Антон Кутев: Опасно за обществото е ако протестът ни позволи да прекрачим духовните граници

Nov 07, 2013 Новини БСП 0 1163

Шегата или оскверняването на скулптурната композиция намираща се пред централата на БСП на ул

Шегата или оскверняването на скулптурната композиция намираща се пред централата на БСП на ул. „Позитано” е тъжен факт. Не смятам, че трябва да бъде арестуван Асен Генов, но ние като общество не трябва да позволяваме това да се случва. Това заяви Антон Кутев, народен представител от ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. „Убеден съм, че голяма част от хората в България не знаят кой е авторът на скулптурната композиция, а това е проф. Любомир Далчев. Те не знаят и какви са измеренията на неговото творчеството. Проф. Далчев е направил подобна скулптурна група, която се намира между Централния дом на армията и Св. София. Много интересно защо не са започнали първо с нея”, попита той. Кутев обясни, че проф. Далчев е автор на скулптурата на Климент Охридски, тази на Рачо Ковача в Габрово, на голяма част от скулптурите на Братската могила в Пловдив, на Гоце Делчев в Скопие. По думите на депутатът, Далчев е  станал световноизвестен доста преди `44 година и негови монографии са издавани на няколко езика. „Той е роден в началото на века, завършил е Художествена галерия в България, а след това в Рим и е направил специализация в Париж. След това става професор в академията и в годините до 70-та година сътворява всички тези неща и много други. Този човек може да се нарече дисидент, защото през 70-те години той избягва от България и заминава да живее в САЩ, където негови скулптури стоят на ключови места в Сан Франциско и други американски градове. Той умира в САЩ през 2002г, и за мен той е един от най-големите представители на българското изкуство”, каза народният представител от КБ.

„Тази вечер с една негова творба няколко хора, да речем, че се пошегуваха. Искаме ми се г-н Асен Генов да постигне една стотна част от това, което е направил проф. Далчев през живота си. За мен това, че има списъци, които заклеймяват определени хора, това, че в момента изкуството започва да няма значение, защото ние не го харесваме, това, че творбите на видни български художници могат да бъдат поругавани само, защото някой има друга стилистика или друг поглед над историята, това е опасно за българската нация. Ако съберем пари да командироваме Асен Генов да порисува върху скулптурата на Далчев срещу Голден Гейт моста, дали ще го арестуват американските власти?”, попита Кутев.

На въпрос ако това е форма на протест, оправдава ли постъпката, Антон Кутев заяви: „Имаше на времето един човек, който за да протестира наряза Мона Лиза. В никакъв случай не сравнявам двете неща, но оскверняването по никакъв начин не може да бъде форма на протест. Ако протестът ни позволи да прекрачим духовните граници, това означава, че няма хуманни ценности, пред които да се спрем и е опасно за обществото. Не е опасно, ако един човек направи нещо, а ако обществото го приеме”, заключи Кутев.