Корнелия Нинова: През бюджета за 2014 г. ще изпълним предизборните си обещания

Окт 22, 2013 Новини БСП 0 656

Искаме през бюджета за 2014 г

Искаме през бюджета за 2014 г. да видим изпълнение на предизборните си ангажименти. Това заяви в ефира на TV 7 зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя съобщи, че вчера в резиденция Лозенец се е провела среща на министри и шефове на парламентарните комисии за обсъждане на средствата за бюджет 2014 г. "Имали сме и различия с правителството, но те бяха изчистени. Това бяха последни разговори по рамката на бюджета и до края на седмицата той трябва да е факт и да е качен на страницата на Министерство на финансите", заяви народният представител. Тя подчерта, че разходите в него са подкрепени с приходи. По думите и за догодина са заложени 1,4 млрд. лв. повече данъчни приходи, основно от ДДС и акцизи. Нинова обясни, че това ще бъде постигнато с няколко основни стъпки. На първо място депутатът посочи нормализиране на бизнес средата. "Изплащане всичко на бизнеса, даване през Българската банка за развитие на кредити на ниски лихви, премахваме на лицензионния режим и спиране на натиска върху бизнеса", поясни тя. По думите й, втората мярка ще бъде изсветляване на икономиката. Тя изрази мнение, че битката с контрабандата е сериозна и тепърва предстои. Според нея, от нормалното икономическо развитие, от борбата със сивия сектор и откриването на нови работни места ще влязат повече доходи и ще се задвижи икономиката. Нинова каза още, че в тази сфера са предвидени и редица мерки в бюджета. Като пример тя даде преотстъпването на 100% на корпоративния данък на фирми в общини, където безработицата е 25%. "Трябва да се съживят регионите, от където също да започне производство и да влизат приходи в държавата", обясни народният представител.

40 млн. лв. повече за ваучери за храна на работниците и 20 млн. повече за социални кухни

Като други важни социални мерки тя посочи 40 млн. лв. повече за ваучери за храна на работниците и 20 млн. лв. повече за социални кухни. "Увеличаването на осигурителните прагове също е наша последователна политика. Целта е хората с по-високи доходи да внасят по-високи осигуровки, за да се увеличат приходите в НОИ, където има дефицит. Заложеното увеличение е от 2200 на 2400 лв.", съобщи Нинова. Като друго направено предложение, депутатът посочи увеличаването на процента за фонд безработица от 1 на 2%, което обаче е било отхвърлено от работодателите. "Търсим компромисен вариант и в Тристранния съвет. От една страна работодателите не са съгласни, от друга синдикатите, от трета ние имаме предизборни обещания, които държим да изпълним", коментира тя.

На въпрос дали ще има коледни надбавки за пенсионерите, Нинова отговори, че Министерство на труда и социалната политика е направило седем варианта за коледни надбавки, които имат различна цена и социално измерение. По думите й, предстои да се види изпълнението на бюджета към септември и октомври, за да се прецени с какви средства може да се разполага за изплащането на коледни надбавки. "Работим в условията на бюджета на Дянков и в него не е предвиден нито лев за коледни надбавки. Ние имаме желание да има такива и търсим други източници, за да можем да ги изплатим", подчерта председателят на социалната комисия.

Показахме, че дори в рамките на финансова дисциплина може да има социална политика

Тя каза още, че бюджетният дефицит е 1,8, но въпреки това има сериозни социални плащания, които са били замразени дълго време. Нинова поясни, че става въпрос за: увеличаване на минималната работна заплата и майчинските от 310 на 340 лв.; нарастване на парите за децата с увреждания от 217 на 240 лв.; въвеждане на швейцарското правило за пенсиите. "Показахме, че дори и в рамките на финансова дисциплина може да се провежда друг тип политика", категорична бе тя.

На въпрос дали ще бъде премахнат данък лихви, Нинова отговори: "Ние като опозиция бяхме против него, защото 80% от тези влогове са до 1000 лв. Това не са богаташите в България, а хора, които са спестили пари за черни дни. В политиката, като кажеш нещо, трябва да го правиш. Ние сме казали, че този данък ще падне и ще работим за това", заяви народният представител. По думите и между първо и второ четене на Закона за доходите на физическите лица се внася предложение догодина данък лихви да стане  8% и всяка следваща година да спада с процента и до края на мандата този данък да падне. Нинова каза още, че БСП няма да се откаже от идеята за премахване на плоския данък и до края на мандата ще се въведе семейно подоходно облагане.

Ще изпълним обещанието си за разкриване на нови 250 хил. работни места

Помолена да коментира обещанието за разкриване на нови 250 хил. работни места, тя каза: "С първия бюджет на правителството на кабинета Орешарски ми се иска да дадем надежда на хората и те да видят, че има друга, различна възможност и че те ще имат шанс. Не сме забравили предизборното си обещание и ще го изпълним", категорична бе тя. По думите и това ще се постигне по няколко начина. Първият начин, според нея, е нормализиране на бизнеса и даване на възможност на фирмите да работят спокойно и повече, за да разкриват нови работни места. Като такава мярка Нинова посочи предвиденото в общините с висока безработица фирмите да не плащат данък, ако създадат 30 работни места, както е записано в данъчния закон. "Освен помощ на бизнеса има и директни възможности държавата да работи за разкриване на нови работни места, като например Оперативната програма за развитие на човешките ресурси в социалното министерство", каза още тя. Депутатът подчерта и, че през 2014 г. ще има 100 млн. за България за младежката безработица по европейската гаранция, за която се борят ПЕС и лидерът й Сергей Станишев. Друг вариант за разкриване на работни места, който тя посочи, е през националния бюджет. Народният представител припомни, че са били приети няколко мерки в Закона за насърчаване на заетостта, с които младежи, които никога не са били на работа, ако им се даде работно място, държавата да поема осигуровките им, поема заплащането и на т. нар. наставник, за да ги обучава за професията; ако те учат и фирма им плаща стипендия, след това се задължава да ги вземе на работа 2 години, заради което държавата намалява на фирмата данъчните задължения. В заключение тя се обърна към хората, търсещи работа, с призив да се обръщат към местните структури на Министерство на труда и социалната политика, където ще им помогнат.