Борислав Гуцанов поиска съдействие от Норвегия в областта на корабостроенето

Nov 08, 2013 Новини БСП 0 837

Народни представители проведоха официална среща в НС с Нейно превъзходителство посланика на Кралство Норвегия, по покана на Борислав Гуцанов, народен представител от ПГ на КБ и  председател на Групата за приятелство България – Норвегия

Народни представители проведоха официална среща в НС с Нейно превъзходителство посланика на Кралство Норвегия, по покана на Борислав Гуцанов, народен представител от ПГ на КБ и  председател на Групата за приятелство България – Норвегия. На срещата бе изразено взаимно удовлетворение от двете програми, по които се работи. Стана ясно, че бюджетът на програма „Културно наследство и съвременни изкуства” е в размер на близо 17 млн. евро, с национално съфинансиране. С програмата ще бъдат подпомогнати дейности за възстановяване и опазване на културното наследство, осигуряване на достъпност на културното наследство, документиране на културната история, представяне съвременни изкуства, култура и други. Още общо 126,6 млн.евро са средствата, осигурени за страната ни от държавите донори – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, като Норвегия предоставя 97% от финансирането. Средствата ще помогнат изпълнението на общо 15 тематични програми.

По време на разговора се стигна до извода, че България е слабо представена на туристическите борси. В тази връзка Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката, увери, че още следващата година страната ни ще има щанд на туристическото изложение в Стокхолм, което ще открие големи възможности за привличане на туристи от скандинавските страни.  

Посланикът на Кралство Норвегия г-жа Грю Ларшен сподели, че е възхитена от Тракийските гробници в с. Свещари, близо до Разград, и ще се търси възможност за разкриване и запазване на историческите находки в региона, както и засилване на туристическия поток в региона.

По време на срещата е поставен и въпросът за по-добри възможности за работа на български специалисти в Норвегия, тъй като това е пазар, който през последните години се развива, а България има много специалисти, които могат да работят във водещи компании на световно ниво.

Народният представител от КБ Борислав Гуцанов обясни, че Норвегия е водеща страна в областта на корабостроене, кораборемонта и търговското корабоплаване. Той е категоричен, че трябва да се търсят допирни точки в тази част на индустрията. Според Гуцанов един добър вариант е да бъдат разработени  бързи фериботни линии между черноморските държави, най-вече България и Турция. Той е на мнение и че това ще засили туризма и стокооборота между двете страни.

„Корабостроенето в България е в окаяно състояние и би било хубаво, ако страна като Норвегия вземе участие в тази част от индустрията ни”, каза Гуцанов. Той допълни, че една от коментираните теми на срещата е била и възможностите за влизане на територията на България на заводи за производство на химически торове. Депутатът обясни, че сътрудничество и търговия с български фирми има, но няма съвместно производство. „Тази стъпка, която Норвегия направи с навлизането на българския пазар на „Норд Телеком”, една от най-големите компании в света за телекомуникации, е обнадеждаваща и нова фаза в икономическите отношения между двете страни”, заключи Борислав Гуцанов.