Мая Манолова: Коалиция за България е твърдо "за" нов изборен кодекс

Окт 19, 2013 Новини БСП 0 1114

Ние имаме един готов вариант за изборен кодекс, който може да бъде внесен във варианта, в който е в момента

Ние имаме един готов вариант за изборен кодекс, който може да бъде внесен във варианта, в който е в момента. В работата по него активно участват граждански организации, граждани експерти, всички институции, имащи отношение към провеждането на изборите. Тъй като няма единодушие на всички парламентарно представени партии за промените в Изборния кодекс, бе взето решение, проектът да бъде използван от парламентарните групи, и след това върнат със съответни предложения за промяна на текстове по тяхно усмотрение. Едва ли има български гражданин, на който изборният кодекс да му харесва, и затова на всички трябва да е ясно, че Коалиция за България е "за" нов изборен кодекс. Това заяви в ефира на БНТ Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Според нея Коалиция за България ще внесе текста за обсъждане във варианта, в който е той в момента. "Ще настоявам през следващата седмица докладът на комисията да бъде разгледан в пленарна зала, като се надявам до седмица след това всяка парламентарна група да внесе проекта за нов Изборен кодекс с евентуални корекции по него", заяви тя.

По отношение на промените, залегнали в новия Изборен кодекс, Мая Манолова посочи, че пропорционалната системата с преференции също не лош вариант, като обясни, че тази система е приложена в редица страни в Европа. "Предвижда се тя да има праг, който представлява определен процент от гласоподаватели, позволяващ на една личност, да заеме по-предна позиция от съответната листа и да стане народен представител", обясни тя. За да се избегне присъствието на т. нар. мъртви души в изборите, обясни Манолова, е направено предложение да се въведе и активна регистрация, като тази промяна засяга българските избиратели, живеещи в чужбина. "Останалите граждани, които не са гласували на Европейските избори, предлагаме също да могат да се регистрират за гласуване по различни начини - по електронен път, чрез заявление, по пощата и т.н., като това може да стане във времето до следващите избори. Ще бъде възможно и в самия изборен ден, дори и да не фигурира в списъка, желаещият да гласува да представи личната си карта, да бъде регистриран и също да може да упражни правото си на глас", обясни Манолова. В предложените промени, допълни тя, има и предложение, свързано с деня за размисъл.  В тази връзка тя поясни, че има два варианта - да има ден за размисъл и вариант без такъв ден. Според нея денят за размисъл трябва да остане, както е в редица страни в Европа.  

Друг важен аспект от промените в Изборният кодекс, според Мая Манолова, е прилагането на машинното гласуване. Тя смята, че то ще бъде стимул за хората да гласуват за личности, както и това, че техният глас ще бъде отчетен правилно. "Този вариант на гласуване е един от начините хората да бъдат убедени, че вотът за партия и кандидат ще бъде коректно отчетен. Това също е една драстична промяна за гласоподавателите, затова предлагаме на следващите национални избори да има и възможност хората да гласуват с хартиени бюлетини. Като този път, за да няма случаи с надпечатване на бюлетини, размяната им извън секциите и т.н., и за да няма злоупотреби, предлагаме бюлетините да се печатат от БНБ, за да има ясен контрол върху процеса по отпечатване. Предлагаме още те да бъдат и номерирани, за да може да не се злоупотребява с размяна на бюлетини, както и те да могат се проследяват", обясни тя.

На въпрос, свързан със случая "Мултипринт", Манолова посочи, че на всички е ясно, че тя е човекът, подал сигнала срещу печатницата, за това, че в нея се печатат огромен брой бюлетини. "Факт е, че има над 400 000 бюлетини, които са в печатницата, вместо да са раздадени на избирателите в секциите. Фактът и, че е обвинено лице, означава, че няма контрол върху напечатването на допълнителен брой бюлетини. С извършването на това действие вече се признава, че има нещо нередно. Има много действия по време на избори, които са извършени в нарушение на законите. На хората е ясно, че по време на избори се купуват гласове, че се контролира вот, което само по себе си е престъпление по Наказателния кодекс. Но за първи път подобна мащабна акция се извърши в България, първо на президентските избори. От всякъде валяха сигнали към мен, че с бюлетините масово се злоупотребява ", подчерта Манолова. По думите и това се случва масово при изборите за кмет. "Нека да припомня обаче, че ГЕРБ, които не бяха съгласни с изборите, подадоха жалба за опорочаване на изборите в Конституционния съд, като един от основните им аргументи беше, че е опорочен изборният ден. А Конституционният съд вече се произнесе, че това не е достатъчно основание за незаконност на изборите", припомни Манолова.

 ГЕРБ имат поведение, което не изисква особено умствено усилие

За поредния вот на недоверие към правителството, Мая Манолова поясни, че ГЕРБ демонстрират поведение, което не изисква особено умствено усилие. "С тези вотове на инат ГЕРБ се опитват да внушат на отънелия си електорат, че отново могат да се върнат на власт. Това е обяснение на тяхното поведение. За тях не е важно, че блокират работата на парламента, че пречат на решаването на проблемите на хората в България, че пречат на приемането на важни закони. Те се плашат от това правителството да прави добро. Те се притесняват от това, че ние ще работим за хората и бизнеса", заключи тя.