Димитър Дъбов: Всеки, който прави нов ляв проект, отива в небитието

Nov 02, 2013 Новини БСП 0 707

Всички опити, правени след 1990 г

Всички опити, правени след 1990 г. за създаване на нови леви проекти, са завършили с това, че авторите на идеята напускат БСП и след това остават в небитието. Това заяви в ефира на радио К2 зам.-председателят на БСП и депутат от ПГ на КБ Димитър Дъбов. Той допълни, че такива  партии не получават политическо развитие. На въпрос колко ще управлява Орешарски, депутатът отговори, че след провеждането на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. ще стане ясно колко време ще управлява правителството. „Ако БСП запази настоящата тенденция, според социолозите да води пред ГЕРБ, правителството ще изкара пълен управленски мандат”, добави Дъбов.

Невъзможно е Борисов и Станишев да се обединят

На въпрос за това каква е възможността Бойко Борисов и Сергей Станишев да се обединят в името на нацията, Дъбов бе категоричен, че такава не съществува, защото са твърде дълбоки разделителните личностни, политически и всякакви други линии. „В последните две-три седмици ГЕРБ започна да осъзнава, че в 42-то НС му е отредена ролята на опозиция и започна да работи като такава. Това дава гаранции, че НС ще продължи успешно да изпълнява своите функции”, каза още народният представител. Той отрече управляващите да са давали пари на Волен Сидеров за подкрепа. „Сидеров не крепи кворума, а депутатите от парламентарната група на АТАКА изпълняват ангажиментите си да ходят на работа, да се регистрират и да взимат участие в работата на Народното събрание”, обясни Дъбов.

На въпрос трябвало ли е Сергей Станишев да стане министър-председател, зам.-председателят на БСП заяви, че изборът на Сергей Станишев да предложи Пламен Орешарски за министър-председател е правилно решение, „защото премиерският пост трябва да се повери  на финансов експерт, в условията на световна финансова и икономическа криза”. Дъбов бе категоричен, че в правителството на Пламен Орешарски преобладава експертното присъствие и значително по-малко политическото и партийното.

Още две или три анкетни комисии ще се занимават с ревизия на управлението на ГЕРБ

Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г., председателствана от Таско Ерменков, ще каже какъв е абсолютният брой на назначенията при управлението на ГЕРБ. Това обяви Дъбов и уточни, че още две или три анкетни комисии ще се занимават с ревизия на управлението на ГЕРБ.

Относно незаконното подслушване Дъбов заяви, че за неунищожаването на специални разузнавателни средства трябва да се въведат много строги правила и много строги санкции. Според него големият проблем в тоталното нарушаване на закона, свързано с прилагането на СРС-та, които след това не са станали веществени доказателства и нежеланието на структурите на МВР и най-вече на ДАНС в законно установения срок (10 дни) да бъдат унищожени тези СРС-та, за да не служат като компромати. По думите му, почти всички по-големи разработки, които са правени, са останали най-малкото на хартиен носител, а в някои случаи са копирани и на магнитен носител, след което тези полуистини се раздават на медиите и с недоказани неща се компрометират хора. „Може би най сетне трябва да бъдат осъдени длъжностни лица на средно и високо ниво в специализираните структури, които не унищожават хартиените, магнитните носители на средствата за СРС-та, които са използвани, за да се сложи край на компроматната война”, заяви Димитър Дъбов.

По темата за Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което ще се сформира след около 40 дни, Дъбов обясни, че шестима са кандидатите, издигнати от парламентарно представените партии за петте места в органа. Той добави и, че кандидатите ще бъдат публично изслушани пред медиите.

Дъбов обяви, че няколко групи от експерти и съветници към Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения в момента проверяват по график областни прокуратури и съдилища, областни дирекции на вътрешните работи и областните структури на ДАНС как са прилагани СРС. „През декември ще бъде направено обобщение за последната година по месеци как са прилагани СРС и има ли намаления на искането на СРС”, каза още той.

Намалена е издръжката на силовите министерства

Относно приоритетите, заложени в бюджет 2014 - образование, здравеопазване и развитие на регионите, Димитър Дъбов, заяви, че това не са предизборни приоритети, а приоритети за целия период на управление. Той подчерта, че е намалена издръжката на силовите министерства.

В тази връзка Дъбов обяви, че на 4-ти ноември БСП ще има заседание на Националния съвет, където ще бъде обсъдена позицията на партията за бюджет 2014.