Емил Костадинов: ГЕРБ се стремят да делeгитимират парламента

Окт 16, 2013 Новини БСП 0 1204

ГЕРБ очевидно профанизират и са склонни да доведат до абсурд един от най-важните парламентарни инструменти - вота на недоверие

ГЕРБ очевидно профанизират и са склонни да доведат до абсурд един от най-важните парламентарни инструменти - вота на недоверие. Това заяви Емил Костадинов, председател  на Комисия по инвестиционно проектиране и депутат от Коалиция за България, в ефира на БНТ. „Осъзнавайки собствената си делегитимация, те се стремят да делегитимират парламента като институция. Но няма да успеят”, продължи той.  Според Костадинов ГЕРБ имат едно твърде екзотично разбиране за парламентаризъм. „НС има две фундаментални функции. Едната е да създава закони, другата е да осъществява парламентарен контрол. Колегите от ГЕРБ си позволяват едни по-свободни интерпретации на възможностите за парламентарно поведение, защото са още в детската си възраст”, заяви народният представител.

По думите му ГЕРБ правят всичко възможно да отклонят вниманието на обществото и парламента от проблемите и дневния му ред, а именно бюджета за 2014 година, необходимите промени в данъчните закони и др. Според  депутата от Коалиция за България с този вот ГЕРБ се опитват по един несръчен начин да изместят фокуса върху едни проблеми, които ги няма и не са се случили. „За всички е очевидно, че за малкото време на работа на правителството, не може да се натрупа материал, който да даде основания и претенции за провал в дадена политика. Това е крайно несериозно.”, каза Костадинов. Според него Коалиция за България е готова за дебата и ще бъде в максимален състав. Костадинов завърши , че очаква от опозицията този път да е налице за дебата, а не да избяга за пореден път от парламентарните си отговорности.