Сергей Станишев: Цялото управление на ГЕРБ е раздвоение на съзнанието

Окт 16, 2013 Новини БСП 0 720

Искам да припомня, защото паметта на някои бивши министри е много къса, как се възприемат намерения на един министър-председател, който почти 4 години изкара само в намерения, обещания и жалба

Искам да припомня, защото паметта на някои бивши министри е много къса, как се възприемат намерения на един министър-председател, който почти 4 години изкара само в намерения, обещания и жалба. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев при дебатите по вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на регионалната политика.  „Давам пример за бъркотията в съзнанието на този, който беше начело на изпълнителната власт. Спомням си една фраза, в която беше заявено: Аз съм за намаляване на ДДС. Към момента финансовата ситуация изисква да се запази на това ниво, но ако се наложи няма да се поколебая да вдигна ДДС-то. Ето това беше цялата политика на ГЕРБ, в т.ч. и в регионалната политика”, допълни той. Според него това е бъркотия и раздвоение на съзнанието, а вотът е една демократична процедура и свещено право на опозицията. „Трябва днес да благодаря на ГЕРБ, че най-накрая, след няколко месеца се показват като някаква опозиция и се опитват да влязат в ролята си на такава", каза още той.

Според него обаче от ГЕРБ смятат, че ролята на опозицията е да пречи на парламент и управляващи. „Това правите от първия ден след изборите. Влизахте, излизахте от парламента. Видяхте, че няма да свалите с външен натиск това правителство. Прибрахте се”, заяви лидерът на Коалиция за България. По думите му сега те имат нова стратегия - да се намали максимално ефективността на работата на парламента и да се пречи с процедурни хватки. "Днес минават дебатите по втория вот, а в петък са заявили, че внасят трети. По този начин се обезсмисля един основен инструмент на всяка една опозиция – да идентифицира проблем, да изложи аргументи и критики към управляващите, и да каже своята алтернатива", заяви лидерът на БСП. „Правите вотове до дупка, за да угодите на прищевките на един-двама души от ръководството, които не могат да се поберат в кожата си, че не са на тези постове, които заемаха. Е, няма да ги заемат. Парламентарната група на ГЕРБ е заложник на прищевките на един човек. Всички сте заложници”, категоричен бе Станишев.

Единственият смисъл да съществува правителството на ГЕРБ беше да построи две магистрали

"Би трябвало да ви благодаря за темата, която сте избрали, защото, ако наистина имахте този експертен, политически потенциал, с  който постоянно се хвали отсъстващия, както винаги при дебати г-н Борисов, щяхте да изберете някоя по-удобна и по-защитима от вас тема. Очевидно замислихте като хвалба за вас тези дебати за магистралите и инфраструктурните проекти, които бяха построени в предишния мандат. Има две довършени магистрали – Люлин, започната не от вас, Тракия – започната и изградена не от вас. Това е добре, поздравления, никой не ви го отнема това. Но 4 години това беше единственият смисъл да съществува това правителство", заяви председателят на ПГ на КБ.

Според него под регионална политика ГЕРБ разбират няколко инфраструктурни проекта, които да са видими и да се тупат в гърдите и да режат лентички. Той подчерта обаче, че тя е комплексна, хоризонтална, засягаща всички ведомства и която трябва да се стреми към това да има балансирано икономическо, социално развитие на страната и еднакви условия за развитие на хората, които са най-големия капитал, независимо дали живеят в София, Пловдив, средна или малка община. "Такова е разбирането и в Европа и затова Кохезионният фонд се стреми да помогне на по-изостаналите региони, а такава е цяла България, за съжаление, за да ги издигне до средноевропейското развитие", заяви Станишев.

Огромна грешка е ГЕРБ да изберат темата за регионалното развитие за вот на недоверие

Според него е огромна грешка ГЕРБ да изберат темата за регионалното развитие за вот на недоверие, защото точно по тяхното управление всички тежки диспропорции са се превърнали в пропаст – в БВП на глава от населението, безработицата, здравеопазването, образованието, между няколко града и цялата останала България. "По-добре да си бяхте мълчали, защото всеки живеещ извън София вижда гигантската пропаст, която е зейнала и сега са нужни гигантски дългогодишни усилия, за да започне някакво сближаване. Много се хвалите с пътищата. Само, че истината е, че магистралите на г-н Борисов не са повече от магистралите на Тройната коалиция. 4 към 1 е съотношението за републиканските пътища в полза на правителството на тройната коалиция. "Много се хвалите и с това строителство, но за сметка и на какво. Твърдеше се, че няма да има оскъпяване, а тогава Люлин защо го оскъпихте с 60 млн.? Една магистрала от 20 км., а магистрала Тракия с 18 млн. А качеството какво беше? ", отбеляза Станишев. Той припомни, че г-н Борисов е ходил 4 пъти да контролира Дунав мост 1 и 2, а сега те са осеяни с дупки.

 „Защо не се похвалихте с това, че спряхте плащанията към фирмите и фалирахте хиляди малки фирми и увеличихте безработицата? Защо не се похвалихте с това, че закрихте Съвета по децентрализация? За каква регионална политика въобще може да става дума, когато  в една община като Видин изнесохте 14 звена и за една справка трябва да се ходи до Велико Търново. Кой ще създава работни места там и това ли ви е великата регионална политика? С 20% намалихте бюджетите на общините, за да се връзва с бюджета на Дянков и да се тупа в гърдите пред Брюксел, че има нисък бюджетен дефицит?”, попита той.

ГЕРБ уби икономиката и смаза общините

"Убихте икономиката, смазахте общините и хората, които живеят в тях. Да не говоря за диспропорцията към общините с различен цвят. Като министър-председател аз съм помагал и на г-н Борисов за строителството на метрото, на Южната дъга, а парите за този проект бяха изцяло дадени, 80 млн. лв, от Републиканския бюджет, за да може той да реже лентички", подчерта лидерът на БСП.

"Защо за най-бедния регион - Северозападна България не са договорени допълнителни средства, както направи Унгария за себе си – 1,400 млрд. евро, Гърция – 1 млрд. евро, Испания – почти 2 млрд. евро и още над 10 страни, допълнителни, извън общия бюджет, който им се полага. Кой носи отговорност за това, че днес да предявявате претенции, че ОП „Региони в растеж” не била достатъчно голяма", попита Сергей Станишев.   По думите му, когато се говори за кадровите промени в агенция „Пътища”, трябва да се припомни, че по времето на Бойко Борисов са сменени четирима председатели за две години, по времето на Росен Плевнелиев са уволнени над 200 души, на Лиляна Павлова – 150. "Вие ли ще говорите за чистка, безсрамници?”, попита Станишев.

Правителството за 4 месеца направи не малко, за да започне корекция на погрешната, сбърканата регионална политика на ГЕРБ

"0% увеличаване на кадастралната карта, замразихте начертаването на картата на Черноморското крайбрежие, за да прокарвате сделки там, вместо да има ред. Там правителството на г-н Орешарски за 4 месеца направи не малко, за да започне корекция на тази погрешна, сбъркана регионална политика. Политика на концентрация, но трябва да се направи много повече", заяви той. Станишев подчерта, че в бюджета за следващата година ще очаква да си проличи, че усилията за икономическо възстановяване, социална справедливост на централно ниво, ще бъдат насочени към регионите. "Неслучайно беше заявено, че един от приоритетите ще бъде по-балансираното регионално развитие. Това ще изисква ресурс и средства, и към всеки регион трябва да се поемат конкретни ангажименти за следващия период за решаване на един или два големи, качествени структурообразуващи проблеми. Затова очакваме правителството да се отнесе към тази задача много отговорно", поясни предавателят на ПГ на КБ.  "Регионалните проблеми не могат да бъдат решени от нито едно правителство за четири години, не е отговорността само на ГЕРБ, а всички правителства носят вина. Но нека започнем да изправяме тези деформации. И пак казвам, че всяка конструктивна идея и на опозицията е добре дошла", заключи Сергей Станишев.