Сергей Станишев: Николай Петев е стълбата на българските писатели, на големите величия

Окт 19, 2013 Новини БСП 0 758

Болката е остра, много непоносима

Болката е остра, много непоносима. Тя е такава и за неговите колеги от Парламентарната група на Коалиция за България. Неочаквано за нас Николай Петев стана част от една от своите блестящи творби "Не ме ли помниш". Той бе изпълнен с много обич, с много почит. Николай Петев е стълбата на българските писатели, на големите величия. И днес той неочаквано става част от тази книга, по един необясним начин. Казвам неочаквано, защото всички ние, неговите приятели, имахме надежда и вярвахме, че и този път той ще намери сили да преодолее коварната болест, ще намери сили да се изправи на крака, както го правеше през последните години. Това каза лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев на поклонението на един от знаменитите български писатели Николай Петев. "Той без съмнение е един от ярките български писатели на съвременността. Николай започва творческия си дебют блестящо, и през целия си път е получавал не една и две награди за своето блестящо творчество. Това, което винаги е характеризирало Николай, е любовта към хората, любовта към българската литература и българския език, към обикновения трудов човек на България, към силата на словото и доброто. Той дълбоко вярваше, че словото трябва да носи светлина, да носи доброта, че можем да преодолеем злото. Така се държеше и през целия си живот, с обич, с мекота, с чувство за хумор, и също така с много голяма вътрешна сила, която проличаваше във всички критични моменти", заяви Станишев.

В годините на прехода Николай доброволно поема за себе си един много тежък кръст - да носи духовността. Когато злобата и простащината започнаха да доминират, той отстояваше духовното. Той бе достоен със своята издателска дейност, бе директор на Издателство "Христо Ботев", дългогодишен председател на Съюза на българските писатели и носеше този кръст със смирено достойнство и с решимост. Направи това, което смята за нужно и го доказа със своите дела. В последните месеци, ние, всичките негови колеги, с тихо възхищение наблюдавахме как той идваше в българския парламент, в много твърда среда отстояваше позициите си, как заедно със Стефан Данаилов, седейки в задната стаичка на нашата парламентарна група, ни даваха кураж. Защото там, около тях, имаше своеобразен клуб, където се чуваха и шеги, обсъждаха се нещата, случващи се в българското обществено пространство. И наистина никак не ми се вярваше, че непоправимото ще се случи. И в последните месеци той вложи огромна енергия, кураж, за това достойно да се отбележи стогодишнината на Съюза на българските писатели. И го прави пред българските творци със своите последни публични думи, които бяха много, много силни. За неговата значимост може да се съди от множеството негови творби, от множеството негови награди както български, така и международни. Една от българските награди - орден, той така и не дочака. Не се намери време той да му бъде връчен. Това говори много за днешните реалности.

Мисията на Николай Петев е да бъде пазител на фара. В една от своите творби, той говори за фара, като казва, че и в буря, и в най-спокойно време, фарът носи надежда, и винаги знаем, в оня миг, когато е най-тъмно, че ей сега той ще светне. За нас, неговите приятели и колеги, БСП, парламентарната група на Коалиция за България, убеден съм и за всички вас, неговите приятели, приятели по творчество, по обществена дейност, по издателска дейност, загубата, която изживяваме днес е непрежалима. Но ние знаем, че хората на поклонноста остават с нас, защото силата на словото, на писменото слово, е толкова мощна, че нищо, дори физическата смърт, не може да я убие, не може да заличи. За това Николай ще остане в нашите сърца завинаги. Светла му памет.

На поклонението на Николай Петев присъстваха председателят на Народното Събрание Михаил Миков, лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев, депутати, както и стотици видни писатели, поети и артисти.