Спас Панчев: Трябва да имаме право на свободен избор дали да пушим или не - това е демокрацията

Окт 18, 2013 Новини БСП 0 1306

Трябва да имаме право на свободен избор, аз като непушач да ходя в заведение за непушачи, пушачите да ходят в заведение за пушачи, а ресторантьорите да решат дали в техните заведения да се пуши или не

Трябва да имаме право на свободен избор, аз като непушач да ходя в заведение за непушачи, пушачите да ходят в заведение за пушачи, а ресторантьорите да решат дали в техните заведения да се пуши или не. Това е демокрацията. Такъв ангажимент поехме към българските избиратели по време на изборите. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам. - председателя на ПГ на КБ  и зам.-председател на Комисията по земеделието и храните Спас Панчев. Той обясни, че макар да е непушач и да е твърдо против тютюнопушенето, уважава правото на всеки български гражданин да направи сам своя избор дали да пуши или не. "Ако искаме да направим либерализация на сегашния закон, то е единствено и само заради желанието на хората да има определена промяна", допълни той. На въпрос, какво точно ще бъде променено, депутатът отговори, че става въпрос за малка част от закона, касаеща нощните заведения и заведенията за хранене. "Имаме изискване към заведенията, в които ще се пуши, да има изградени вентилационни системи, които да осигуряват чист въздух за хората в заведението", поясни депутатът. По думите му за заведенията с размер до 70 кв. собственикът ще може решава дали заведението да е за пушачи или не и навсякъде ще бъде обозначено дали това заведение е за пушачи или за непушачи. "Истина е, че ресторантьорите се оплакват и ние проведохме срещи с браншовете и в парламента, и на "Позитано", каза още той. Панчев коментира, че много заведения са били закрити, защото хората са престанали да ходят в тях. "Много заведения изградиха вентилационни системи и инвестираха десетки хиляди лева, за да изпълнят изкискванията на стария закон, който ГЕРБ гласува и малко след това те бяха затворени за пушачи, в резултат, на което те не можаха да си възстановят инвестицията", допълни народният представител.  Той отхвърли твърдението, че в този случай всички заведения ще бъдат за пушачи, тъй като има ресторантьори, които са доволни от това, че при тях не се пуши, хората са постоянни клиенти и продължават да ходят там. "Те продължават да печелят и ще запазят забраната", категоричен бе Панчев.

Помолен да коментира въпроса със сервитьорите, които не пушат, но работят в заведение за пушачи, той каза, че те имат право да работят, където искат и има комисия към Министерство на здравеопазването, която определя дали в определено заведение има нормална работна среда. "Това е ангажимент на министерството и аз съм сигурен, че те го правят и разрешават да се работи в заведение, в което се пуши", обясни депутатът. Той подчерта обаче, че забраната за пушене в административни сгради, училища, болници, детски заведения, закрити спортни зали ще остане. Народният представител бе категоричен, че КБ се различава от ГЕРБ и всеки ще гласува по съвест. "Ако работехме като тях, нямаше да работи парламентът и нямаше да има законодателство, защото те не ходят в НС дори. Внасят вот на недоверие и няма да го защитят. Нека поне по този въпрос да гласуваме по съвест, а не по указание на партийните централи", заключи Панчев.