Корнелия Нинова: 12 млрд. лв. са предвидени за социална политика в новия бюджет

Nov 06, 2013 Новини БСП 0 1169

Подготвяйки бюджета за догодина, направихме преглед на десет бюджета назад, за да видим къде социалната политика е била най-успешна и констатирахме, че от 10г

Подготвяйки бюджета за догодина, направихме преглед на десет бюджета назад, за да видим къде социалната политика е била най-успешна и констатирахме, че от 10г. не са отделяли толкова средства за социална политика, а именно 12 млрд. лв. или около 13,8% от БВП. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова.  Тя поясни, че около 11 млрд. от тях ще дойдат от националния бюджет, а 1 млрд. лв. от европейски пари по ОП "Развитие на човешките ресурси" и младежката гаранция. По думите й, това дава основание да се каже, че това е най-социалният бюджет.

"Заложили сме повече приходи през 2014г., спрямо 2013г., с 1,4 млрд. и това е възможно. Ръстът на БВП е 1,8", заяви депутатът. Тя припомни, че ЕК е излязла със своите прогнози за България и залага 1,5 ръст на БВП и числата са близки. Според нея от това трябва да дойдат и повече приходи. "Бюджетът е определян като напрегнат в приходната част, което означава, напрегната работа на приходните агенции", каза още тя.

Важно е бюджетът да бъде приет в срок, за да се помогне на 3 млн. българи

Корнелия Нинова изрази надежда, че няма да има нови процедурни хватки, защото е важно бюджетът да бъде приет в срок и да влезе в действие. "След 4 години замразяване на всички социалните помощи, сега те се размразят и 3 млн. души ще го усетят като нови социални придобивки в следствие на Бюджет 2014". Тя поясни, че на  2 200 000  пенсионери, ще бъде помогнато с швейцарско правило за пенсиите и таксите при лекар; 279 000 ще усетят увеличението на минималната работна заплата от 310 на 340 лв.;  40 000 майки ще получат новото майчинство; 270 000 деца ще са нови надбавки, 23 500 деца с увреждания ще получат повече пари от 217 на 240 лв.; 60 000 ще получат ваучери за храна; 62 000 нови семейства ще са с енергийни помощи; 3 100 семейства ще се възползват от новите трапезарии, 1000 приеми семейства ще получат повече пари. "Иска ни се повече, но за ситуацията, в която се намираме, все още в криза, това е максимално възможното. След тези 4 години хората са изтощени от замразяването на доходите и социалните плащания и правим максималното възможното повечето български граждани да бъдат поощрени през държавният бюджет", каза още председателят на социалната комисия.

За 2014г. се залага намаляване на безработицата с между 0,5% и 0,6%.

На въпрос за обещаните 250 хил. нови работни места, Нинова отговори:  "Работим по това обещание, което още не е изпълнено в пълния му обем. Започнахме с мерки още през 2013г. и има предвидени такива и за 2014г". Тя припомни, че през 2013г.  е приет големият пакет закони за младежка безработица, с които държавата поема осигуровките на 71 хил. млади хора до 29 години, когато започнат на първото си работно място, плюс заплащане на работна заплата на наставник, който да ги обучава. "За 2014г се залага намаляване на безработицата с между 0,5% и 0,6%., а в националния пакет за заетост за догодина има предвидени 73 млн. лв. за разкриване на нови работни места", добави народният представител.

Според нея, друг важен пакет в тази насока е в сферата на икономиката, така че бизнесът да работи и да разкрива работни места.  По думите й, има три условия поставени от бизнеса, за да може да разкрие 250 хил. работни места, без държавата да прави това с държавни средства. Тя поясни, че те са: държавата да плаща редовно и да връща ДДС, което вече е започнато; държавата да помогне с по-лесни кредити, за което през 2014г. е предвидено Българска банка за развитие да се капитализира с 1 млрд. лева, от където фирмите да получават кредити с по-ниски лихви; намаляване на регистрационния и лицензионния режим на удостоверение и такси, за което в момента има намаляване от страна на 100 такива режима.

Данък "лихви" ще бъде премахнат напълно до края на мандата  

На въпрос, защо няма съгласие с ДПС относно "плоския данък", Нинова отговори, че в предизборната кампания на КБ е залегнало намерението той да бъде променен, а в тяхната, че няма да има промяна в него. Тя подчерта обаче, че проведените разговори с ДПС са били коректни и различия е имало само по тази точка. Депутатът даде като пример и подкрепата, с която вчера е прието в зала предложение за постепенното премахване на данък "лихви".

"Догодина данъкът ще стане 8%, през 2015г. - 6%, 2016г. - 4%, а 2017 - 0%. До края на мандата ще можем да кажем, че този данък е премахнат", категорична бе Нинова. По думите й, фактите показват, че към 80% от депозитите са в размер до 1000 лв. и това не са богати хора, които държат големи пари в банките, дори не и средна класа, а спестявания на хората "за черни дни".

2014г. икономиката се съживява

Според Корнелия Нинова през 2014г. икономиката се съживява и това за нас означава 1,8% ръст на БВП.  "Дори и социалната политика е средство в помощ на рестарт на икономиката. Предвидените 12 млрд. лв. или поне част от тях ще се върнат в потребление, хората ще купуват. Това означава производство, допълнителни приходи в бюджета, нови работни места", обясни Нинова.

Помолена да коментира дали в условията бюджетът на Дянков ще има средства за коледни надбавки за пенсионерите, тя отговори, че въпреки че там няма предвиден дори 1 лв. за това, се търсят други резерви. Нинова поясни, че става въпрос за икономии от Министерство на труда и социалната политика и бюджета му. "Ще има коледни надбавки за пенсионерите. Правим всичко възможно да е на повечето хора и ако може да са повече средства", заяви народния представител. Тя обаче допълни, че не може да се ангажира с число, тъй като все още в Министерство на труда и социалната политика и Министерство на финансите работят по въпроса.

Антимонополното законодателство е най-важен приоритет след бюджета

"След бюджета, наш най-важен приоритет е антимонополното законодателство", заяви народният представител. Тя категорично отхвърли предположението за реализиране на идеята за затваряне на хипермаркетите през почивните дни. Нинова поясни, че се планират промени в Закона за защита на конкуренцията. "Ще има промени в правилата. Там има нарушение на свободната конкуренция. Веригите поставят на българските производители условия, които са в разрез със закона и на нормалната пазарна среда. Ще сложим ред там", допълни депутатът.

Като друга стъпка в тази посока тя посочи промени в закона за забрана на офшорни компании да участват в приватизации и концесии в България, в Закона за кредитните институции, енергетика и Закона за горите.   

Законът за възрастните хора е готов

"Законът за възрастните хора е готов в суров вид и сме го дали на представители на възрастни хора, асоциации, пенсионери, работодатели, синдикати, за да можем да го обсъдим публично", обяви Корнелия Нинова. Тя обясни, че в него се предвижда да се изпълнят исканията на възрастните хора да имат свои клубове, където да развиват социални дейности и да не се чувстват изолирани. По думите й, се работи с общините да предоставят общински помещения за целта, а те от своя страна поставят условия държавата да помогне за финансирането и издръжката на тези клубове. "В закона се предвиждат и приемни семейства за възрастни, самотни хора, които не могат да се обслужват, по примера на приемни семейства на изоставени деца", заключи Корнелия Нинова.