Жельо Бойчев: ГЕРБ се поставя над закона

Nov 07, 2013 Новини БСП 0 839

Целта на работа на тази комисия беше да се установи дали се спазва закона в Република България и има ли хора, без значение на каква позиция са те, които да бъдат над закона и ясно разписаните регламенти

Целта на работа на тази комисия беше да се установи дали се спазва закона в Република България и има ли хора, без значение на каква позиция са те, които да бъдат над закона и ясно разписаните регламенти. Когато "Авиоотряд 28" се използва за полети извън изрично посочените функциите в закона, става ясно, че някой се слага над него. Това заяви в ефира на TV7 народният представител на ПГ на КБ и член на временната комисия за проверка на "Авиоотряд 28" Жельо Бойчев. Той поясни, че става въпрос за случаите, когато: самолет лети без да има заявка; такава се оформя след като полета е бил извършен; извърши се такъв полет без да има резолюция; полет извън обхвата на тези лица, които са държавни ръководители; бъде използван като въздушно такси или за търговски полети, за да се ходи на ловни излети от различни бизнесмени, да се возят футболни отбори. "Там има полети и за чисто предизборни мероприятия. Това вече е нещото, което отвращава хората и най-малкото трябва да има една претенция към първите държавни ръководители да дават пример с тези неща", категоричен бе депутатът.

Според него няма как да възстановим доверието и авторитета на нито една институция, ако българите виждат това, което е било последните 3 - 4 години. "Това е правителственият авиоотряд за полети със специално предназначение. Те са разписани в закона, а в устройствения правилник много ясно е казано, че те се ползват от президента, председателя на НС и министър-председателя на Република България", заяви той. Бойчев поясни, че няма нищо лошо, изпълнявайки своите функции на първи държавни ръководители, те да ползват тези полети, но подчерта, че има много ясен регламент как става цялата процедура, по която се извършва това - заявка с подпис от министър-председателя. Според Бойчев, на въпрос защо липсват списъци, ръководителят на авиоотряда е отговорил, че хората, които са били на борда, не са имали право да бъда там, според постановленията на МС и поради тази причина не е съставен списък.

Депутатът обясни и защо се проверява само периодът на управление на ГЕРБ. По неговите думи, Цветан Цветанов е проверил всичко, което е можело да се провери в тази държава и ако е имало нещо нередно в използването на услугите на авиоотряда от управлението преди ГЕРБ, той е щял да го каже. "Те проверяваха всички, нека да внасят сигнали и сега", заключи Жельо Бойчев.