Корнелия Нинова: С първия ни самостоятелен бюджет правим максимално възможното

Nov 20, 2013 Новини БСП 0 1094

В първата година на самостоятелен бюджет на това правителство то прави максимално възможното

В първата година на самостоятелен бюджет на това правителство то прави максимално възможното. 12 млрд. лева са разходите за социални политики, които обхващат около 3,5 млн. българи, в различни групи. Малко е и ни се иска повече, но в тази ситуация в държавата и в икономиката това е максимално възможното за първата година. Сигналът е, че от тук нататък нещата ще се променят и социалната политика, ще е в центъра на вниманието. Това заяви в ефира на BTV зам. - председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова.Наш предизборен ангажимент е хората с най-ниски доходи да бъдат освободени от данъка върху физическите лица. Ние изпълняваме този предизборен ангажимент. Социална политика е в този момент да помогнем на тези хора“, каза още тя. По думите и ще се възстановява данъкът върху доходите на физическите лица и това ще стане през 2015 година, за доходи, получени през 2014. Тя обаче подчерта, че корпоративният данък на фирмите, който е 10%, няма да се пипа и промените се отнасят само за доходите на физически лица.

По думите и има противници на въвеждането на пределна сума, до която да не се плаща данък и това са противниците на премахването на плоския данък. Тя коментира, че работещите нямат интерес да декларират по-ниски доходи, за да си получат данъка обратно, защото това означава, че някой ден ще получат по-ниски пенсии. По повод на твърденията, че ще има злоупотреби, вследствие на промяната, Корнелия Нинова каза, че трябва да има контрол. „Не може заради това, че някой би заобиколил закон да пренебрегнем политическите си ангажименти и социалната си политика", категорична бе зам.-председателят на ПГ на КБ. По думите й, според данните на НОИ, 482 561 човека ще се възползват от тази мярка и това ще струва на бюджета 150 милиона лева през 2015 година. "Тази мярка не е популистка, както твърдят различни икономисти, защото е предизборен ангажимент записан в нашата програма преди изборите. Сега ни критикуват за това, че изпълняваме обещанията си", каза още тя.

С намаляване срока за изчисляване на майчинство ще подпомогнем 40 000 семейства

По повод намаляването на срока за изчисляване на обезщетението за майчинство от 24 на 18 месеца и възможните злоупотреби, Нинова подчерта, че заради занижен контрол и изключения от правилото, които са лоши примери, не може да не се провежда никаква политика. "Това не е нашето намерение. Увеличаването на срока за изчисляване на майчинството доведе до намаляване на броя на майките,   които могат да ползват това право и до намаляване на сумите, които те могат да получат като обезщетение за отглеждане на дете", обясни народният представител. Според нея виждането на КБ е обратно, а именно, връщайки в стари граници този срок, да се даде възможност на повече майки да се възползват. Нинова съобщи, че средно, по изчисление на НОИ, това ще доведе до увеличение на обезщетението с 12 лв. и ще струва на НОИ около 3 млн. лева, които ги има като резерв в НОИ и не се налага да са променя бюджетът му. "Тази промяна ще бъде гласувана между първо и второ четене и ще засегне около 40 000 семейства" подчерта депутатът.

Помолена да коментира предизборното обещание за увеличаване на детските надбавки на 50 лв., Нинова отговори, че засега това се реализира само за второ дете, за да се стимулира двудетния модел, но не се спира с тази политика. На въпрос дали така не се стимулира раждането, с цел изкарване на средства, Нинова отговори: "С принципната уговорка, че е дискриминационно да правим разлика между българи и роми, обяснявам, че за да се получи майчинство, трябва към днешна дата, две години преди това да си работил и да си се осигурявал. Който не го е правил, няма да получава увеличеното майчинство, а само детски". По думите й е абсурдно да има различни детски надбавки за българи и роми и този проблем трябва по-скоро да се реши с много други мерки, освен детските за стимулиране на двудетния модел: образованието, стимули за млади семейства. "Запазваме гаранцията за млади семейства, които могат да използват преференции при ипотечен кредит за закупуване на жилище. Правителството искаше да се откаже от тази преференция, но ние настояхме и бяхме твърди за запазването й", категорична бе тя.