Румен Гечев: Правителството на ГЕРБ грубо е нарушило Конституцията

Окт 15, 2013 Новини БСП 0 1047

През 2012г

През 2012г. година правителството на Република България, ръководено тогава от председател на МС г-н Борисов, под доклад на министъра на икономиката г-н Добрев, се съгласява да подпише споразумение със Световната банка за указване на консултантски услуги за една благородна цел – разработването на иновационни програми за периода 2014-2020г. Става дума за общ пакет по всички направления за около 7 млрд. евро фондове за България. Това обяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, на пресконференция след Изпълнително бюро на БСП. „До тук добре. Лошото е, че когато се приема решението от МС  и на 26.07.2012 се подписва споразумението, МС си позволява да се постави над Конституцията на РБ, тъй като в решението на МС №648 се казва: първо одобрява споразумението и второ упълномощава министъра на икономиката, енергетиката и туризма да проведе преговорите и да подпише споразумението по т.1, при условие за последваща ратификация. И трето, дава съгласието за временно прилагане на споразумението по т.1 от датата на подписването му до изпълнението на вътрешно-правните процедури по влизането му в сила“, каза още Гечев. Според него МС си позволява да се постави над Конституцията и със специална т.3 да си саморазреши да наруши Конституцията, да реализира споразумението преди неговата ратификация. Той обясни, че това е грубо нарушение на чл. 85 от Конституцията на Република България, ал.1, т.4 и 5. „Обърнете внимание, става въпрос за 26.07.2012г. Интересното е т.2 - упълномощава министъра на икономиката да води преговори и да подпише споразумението. И познайте кога е подписано споразумението – на същия ден. Голяма подготовка, големи преговори са правили“, допълни народният представител от КБ.

Правителството на Орешарски показа как се действа

Гечев обясни, че от 26.07.2012г правителството на ГЕРБ, МС и Министерството на икономиката, не са придвижили документа за обсъждане в парламента и то започва да се реализира в нарушение на Конституцията, като до момента са преведени почти 1 млн.лв към консултанта. „Отварям скоба, че ние въобще не се съмняваме в професионалните качества и авторитета на Световната банка. Тя си защитава собствените интереси“, поясни той. Депутатът е категоричен, че на 27 септември правителството на г-н Орешарски е показало как се действа – придвижва споразумението и казва на министъра на икономиката да обнародва в държавен вестник споразумението по т.1 в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила, предвижда ратификация, посочва срок, когато то трябва да влезе в сила с публикацията в държавен вестник, „т.е. ние сега трябва да се опитваме да оправяме бакиите и нарушенията на Конституцията от миналата година“, заяви Гечев. Той е на мнение, че по-тежко от това нарушение, не може да си представи. „Да ви кажа и като човек, който е имал опит с изпълнителната власт, наистина недоумявам как е възможно българското правителство да постъпи по такъв начин“, коментира народният представител.

Не става дума за техническа грешка, а за наглост и незащита на интересите на страната

Румен Гечев обясни, че в самото споразумение има две интересни точки: на стр. 4, т.10 Настоящето Споразумение влиза в сила от деня и годината, посочени в началото, след като бъде надлежно подписано от двете страни. „Т.е. българското правителство още като са разработвали споразумението допуска, че то ще влезе в сила, когато е подписано, а не ратифицирано. Не става дума за техническа грешка, а за наглост и незащита на интересите на страната“, заяви той.

Депутатът посочи и чл. 14 (а), в която се казва, че Банката не дава изрични или косвени уверения и гаранции за  точността, пълнотата или достатъчността на който и да е от докладите, документите, анализите, меморандумите и останалите информации, нито що се отнася до степента на успех, който може да бъде постигнат при изпълнение на препоръките, съдържащи се в тях. Той продължи и с т.(б) Без ограничение към имунитета и привилегиите на Банката, съгласно нейния Учредителен договор и други международноправни норми, Банката не носи отговорност пред Клиента или трети страни за всички загуби, разходи, щети или задължения възникнали за Клиента в резултат на Консултантските услуги. „Т.е. ние имаме договор,  в който държавата се задължава да плати 2,6 млн.лв. на консултанта, а той е накарал Българското правителство да подпишат, че той не носи никаква отговорност дали този проект ще бъде утвърден от ЕС или не. За първи път българско правителство си позволява по такъв груб начин да наруши Конституцията на нашата република“, заключи Румен Гечев.