Младен Червеняков: България е изправена пред проблем, с какъвто не се е сблъсквала през последните години

Nov 09, 2013 Новини БСП 0 1248

България е изправена пред проблем, с какъвто не се е сблъсквала през последните години

България е изправена пред проблем, с какъвто не се е сблъсквала през последните години. Това каза по повод на кризата с бежанците депутатът от ПГ на КБ Младен Червеняков в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Той допълни, че проблемът има много измерения: хуманитарни, етнически, демографски, икономически. Затова, според него, е необходимо усилието на всички политически сили и на цялата нация за разрешаването му. „Трябва да се разговаря върху мерките, които се предприемат, да се правят препоръки, по какъв начин да преодолеем тази ситуация и от страна на опозицията, и от страна на парламентарните групи, които подкрепят правителството. Това за мен е верният подход”, каза още Червеняков.

Хората, които преминават на наша територия, той раздели в три категории. „Едните са нелегалните емигранти, тези със статут на бежанци и третите, които са с хуманитарен статут. За последните две категории има конвенции, към които България се е присъединила и ние трябва да спазваме международното право”, каза той. Според него разграничаването на тези три типа не е лесно. „Емигрантите трябва да бъдат настанени, трябва да бъдат проведени беседи с всеки един от тях и тук става въпрос за административен капацитет. Доколко имаме подготвени преводачи, по какъв начин се проучват тези лица. По какъв начин това е свързано със заплахата за националната сигурност. Има хора, които представляват криминогенна заплаха, с оглед на увеличаващата се престъпност в страната. Има хора, които създават етнически и религиозни проблеми и всичко това трябва да се проучи, като онези, които отговарят на условията - да получат статут на бежанец или хуманитарен статут", каза още народният представител. Той поясни, че получи ли едно лице такъв статут - то има право да пътува или пребивава, където пожелае, на територията на ЕС.

Депутатът посочи, че през изминалата седмица правителството е приело план за овладяване на кризата с бежанците, възникнала в следствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България. Той определи заложените цели в плана на правителството като реалистични и посочи някои от тях: до 31 март 2014 г. – снижаване до три пъти на незаконно пребиваващите на територията на страната чужди граждани; до 31 март държавната агенция за бежанците да достигне административен капацитет за регистрирането на 150 чужденци, на ден, които са поискали статут на бежанец или хуманитарен статут и трето - до 31 март да се увеличи два пъти броят на извежданите от територията на страната незаконно пребиваващи чужди граждани.

Той подкрепи и инициативата на министъра на вътрешните работи да бъдат изпратени нови 1400 полицаи, които да охраняват границата. „ Въпросът е как да се реши проблема и от къде възниква той. Когато се увеличи притокът на нелегално преминаващи територията на България, вследствие от конфликта в Сирия, независимо от това какъв статут ще получат в последствие, съседни държави взеха съответните мерки. Изградиха бежански центрове, изгради се стена на границата между Гърция и Турция, използваха международни организации, за да осигурят необходимите средства за посрещането на тази емигрантска вълна. За съжаление България направи твърде малко. Освен двата изградени бежански центъра, нищо друго не беше направено" каза още Младен Червеняков.

Той посочи и друг проблем, защото, по думите му, 60% от преминаващите на територията на България са сирийски граждани. "Използвайки ситуацията, границата на Република България преминават граждани на Афганистан, Северна Африка, които не могат да се ползват с този статут, който международните конвенции и българското законодателство предвиждат”, допълни депутатът.Затова, по думите му, първата задача е да си опазим границата. „Стената, която се издига на границата, е една стъпка в тази посока, засиленото полицейско присъствие, с изпращането на допълнителни 1400 полицая, е друга. Това са първите мерки, които трябва да предприемем. В това число охрана на черните пътища, видеонаблюдение, взаимодействие с турските власти и т.н. Още в първата част на плана на правителството, първата ни цел е ускоряване на процедурата за извеждане на незаконно пребиваващи на наша територия чужденци. Съгласно договорите  за реадмисия, разходите за това се поемат от приемащата страна. Това е целта на тези договори, които се сключват”, каза още Младен Червеняков.

Като друг важен елемент на плана, депутатът от Коалиция за България посочи проблема за ефективната комуникация с обществото, който включва комуникация с местните органи на самоуправление, кметове, общински съветници, представители на неправителствени организации, граждани в съответните области. Според него посещението на вътрешния министър в Телиш е една подходяща форма за това, но е станало и ясно, че трябва много да се обяснява на хората.

Като друг съществен проблем Червеняков посочи това, дали ние може да определим пределния капацитет за приемане на чуждестранни граждани и да кажем след достигането на този капацитет, че този проблем ние не можем да го решим със собствени сили и средства.

Нужна е обща политика на ЕС по въпроса с миграционния натиск

Според Червеняков става очевидно, че решението на проблема е в изготвянето на обща политика на Европейския съюз за бежанците. „След Арабската пролет в Северна Африка миграционният поток ще нараства. И става очевидна необходимостта от обща Европейска политика по въпроса с миграционния натиск. Не може да очакваме от страна на Северна Африка и от Близкия изток този поток да намалее. Търсенето на общо решение на Европейския съюз е правилният подход. Това предполага и осигуряване на необходимите средства и на необходимата логистична подкрепа. Там ние трябва да търсим решаването на проблема”, заключи депутатът от Коалиция за България.