Мая Манолова: Нашият митинг скандираше "България", а другият "Бойко"

Nov 20, 2013 Новини БСП 0 931

 Плаши ме омразата, разделението, противопоставянето, агресията, негативизма

 Плаши ме омразата, разделението, противопоставянето, агресията, негативизма. Това е огромният проблем и по това трябва да се замислят всички - и партиите, които са в парламента, и тези, които са извън парламента и не искат да се примирят със ситуацията и протестиращите. Има разлика между двата митинга, проведени в събота. Нашият митинг скандираше "България", този в Пловдив скандираше "Бойко". Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на НС и председател на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения и Временната комисия за изработване на проект за нов изборен кодекс Мая Манолова.  По думите и е имало нужда от митинг в подкрепа на правителството и той си е свършил работата. Тя заяви, че по различни данни на него са били между 50 и 70 хиляди души, дошли, за да изразят гражданската си позиция. "Той показа, че в обществото има и друга гледна точка, различна от тази на протестиращите. Излезе и другата България, която не е всеки ден в телевизиите, но която има огромен брой поддръжници, които искат правителството на Пламен Орешарски да работи", категорична бе Манолова. Тя подчерта, че това е най-големият митинг след началото на 90-те години и от тогава не са се събирали толкова хора в подкрепа на някаква кауза.

Основанието да сме в парламента е вотът на българските избиратели

"Единственият обективен измерител на това какво мислят хората са изборите. В този момент въпросът с предсрочните избори не стои", заяви Манолова. По нейно мнение, всичко зависи от това какво ще прави правителството, как ще си свърши работата, как ще се приеме бюджетът и как ще бъде реализиран, как ще се рестартира икономиката, как ще се подобри животът на хората. "Основанието да съм в парламента и ПГ на КБ е  вотът на българския народ през месец май", категорична бе зам.-председателят на НС. По думите и ГЕРБ безвъзвратно няма как да се върне във властта и Бойко Борисов да е премиер. Според нея, притеснението е, че в тази ситуация, ако се говори за предстоящи избори, при оставка на правителството, следващите ще ги прави служебно правителство. "Ясно е кой определя министрите. Те ще са назначени от президента Плевнелиев, под диктовката на Борисов. Не е изключено част от лицата на ГЕРБ да бъдат даже в това правителство, независимо дали ще участват лично или чрез хора, посочени от тях. Както преди всеки министър си беше посочил заместник", заяви Манолова. Тя подчерта, че изборите трябва да са честни, освен това трябва да се приеме и Изборният кодекс, в който ще има сериозни спирачки срещу всички стари, познати практики  за манипулиране на вота и една от тях е, че само БНБ ще печата бюлетините.

Исканията на синдикатите са и на БСП и ние ги реализираме в бюджета за следващата година

Помолена да коментира днешното шествие на КНСБ,  тя отговори, че синдикатите са направили достатъчно уговорки, че тяхното шествие не е политическо и те ще издигнат искания, в защита на трудовите хора. "Ние възприемаме една голяма част от тези искания, те са искания и на БСП и ги реализираме в бюджета за следващата година", категорична бе Манолова.

По повод протестите на "Ранобудните студенти", тя коментира, че проблемът при тях е, че няма искания, защото "искането за оставка не е идея, не е предложение, то е ултиматум". Тя обаче обясни, че една голяма част са на улицата в момента по собствена воля, включително и студентите. Манолова подчерта, че напоследък, включително на 12-ти този месец, сме били свидетели на смяна лицата от протеста, който през деня бе организиран от студентите.

"За първи път парламентът е отворен за граждански организации, за гражданите, включително и за тези, които протестират", подчерта тя. По думите и днес ще има публично обсъждане на проблемите между потребители, гражданите и финансовите институции, темата за банките, темата за бързите кредити. "На всички обсъждания на изборното законодателство, на правилника на парламента, на всички важни теми - цената на тока, монополите, конфликта на интереси, сега и взаимоотношенията с банките, са канени всички граждански организации, всички граждани, които искат да се включат в този дебат", заключи Манолова.