Жельо Бойчев: Митингът на БСП показа, че има и хора с друга гледна точка

Nov 19, 2013 Новини БСП 0 1264

В събота искахме да направим мероприятие, с което да се покаже, че има и хора с друга гледна точка

В събота искахме да направим мероприятие, с което да се покаже, че има и хора с друга гледна точка. Такива, които смятат, че на тогава правителство трябва да му се даде шанс и това не са само хора от провинцията или хора само от столицата. Присъстваха много симпатизанти, които споделиха с мен, че от години са искали дa излязат и да заявят своята позиция, да заявят подкрепата си за БСП. Всички те имат правото да обявят своя глас и своята позиция. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев в ефира на Нюз 7. По думите му не може някой да се опитва да натрапва една или друга гледна точка. „Различните гледни точки могат и да посочват различни проблеми, но с отказ от водене на диалог, с поставяне на ултиматум, се стигна до ситуация, която мобилизира  ядрото на БСП, а това от своя страна капсулира и самата политическа организация отвътре”, подчерта депутатът. Според него, въпреки капсулирането на политическите организации, БСП продължава да търси диалог. „Да не забравяме, че ние живеем в една държава, ние сме един народ и е нужно да търсим възможности за справяне с проблемите. Ако ние, като общество, не можем да преодолеем различията си, то България и в бъдеще ще бъде последна в ЕС”, каза той. По думите му диалог трябва да се води с политическите субекти и гражданските организации. „ГЕРБ видяха, че с липсата на присъствие в пленарна зала започват да губят обществено доверие и поради тази причина се върнаха отново в нея”, подчерта Бойчев.

Разделителните линии в обществото генерират страхове между хората

Ситуацията в България в момента е много специфична, смята Желю Бойчев, като обясни, че тя води до появяване на разделителни линии в обществото. „Тези линии генерират страхове в хората, включително и проблемът с бежанците, които обаче могат да бъдат предпоставка за създаване на нови политически субекти. На фона на така ситуираната обстановка в страната, започват по-ясно да се очертават и радикални формирования”, каза още той. По думите му за споменатите процеси и наличието на форма на радикализъм може да се съди и от данни на социологически агенции. „Данните сочат по-ясно очертаване на подобни формирования. Но на мен не ми се иска в България да се оформят политически страсти с тяхно участие”, заяви той. Според него споменатите формации все още са „раздробени”, но има и вариант, в който е напълно възможно да се появи политически субект, който да обедини и привлече хора с подобни настроения.

Желю Бойчев коментира поставения от водещите въпрос с изборите, като заяви, че желанието непрекъснато да се правят избори е неразбираемо. „Оттук нататък предстоят избори всяка година - за евродепутати, за местно представителство, за президент, като на тях ще може да се прецени реалното политическо позициониране. Ако сега се направят избори, аз храня едно сериозно притеснение. Не искам и да си помислям на какво ще станем свидетели, ако те се направят в сегашната политическа и обществена обстановка”, подчерта той. Според него правилната посока, в която на страната ни трябва да се насочи в момента, не е свързана с подклаждане на вътрешна нестабилност, а търсене на икономическо развитие, стимулиране на вътрешно потребление, привличане на чужди инвеститори. „Ако ние не тръгнем в тази посока, то тогава едва ли ще има значение кой е на власт и кой ще дойде след него. Ние не сме богата държава, за да може да си позволим парламентът да не работи и негови заседания да не се провеждат, като по този начин се спира функционирането на цялата страна”, обясни Бойчев. Народният представител подчерта също, че държавата трябва да се изправи на крака и да се решават наболелите, реалните проблеми. „Бюджетът е сбор на всички политики и се стреми да решава нерешените проблеми в България. Давам и един пример. Вчера се стигна до съгласие за бюджета в здравеопазването, който бе и един от сериозните проблеми в държавата. Малко по малко ще се промени и средата за работа, жизненоважна за бизнеса у нас”, каза още  депутатът.