Сергей Станишев: Начертаният път на БСП е да бъде партия със световен мироглед

Окт 21, 2013 Новини БСП 0 1339

Предстоят избори за Европейски парламент

Предстоят избори за Европейски парламент. Те ще бъдат решаващи за развитието на ЕС. Дали ще се намери баланс между инвестициите и създаването на нова индустриална политика в Европа, така че тя да стане световен индустриален фактор? От изхода на това политическо съперничество ще зависят и процесите от икономическо и социално развитие в България. Казвам го, за да може БСП да бъде активен фактор в процесите, защото тя е не само българска политическа формация с изключително важна и градивна роля в страната, а и защото нейният мироглед се простира и извън пределите на държавата. Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев по време на срещата-дискусия „Александър Лилов и развитие на левите идеи в 21-и век“. По време на събитието, лидерът на социалистите подчерта личния принос и значението на личността на професор Александър Лилов за съвременната социалистическа партия. „Личността на професор Лилов съчетава в себе си редица уникални качества и като научно-концептуално виждане за развитие на левицата от една страна, и от друга, като ефективен лидер на партията в един от най-трудните й моменти. Той има изключително широк интелектуален поглед върху процесите не само в България, но и върху политическата обстановка в Европа и света“, заяви Станишев. По думите му именно съчетанието на всички негови качества и неговата прозорливост прави значението на професор Лилов толкова важно не само за БСП, но и за значението й в прехода, значението и за това, че тя дейно участва в мирния преход от едно обществено устройство към друго. „Партията успява да води диалог и между различните политически сили и между различните гледни точки. В същото време БСП успява да запази своето единство, което е и лична негова заслуга. Тя е доминиращата партия в лявото пространство, чието лидерство не се оспорва. Тази е запазената линия, посочена от професор Лилов още чрез първата програма, приета през 1994 г.“, обясни лидерът на БСП.
Той  подчерта, че за БСП и левите партии целта е водеща. „Левицата винаги е програма. Ако левицата насочи вниманието си само към ежедневието и в решаването на текущи проблеми, тя ще се изравни с другите политически партии и ще загуби своя смисъл на съществуване. Нейният мироглед е много по-широк и всеобхватен - социално, икономически и политически“, подчерта Сергей Станишев.

На срещата-дискусия присъстваха народни представители от левицата, както и множество гости, журналисти и симпатизанти. По време на събитието свои изказвания направиха и зам.-председателят на ПГ на КБ и организатор на срещата-дискусия „Александър Лилов и развитие на левите идеи в 21-век“ Янаки Стоилов, зам.- председателят на НС на БСП Георги Пирински и редица други привърженици на червената идея. В своето изказване Янаки Стоилов сподели една от водещите тези на професор Лилов, а именно, че модерният социализъм, като обществен проект, трябва да бъде алтернатива на капитализма. „Тази е една от тезите, които проф. Александър Лилов поддържаше в своя политически мироглед. Той говореше за партията, като неговата позиция бе, че трансформация й трябва да се основава на два стълба – промяна и нейното единство“. Според Стоилов един от важните моменти в настоящата действителност, който засяга съвремието, е темата за явната и скритата власт. „Тема, която Александър Лилов също съзираше“, обясни зам.-председателят на КБ. Той припомни, че през 2013 г. БСП е обявила нов ляв курс като партия на радикалните леви реформи. „Искам да посоча, че освен провеждането на лявата политика, важен акцент в развитието на обществото е и премахване на скритите зависимости, в общество, раздирано от дълбоки противоречия, в общество, в което разпределение на капитала попада в твърде ограничен кръг. В този смисъл, сред основните задачи на съвременната лява политика могат да се посочат възможностите за създаване на политика за развитие на производството, за увеличаване на заетостта, ограничаване властта на монополите и премахване на лостовете на скритата власт“, каза още Стоилов.