Петър Кънев: Бюджет 2014 е добър и той ще бъде приет

Nov 04, 2013 Новини БСП 0 965

Днес имахме среща с ръководството на КНСБ, където ни беше казано отново, че за първи път от много време те виждат в този бюджет променена философия

Днес имахме среща с ръководството на КНСБ, където ни беше казано отново, че за първи път от много време те виждат в този бюджет променена философия. Ние сме доволни от първите оценки, които се дават на бюджета и от работодателите и от синдикатите и от много от специалистите и считаме, че бюджет 2014 е добър и той ще бъде приет. Това заяви днес на пресконференция в централата на БСП народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по бюджет и финанси Петър Кънев. Той подчерта, че това е един напрегнат бюджет, с умерен оптимизъм в приходната му част, а резерви има достатъчно, особено в областта на акцизите. По думите му обикновено са задавани три въпроса по този бюджет, отнасящи се до макрорамката, тъй като за секторните политики още не са влезли в дебати. "Първо се говори за приходите, трудно ще бъде, но сме поели този ангажимент", категоричен бе народният представител. Той каза още, че на второ място се говори за външния дълг. Кънев коментира, че ще има емитиране на външен дълг и той ще се повишава, но няма да бъде повече от обикновено. "Той е много под критериите не само на  Маасртих, но и под средните европейски критерии. Външен дълг под 25% добрите икономисти считат, че е абсолютно безсмислен", поясни народният представител. Като трети коментиран въпрос той посочи намаляването на средствата по еврофондовете.

По условията за създаване на нови работни места и облекчаване работата на бизнеса той поясни, че днес е имало заседание на Комисията по бюджет и финанси, където се е провело второ гледане на Закона за местните данъци и такси. "Беше прието до средата на година МС да внесе нова технология за такса смет и битови отпадъци, както за корпоративните структури, така и за гражданите", заяви Кънев. Той добави, че е бил разгледан и Законът за ДДС, където отпада задължението да има фискални апарати във всички кафе машини и вендинг автомати.

Депутатът подчерта, че вече е напреднала фазата на работа по законите. "Приключихме на второ четене в бюджетна комисия с гледането на данъчните закони. От утре започваме в зала гледането на тези закони на второ четене", обясни той и допълни, че по много от темите има различия с ГЕРБ, но хубавото е, че по доста от предложенията им са намерени общи тълкования. Като пример той даде общите решения по тълкованието за освобождаването на молитвените храмове от такса смет по предложение на ГЕРБ и Дора Янкова от КБ, което е било единодушно подкрепено от двете страни.