Атанас Мерджанов: ГЕРБ подцени бежанската криза и сега държавата трябва да навакса

Nov 08, 2013 Новини БСП 0 934

Бежанската криза и тенденциите, които се наслагваха по българските граници и изобщо в българската държава, бяха подценени и сега изпълнителната власт трябва да навакса

Бежанската криза и тенденциите, които се наслагваха по българските граници и изобщо в българската държава, бяха подценени и сега изпълнителната власт трябва да навакса. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на Комисията по отбрана Атанас Мерджанов. Той припомни, че през септември 2012 г., 30 пъти се е увеличил потокът на преминалите нелегално българската граница - от средно по 30 за месец за 2012 г., то през септември са били вече около 354. "В този период имаме ярки изявления на бившия вътрешния министър, който не отчита заплаха от бежанска вълна", каза още той. Депутатът припомни, че първото заседание на Съвета по сигурността към МС е било на 30 август и тогава са били набелязани първите мерки. "До този момент нямаше нищо свършено. Тогава заработи Национален оперативен щаб, бяха изградени технически щабове в Елхово и Хасково, възприе се и изграждането на приемателен център и започнаха да функционират всички онези звена, които трябваше да се грижат за преодоляването на този процес, поне от средата на 2011 г., когато възникна гражданската война в Сирия", обясни народният представител.

Справянето с бежанската вълна е национална задача

"Справянето в условия на бежанска вълна е национална задача и в нея трябва да участват всички власти - изпълнителна, президентска, законодателна и местна власт", категоричен бе Мерджанов. Той подчерта, че проблемът със свиканият от президента КСНС в началото на тази година е как е бил проведен. "Той се провали, не точно заради поведението на Атака, а преди всичко заради безидейността и липсата на ясна позиция за това как България трябва да приеме задаващата се криза с бежанците", допълни депутатът.

Помолен да коментира дали трябва в предстоящия КСНС да вземат участие извънпарламентарно представени партии, Мерджанов каза, че това зависи от волята на президента, но смята, че има ясни правила и традиции за функционирането на КСНС и всяка една парламентарна група трябва да носи своите политически отговорности. „Никой не може да бяга от изпълнението на тези отговорности - нито президентът, нито изпълнителната власт, нито законодателната власт", категоричен бе Мерджанов. В този смисъл, според него,  ще бъде резултатно, ако се обсъждат конкретни законодателни промени, каквито предложения вече има от МВР.

Не е нормално политици да кокетират в аванс случващото се с Христо Бисеров

"Няма съмнение, че случващото се с Бисеров е тежък политически проблем на българското общество и българската държава. От друга страна обаче, всеки коментар на политик или на който и да е представител от властите е прибързан, тъй като нямаме производство и резултати от него", заяви председателят на вътрешната комисия. Той призова да се даде възможност на правораздавателните органи да се произнесат по този въпрос. По думите му, от гледна точка на морала, това е достатъчно тежък проблем за цялата ни система. "Не мога да приема за нормално политици да коментират в аванс, още повече бившият вътрешен министър. В този смисъл поведението на сегашния министър Йовчев е достойното поведение, тъй като трябва да си даваме сметка и отговорност за всичко, което се случва - преди и сега", заключи Атанас Мерджанов.