Сергей Станишев: Диалогът между партиите е не само възможен, той е задължителен

Nov 22, 2013 Новини БСП 0 765

Диалогът между партиите е не само възможен, той е задължителен за всяка една демократична държава

Диалогът между партиите е не само възможен, той е задължителен за всяка една демократична държава. И правителството, и ние като политическа сила много пъти сме заявявали готовност за диалог по всички проблеми, каквито и да са те. Това заяви в предаването „Лице в лице“ на БТВ лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него, за да има диалог трябва да се признава правото на различно мнение. „Аз чувам и гласовете на протестиращите и тяхното недоволство, чувам и синдикатите, които имат друг дневен ред и хората, които са трудовите българи. Но виждам и една тенденция, която не е от вчера – тенденция, вкарана от ГЕРБ. Когато през 2001 г. се върна бившият монарх, знаете, се възстанови една нормалност, една търпима атмосфера между управляващи и опозиция в обществото, като цяло, и това беше добре за държавата“, каза още Станишев. Той припомни, че още в начало ГЕРБ са заложили на конфронтацията, на дамгосването на всеки, който е на различно мнение. „Тази отрова в обществото ни, за съжаление, е дълбоко проникнала. И аз виждам как в последните месеци се насажда омраза. Немалка част от тези, които дирижират и се опитват да яхнат протестите, аз съм убеден, че има и хора, искрено протестиращи, но тези, които имат икономически, политически интереси, насаждат нетърпимост“, категоричен бе лидерът на БСП. Той даде пример със списъка с имена на журналисти, така наречените „комисари на подмяната“. „Лидери на партии, които заявяват, че са демократични, хора, които са организатори на протестите, които публикуваха този списък - никой не се разграничи от този фашизоиден подход на дамгосване на хора, които имат различно мнение от другите, които стоят зад протестите. По този начин няма да стане“, подчерта Станишев. Той изтъкна, че е важно „да се чуваме взаимно и да признаваме правото на всеки да има свое мнение. В тази връзка той даде пример с КСНС.

На КСНС показахме, че когато има проблем, политическите сили могат да намират решение

„Две са основните послания от него. Първото е свързано непосредствено с темата на Консултативния съвет – кризата с бежанците. Постигна се консенсус по първата, и по втората тема, и аз оценявам високо този резултат, защото показахме на хората, независимо от нашите различия с президента, с ГЕРБ, че когато става дума за проблем, който вълнува хората, създава притеснения и страхове, институциите, основните политически сили в парламента, могат да намират решение“, заяви Сергей Станишев. Той изтъкна, че ясно е казано, че държавата има план, приет от правителството и той ще бъде прилаган в неговата цялост, защото засяга както сигурността на границите, така и сигурността на гражданите, така и цивилизованото, нормално разполагане на хората, които са дошли като бежанци, бягайки не от добро, а от война. „Ние сме човеци, трябва да бъдем хуманисти и да им помогнем в тази беда“, каза още председателят на БСП. От друга страна обаче той подчерта, че наред с това трябва и службите много ясно да преценят кои сред бежанците представляват риск за българските граждани и националната сигурност. Той допълни още, че в този план има много силна външнополитическа част, която изисква институциите координирано да поставят въпроса пред европейските ни партньори за организационна, техническа и финансова помощ за България и тя ще започне да пристига още другата седмица от ЕК.

Голямата заплаха е липсата на толерантност и желание за диалог

По втората тема от провелия се КСНС Станишев коментира, че имаме обществена, социална криза, която не е от юни или юли, а още от февруари. „Защото 4 години обществото беше като тенджера под налягане – всяко недоволство се потискаше изкуствено чрез репресии, заплахи, дискредитации. Тя избухна и това врящо гърне не може да се успокои, а и не е необходимо да се успокои за ден или два“, обясни Станишев. Той заяви, че не това, а липсата на толерантност и желание за диалог е заплахата. По думите му, когато срещу правителството се крещи „оставка“ и нищо друго, това не е покана за диалог. В тази връзка той каза, че правителството и парламентът водят диалог с много други хора, много граждански организации и припомни, че към всяко министерство са създадени граждански съвети. Станишев подчерта, че на КСНС ясно е било казано, че е неотменимо и конституционно гарантирано правото на всеки български гражданин да протестира, но категоричното становище на КСНС е, че тези протести трябва да бъдат в рамките на закона. „Крайно време е нещата да се наричат с истинските им имена. Когато в медиите и от политици, и институции има мълчание по случай като този на 23-ти юли, когато наред с протестиращите имаше организирани групи, които искаха да нахлуят в парламента и да пребият депутати, министри и синдикалисти, когато това се подминава с мълчание и не се казва, че е нередно и недопустимо, се стига до повтаряне на тези случаи“, каза още лидерът на социалистите. Той припомни и вечерта на 12-ти ноември, когато, по думите му, наред с протестиращите студенти са били докарани организирано хора от Благоевград, Перник, Пловдив, които са близки до Бойко Борисов. На въпрос дали има някой, който иска да свали правителството не чрез избори, а чрез метеж, Станишев отговори: Има едни прости факти. Още в нощта на изборите ГЕРБ не призна резултатите – ГЕРБ, които организираха изборите чрез своята администрация, тъй като областните управители бяха техни, чрез ЦИК, назначен от тях и обжалваха в КС и по този начин се държат твърде дълго време. По думите му депутатите от ГЕРБ се превръщат в заложници на ръководството им. „Те не приемат ролята си на опозиция“, категоричен бе Станишев.

На въпрос за параполитическите формирования, той заяви, че не е тайна, че от дълги години в България има кръгове – икономически, на неправителствени организации, които създават една мрежа на влияние, което цели икономически и политически интереси. В тази връзка Станишев попита тайна ли е кой е назначил в правителството на Борисов Плевнелиев, Дянков и Трайков и отговори, че това е същият този кръг, който днес е един от най-активните икономически и медийни кръгове.

Станишев към реформаторите: Готови ли сте да кажете, че няма да правите коалиция с ГЕРБ?

На въпрос за партиите в България, Станишев коментира, че е станало модерно да се казва, че партиите са лоши, а неправителственият сектор са добрите и имат право да бъдат висши съдници. „Партиите са най-комплексния организъм на неправителственото общество. НДСВ започнаха като движение – станаха партия, ГЕРБ започнаха като движение – станаха партия, движението „България без цензура“ също ще стане партия и това е нормалното, защото се знае в една партия кой носи отговорност за решенията и има от кого да се поиска“, категоричен бе Сергей Станишев. Той изрази мнение, че една партия е трайна, ако запази своя авторитет по време на опозиция и после може да се превърна в алтернатива. По темата той каза още, че България има нужда от нормална, европейска десница. „Искам да попитам много лидери на Реформаторския блок, тъй като те се заявяват като алтернатива на БСП и на ГЕРБ, готови ли са да кажат те, след като са алтернатива и на едните, и на другите, че няма да правят коалиция с ГЕРБ“, попита той и призова да направят официално изявление пред българските граждани, за да знаят те какво да очакват. Станишев изрази мнение, че лидерите на реформаторския блок се превръщат в патерица за връщането на ГЕРБ на власт, защото, по думите му, те не могат да бъдат първа политическа сила.

Ние сме антитеза на модeла управление на ГЕРБ

Ние сме антитеза на модела на управление на ГЕРБ. Хората в БСП няма да приемат, убеден съм в това, коалиция с ГЕРБ на Борисов и Цветанов.  Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Ние подкрепяме правителството, не заради властта. Подкрепяме го, за да започне процес на нормализация и оздравяване на обществото, икономиката и за да се върне социалната държава. Ние имаме кауза“, каза още той. Относно отношенията с партия Атака Станишев заяви, че те са такива, каквито са между управляваща и опозиционна партия, но с един нюанс, а именно: „Г-н Сидеров и неговата партия заявиха преди изборите, че няма да допуснат Борисов на власт, и те го правят. Има един факт, и той е, че те участват в работата на правителството, като по този  начин не позволяват деструктивното  поведение на ГЕРБ от първите месеци да срути  българския парламент и да предизвика предсрочни избори“.

 С Бюджета за 2014 г помагаме на хората, които не могат да си помогнат сами

„Знаехме, че работата на кабинета ще е труда. Мен, лично, трудността ме амбицира, но не самоцелно, а защото трябва промяна в страната. И тя се случва.  Налице е фактът, че бюджета е приет на първо четене, и според мен той ще мине и второ.  Една от причините е, че това е най-социалният бюджет от близо 10 г. насам. В него е заложена нашата философия, нашият ангажимент, и ние го изпълняваме“, заяви лидерът на БСП. По думите му държавата най-сетне се разплаща с бизнеса, като връща ДДС в срок. „Наред с това, ние помагаме на хората, които не могат да си помогнат сами. По-бедните българи, на майките с деца, на пенсионерите, на хората, които имат нужда от енергийни помощи. Бюджетът е подчертано социален, с най-висок дял на социалните разходи. Тези разходи са необходимост“, каза още Сергей Станишев.  По думите му икономистите, които казват, че е невъзможно приходите, заложени в бюджета, да бъдат осигурени през следващата година, са десни икономисти. „Те имат свои тези, в които вярват и те ги налагат от 20 г. Те имаха монопол върху общественото мислене. Искам обаче да ви цитирам данни на МВФ, след мисията тук. Първо - актуализацията на бюджета е била полезна и тя е антициклична мярка и помага на икономическото възстановяване. Второ, прогнозата за бюджета за 2014 г. е реалистична. Искам да кажа на работещите българи, че това, което те искат го искаме и ние и го правим“, каза още Станишев. Той допълни, че са направени две много важни стъпки, едната от която е свързана с работещите бедни. „Мярката за връщане на данъка за тези, които получават до 340 лв. на месец, е реално действие. Тази мярка ще върне по около 250 лева на всеки един човек от тази социална група“, обясни Станишев.

Той добави, че се приемат и нови регулации, които да ограничат източването на ДДС, засилен контрол по вътрешните граници, а също и източването на ДДС с фиктивен износ на зърно.

 И АЕЦ „Козлодуй“, и АЕЦ „Белене“ са необходими на икономиката и енергетиката

На въпрос за АЕЦ „Белене“ Сергей Станишев коментира, че БСП има ясна позиция като политическа сила. „Аз съм убеден, че проектът е необходим за България. Смятам, че трябва да убедим и мнозинството от депутатите в парламента. За целта ние трябва да поработим, а смятам и, че правителството работи, за да се постигнат такива параметри по него, с които да убедим обществото, че той е полезен и работещ за икономиката“, каза още той. Според Станишев и АЕЦ Белене, и АЕЦ Козлодуй са необходими на енергетиката и икономиката, защото след около 10 – 15 г. досега действащите стари мощности ще бъдат извеждани поетапно от експлоатация. „Това означава, че трябва да бъдат изграждани нови, с продължителност на употреба 60 г., както е при атомните електроцентрали. Смятам, че ще имаме нужда от допълнителни енергийни мощности и в Марица Изток, отговарящи на европейските стандарти“, заключи той.