Позиция на ПГ на Коалиция за България, представена от председателя на групата Сергей Станишев

Nov 12, 2013 Новини БСП 0 1028

Важно е всяка политическа партия да има ясна и категорична позиция срещу насилието не само етническото, религиозното, основано на такива мотиви, но и насилието като цяло, като израз на нетърпимост в нашето общество

Важно е всяка политическа партия да има ясна и категорична позиция срещу насилието не само етническото, религиозното, основано на такива мотиви, но и насилието като цяло, като израз на нетърпимост в нашето общество. Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и от други политически партии, извън парламента. Днес станахме свидетели на общо обръщение на президента и министър-председателя, именно по тази тема и по-конкретно темата, свързана с бежанците в България. В страната се насажда страх, ксенофобия, омраза към бежанците и към имигрантите. Всички сме свидетели на това. Тази омраза почива и върху реално напрежение в българското общество от неизвестността и последиците на бежанската вълна, на която е подложена България. Нека действително всички ние си спомним традициите на толерантност на българското общество, с които толкова се гордеем. Поне никой не ги отрича. Нека си спомним как България, в много тежко за себе си време, приюти арменците, които бягаха от кланета в Османската империя. Нека си спомним, че едно от светлите неща в българската история през 20-ти век, това, че нашата страна, нашето общество защити българските евреи и не допусна да бъдат транспортирани в лагерите на смъртта. И това е нещо, с което България може да се гордее. И нека си зададем въпроса днес обществената, медийната, политическата среда, основават ли се на същите ценности, от които са били водени нашите предци и политическите, и обществените дейци, Българската православна църква и нашето общество, като цяло. За съжаление можем да видим, че последните години в България все повече се насаждат омраза и нетърпимост, не само към различния етнически и верски признак, а към всеки, който мисли по различен начин.

Отучихме се да се чуваме по между си. Някои политически сили упорито насаждат, че всеки, който е на различно от тяхното мнение, трябва да бъде заклеймен публично. Израз на подобна нетърпимост станаха напоследък и прословутите списъци на журналисти и общественици, които имат различно мнение от това на протестиращите. Срам и позор за политически сили, които заявяват, че са демократични, които изповядват европейски ценности на думи, които не се разграничиха от това действие, както действаха през 60-те години в Китай по време на културната революция. Това е много тревожно явление.

Днес България се намира в трудна ситуация. Ние за пръв път изпитваме такъв наплив на бежанци и нелегални имигранти. Затова трябва действително целенасочено и организирано действие на държавата. За да покажем, че от една страна хората, които бягат от война, разруха и от смърт ще бъдат приети в България, но наред с това ще има организираност, няма да се допуска българската граница да бъде преминавана безконтролното, че ще има организиране по отношение на тяхното настаняване и пребиваване на територията на страната, че ще искаме ясна подкрепа, не само политическа, но организационна и финансова от ЕС. Хората в България трябва да знаят, че правителството има ясно разработен план по всички въпроси, свързани с бежанската вълна и с наплива на нелегални имигранти. Започвайки от засилване на контрола по границите и недопускане на нелегално преминаване, минавайки през организацията и настаняването на бежанците, преценката на рисковите фактори сред това множество хора, организирането на тяхното пребиваване, тяхното здравно състояние и статус, организирането на целия този процес. Наред с това има много конкретни действия, не само по отношение на Република Турция, на дипломатическо ниво, но и в рамките на ЕС за съвместни действия не само по границата, по Средиземноморието, но и по югозападната граница на ЕС, което е записано в последното решение на Европейския съвет, по настояване на българския премиер.

Другата седмица предстои КСНС при президента на Република България. Смятам, че всички отговорни политически сили, всички институции в България, трябва да работят на базата на националните интереси по този въпрос, да се знае, че има единна държавна и обществена воля и наред с това по никакъв начин да не се допуска толериране на нетърпимостта, омразата и още повече насилието на хора на територията на Република България.