Сергей Станишев: Решението на Страсбург за ареста на Гуцанов бележи края на шумните знакови дела

Окт 15, 2013 Новини БСП 0 1243

Примери за незаконни действия на Бойко Борисов и Цветан Цветанов обяви на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев

Примери за незаконни действия на Бойко Борисов и Цветан Цветанов обяви на пресконференция днес лидерът на БСП Сергей Станишев. „Днес излезе в публичното пространство решението на съда в Страсбург по правата на човека по случая с ареста на Борислав Гуцанов. То бележи в голяма степен края на шумните знакови дела, които бяха провеждани от МВР в предишния мандат по един и същи начин – с много шум, обвинения и необосновано полицейско насилие”, съобщи Станишев. По думите му, неслучайно съдът признава, че е нарушен чл. 3-ти от Европейската конвенция за защита правата на човека, забраняваща нечовешко и унизително отношение. „По времето на мандата на Борисов и Цветанов широко бяха тиражирани кадри, в които качулки нахлуха в дома на г-н Гуцанов, малки деца бяха заплашвани и бяха в тежък стрес от тази показна операция”, припомни председателят на БСП. Той поясни, че според решението е нарушен и чл. 8-ми, гарантиращ неприкосновеността на жилището, личния и семеен живот. „Със задържането и домашния арест пък е нарушен чл. 5-ти, което се отнася до правото на свобода и сигурност. В решението на Европейски съд за правата на човека се акцентира особено и на изявленията на тогавашния вътрешен министър г-н Цветанов, в които той с категоричност обявява виновността на Борислав Гуцанов”, добави Станишев. Той обобщи, че в резултат на всички тези действия днес Българската държава, българските данъкоплатци, имаме дял в тези 40 000 евро, които държавата трябва да плати на семейството на Борислав Гуцанов.

Препоръчвам на Цветанов да си продаде единия апартамент, като жест към държавата

„Бих препоръчал г-н Цветанов, след като беше толкова категоричен тогава, да поеме този разход на държавата, може да продаде един от апартаментите си и да покаже този жест към Българската държава”, каза още Станишев. Той допълни, че от решението в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е разпоредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това.

Станишев припомни и, че съдът в Страсбург е осъдил България неотдавна и за скандалната акция на МВР по отношение на Тодор Димов Тодоров – Чакъра, която беше ръководена през 2003 година лично от главния секретар на МВР Бойко Борисов. „В резултат на това решение, европейските магистрати присъдиха 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди и прокуратурата възобнови разследването. Това са два примера за действия на г-н Борисов и г-н Цветанов, които, освен че са незаконни, ощетяват Българската държава”, заключи Станишев.

Има съгласие по основните цели в бюджета за 2014

На въпрос кога най-рано ще бъде готов Законът за бюджет 2014 и кога ще влезе в НС, председателят на ПГ на КБ отговори, че трябва да бъде внесен до 31 октомври в парламента и изрази убеденост, че законовият срок ще бъде спазен. „Вероятно, както по правило се прави, ще има извънредно заседание на МС преди това внасяне. През следващите две седмици и ние, като политическа сила, ще водим политически дискусии с МС и министър-председателя по основните приоритети и по различните секторни политики, въпреки че по рамката има вече съгласие и разбиране за основните цели. За нас е важно, че са изведени като приоритети социалната ангажираност, много от нашите предизборни ангажименти, които са разположени за 4 години, вече се ревизират или са заложени в бюджета за 2014г.  Второ, образованието като приоритет и трето - по-балансирана регионална политика и политика по отношение на местата власт”, обясни Станишев. Той каза още, че за съжаление в един бюджет не могат да се решат всички проблеми на страната, но се търси максимален ефект за различни групи хора в България и за развитието на страната, като цяло.