Кутев: Ако ГЕРБ искат изслушване по Бисеров, Цветанов също да отговаря

Nov 09, 2013 Новини БСП 0 1053

Не би могло и не би трябвало, оставката на Христо Бисеров да предизвиква властова криза

Не би могло и не би трябвало, оставката на Христо Бисеров да предизвиква властова криза. Очевидно ДАНС е събрала достатъчно данни за да бъдат предадени на прокуратурата и които уличават висш български политик в пране на пари и не знам какви точно, финансови схеми. Това заяви в ефира на „Радио К2”, народният представител от КБ Антон Кутев. По думите му българските граждани искат такава ревизия на участниците в задкулисни схеми, които да бъдат наказани и това се случва.Мисля, че случая с Бисеров не се разклаща управлението, а това е добър атестат за работата на службите. Всичко, което може е направено”. На въпрос, какво прави главният секретар на МВР Лазаров при председателя на НС Михаил Миков и вече бившия зам.-председател на НС Христо Бисеров, Кутев отговори, че в това не само, че няма лошо, а то е повече от нормално. „Няма морален или законов принцип, който да забранява такива срещи, напротив това е работа между институциите. „По важно е подаването на оставка от всички постове, което е моралният отговор. Подобни съмнения имаше и срещу вътрешния министър Цветанов преди години. Разликата е, че Бисеров си подаде оставката от всички постове и вече е разследван като гражданин. Гражданинът Цветанов използваше цялата власт на държавата, за да не се случи това разследване или да се случи в негова полза. Правилното, което трябваше да направи Бисеров е именно оставки от всички постове. Той вече е гражданин и няма защитата от позициите, в които е бил.Трябва да си свърши работа прокуратурата, а след това, навярно и съда”, категоричен бе Кутев.

Ако парите на Бисеров са от времето му в СДС, къде е бил Бойко Борисов, като Главен секретар на МВР?

На въпрос по кое време са парите, на Бисеров, дали докато е бил в ДПС или преди това в СДС, Кутев заяви, че ако сметките са натрупани преди ДПС, а сегашното ДАНС може да ги разкрие, има въпрос - какво са правели предишните правителства и вътрешните им министри? „И ние сме управлявали, но си имахме главен секретар, който после стана министър-председател”? Кутев коментира и вариант дали да бъдат изслушани, Писанчев, Бисеров, Лазаров и Миков. Според него не би било зле да се пита бившият министър Цветанов, за да го попитаме какво е правил 4 години, за да не стигне до тези данни. „Доколкото разбирам става дума за банкови преводи, което защо да е ясно на сегашното ДАНС, но не на предишното. Става дума за това, че ДАНС най-накрая си е свършила работата и че сега е ред на прокуратурата. Висш политик изглежда уличен във финансови далавери. Това не се случваше в предишните четири години, а и в по-предишните четири. Това е смело и е във вярната посока”, обясни Кутев.

Ако ДАНС спре дотук няма да е почтено

„Обществото трябва да каже браво и не спирайте дотук. Ако спрат с Христо Бисеров, няма да изглежда честно и почтено. Цялото общество знае, че “корупцията в България не свършва с Бисеров”, каза още Антон Кутев. „Сега ще започнем да изслушваме всички, за да създадем огромен обществен проблем. Идеята да бъде извикан и Цветанов да обяснява е моя лична позиция, все пак тези неща се решават от ръководството и групата. Напълно е възможно да подкрепим изслушването. Познавайки Михаил Миков, смятам че разговор за Бисеров не се е водил. Нямам опасения от разговора му с главния секретар, стига да няма класифицирана информация. Това ми изглежда цирк, който може да бъде изигран. За мен в този случай целта на ГЕРБ е цирка, а не да разберат нещо.

Възможно ли е ДАНС, прокуратура и съд да започнат да работят така, че да прочистят системата? Предлагам на ДАНС от тук нататък всяка седмица да прави подобни неща, защото ние българите знаем, че и в политическата и в икономическата ни система има гнили елементи. Ще се радвам ДАНС, прокуратура и съд започнат да работят, толкова синхронизирано, че това да се случва всяка седмица, заключи Кутев.