастърплановете. 2,5 г беше замразено и нищо не се мръдна. Едва във втората половина на 2012г започнаха реални действия“, поясни Михалевски. Зам-председателят на КБ обясни, че регионална политика означава едно правителство да е успяло да осигури инвестиции, работни места, здравеопазване и образование и равен достъп до тях на българските граждани. „И ако погледнете данните, от предишното правителство, ще видите, че те са смазани, а инвестициите отсъстват“, каза той.

Разходите за регионално развитие, направени от ГЕРБ за 4 години са колкото за 1г.

Димчо Михалевски е категоричен, че съществен елемент от регионалната политика е местното самоуправление и обяви, че миналата седмица са внесени два проекта от общ. Перник и Казанлък. „Общините бяха смазани с намаляване от 5 млрд. на 4 млрд. лв. на годишна база разходите им при управлението на ГЕРБ, при положение, че им бяха вменени нови задължения, които искат финансови ресурси. За 2008г капиталовите разходи на общините са 1,5  млрд. лв., а за миналата година са 0,5 млрд. лв. Всички разходи, направени по времето на ГЕРБ за регионално развитие за общините съставляват 1,5 млрд. лв. т.е. за 4 години, колкото за 1 година“, заяви зам.-председателят на КБ. Михалевски е на мнение, че големият грях на държавата е това, че е позволено регионите да се разграничат с толкова огромна степен. Той съобщи, че паритетът на покупателна способност на София е нараснал последните 6 години с 40%, а за всички останали региони разликата е между 10 и 4 пъти по-малко от София. „Това е голямата драма, защото ти не водиш политика и не се грижиш за общините равнопоставено. Бившия финансов министър целево даваше допълнителни капиталови средства само на общини на ГЕРБ. 2012г при 70 млн. заложени в бюджета за капиталови разходи, допълнително разпределените капиталови разходи са 81 440 000, от които 76 млн на общини на ГЕРБ“, допълни той.

Магистрала „Хемус“ ще се строи

На въпрос дали ще се строи магистрала Хемус, Михалевски категорично заяви, че този поект ще стане факт. „Връщам ви 2 години назад. Тогава се прави стратегия на пътната инфраструктура от тогавашния регионален министър, който сега е президент. И тогава беше начертана една изключително амбициозна картина, която аз бих подкрепил – 7 магистрали, 7 скоростни пътя. Не само това. Април месец 2011г. Плевнелиев се върна от Брюксел триумфално с фанфари, изпратен да осигури финансирането за една магистрала, а се връща с една магистрала и 3 скоростни пътя. И беше обявено, че 2,5 млрд. евро са осигурени от европейско финансиране до 2020 г. Още тогава алармирахме, че това е лъжа, че никой, никъде по никакъв начин не ни е обещавал такива средства“, каза той. Зам.-председателят на КБ напомни, че тогава вече сме били навлезли дълбоко в кризата, а Гърция, Италия и Португалия се вижда и че затъват и бюджетът няма да е същият. „Оказа се, че и нашите черни прогнози са розови, получихме само 600 млн. чисто европейско финансиране. Това е фундаментът, на който стъпваме и от тук трябва да продължим решението на уравнението. Договорената макрорамка на 7 и 8 февруари в Брюксел, която закова на България тези средства, това беше явно възможното, което страната ни постигна и от тук нататък трябва да решаваме въпроса. Имаме да решаваме ЛОТ 3 на „Струма“, която ще глътне този ресурс, трябва да се строи „Хемус“ и „София – Калотина“.  „Хемус“ ще се строи и нашето настояване пред НС, като народни представители, да се увеличи националното съфинансиране по ОП „Транспорт“ от 20% на 50%“, каза той.

„Аз като председател на регионалната комисия имам пряка отговорност към това министерство и неговата функция и смятам, че министерството започва да набира скорост, при положение, че 6 от 7-те политики бяха стопирани“, заключи Димчо Михалевски.