Мая Манолова: ГЕРБ са карикатура на опозиция

Окт 16, 2013 Новини БСП 0 751

ГЕРБ вече са карикатура на опозиция, особено в европейския смисъл на тази дума

ГЕРБ вече са карикатура на опозиция, особено в европейския смисъл на тази дума. Народните представители ги избират, за да ходят на работа. Това елементарно усилие на всеки депутат се превръща в централна тема. Повече от несериозно е да обявиш линия на поведение вотове до дупка, да ги избираш произволно  и само да отклоняваш вниманието на гражданите от важните теми и да блокираш работата на парламента. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс Мая Манолова.   По думите и дебатът тази седмица по втория вот на недоверие към кабинета и следващата седмица по евентуален следващ вот, на практика отнемат от парламентарното време, в което трябва да се разгледа антимонополното законодателство, данъчните закони, редица закони в подкрепа на бизнеса. "Ако искаме те да се осъществят, трябва акциите на опозицията да бъдат много по-премерени. Въпреки ГЕРБ обаче, този парламент ще продължи да работи по важните за гражданите теми", категорична бе тя.  

С новия Изборен кодекс партиите ще трябва да се съобразяват с желанието на гражданите

Манолова представи важните промени, залегнали в проекта за Изборен кодекс. "В него за пръв път е включена възможността за преференциално гласуване, чрез което хората да могат да гласуват и за предпочитан от тях кандидат, освен за листа. Така партиите ще трябва да се съобразят с желанието на гражданите", обясни народният представител и допълни, че в проекта не е включен праг за преференциалното гласуване и той ще бъде дебатиран с НС. Като друга важна промяна председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс посочи заложените текстове, които да не позволяват да се печатат повече бюлетини от необходимите, които да се съхраняват безконтролно. "Предлагаме да бъде въведено машинно гласуване, но първоначално то ще бъде експериментално и паралелно с хартиените бюлетини", обясни тя. В тази връзка депутатът поясни, че предложението е  бюлетините да бъдат печатани от печатницата на БНБ или под контрола й или по реда на печатане на ценни книжа. "БНБ има възможност да контролира процеса, за да не се окаже отново, че някой си съхранява няколко стотин хиляди бюлетини в задния двор", каза още тя. Манолова обясни, че се предвижда бюлетините да имат номера и да бъдат на кочани, за да е ясно колко са напечатани от първия до последния номер, колко са дадени в съответната избирателна секция, колко са използвани, колко са върнати. Според нея е важно комисията да може да установи дали избирателят е гласувал с бюлетината, която тя му е дала, а не с друга, която "удобно му е подготвена извън секцията". По думите и, за да бъде запазен вота на избирателя таен, отрязъкът с номера ще се отстранява  преди пускането на бюлетината в урната. "Така, от една страна случаят с Костинброд ще бъде приключен завинаги и ще е невъзможно за други подобни печатници да печатат безконтролно бюлетини и от друга страна няма да има контрол върху вота на избирателя", заяви народният представител.

Тя коментира, че има проблем с парламентарните партии, които участват в изборната комисия и те не са заявили ясно позиции кои нововъведения подкрепят и какви забележки имат. "Официалните забележки трябваше да се депозират понеделник до 6 часа, защото утре е последният ден, в който изтича срокът на работа", каза още тя. Депутатът  категорично отрече, че има задкулисни договорки и подчерта, че всички заседания на изборната комисия  се показват онлайн и по БНТ 2 на българските граждани и дискусиите са открити.  

На въпрос относно развитието на случая с разкритите фалшиви бюлетини в Костинброд, Манолова отговори, че той вече е влязъл в съда и не е коректно тя, като вносител на сигнала, да го коментира. "Като всеки гражданин, който има основателно подозрение, че се извършва престъпление, подадох сигнал. Сега предстои прокуратурата да разследва и да излезе със становище", заключи Манолова.