Жельо Бойчев: Позитивизмът бе акцента на митинга на БСП

Nov 23, 2013 Новини БСП 0 823

Митингът на БСП показа, че има хора с друга гледна точка, различна от тази на протестиращите

Митингът на БСП показа, че има хора с друга гледна точка, различна от тази на протестиращите. На заден план обаче остана нещо друго, мотото на митинга - "Не на омразата, да на България". Трябва да се обърне внимание и на речта на лидерите по време на събитието, в които бяха отправени позитивни послания, за разлика от тези на Борисов в Пловдив, които аз чух по медиите. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев в предаването "Панорама" по БНТ. По думите му на митинга на БСП е имало много позитивна енергия. "Всички хора, тези десетки хиляди, присъствали на митинга ни, преминаха от Орлов мост през СУ, покрай палатките пред Президентството и стигнаха до Министерски съвет, без да се създадат каквито и да е проблеми. Те изразиха своята гражданска позиция по най-спокоен начин", каза той.

Разделителните линии в обществото са път за никъде

"Не трябва да делим хората в България на политици, на граждани, на синдикалисти. В крайна сметка, аз съм български гражданин и разделителните линии, които се очертаха в обществото, от което и аз съм част, са път за никъде, път без изход. Да не забравяме и че утре пак трябва да живеем заедно", подчерта Жельо Бойчев. По думите му България е малка страна и всички ние, по един или друг начин трябва да споделяме едно бъдеще, като се надявам то да е добро. "Правителството на Пламен Орешарски работи в посока подобряване бъдещето на хората в държавата. То успя да възстанови социалния диалог, да помогне на миньорите, да възстанови износа на въглища. Ние намалихме и осигурителния стаж, върху който се изчисляват майчинските от 24 на 18 месеца, която мярка засяга над 40 000 семейства", посочи част от мерките заложени в бюджета народният представител. По думите му голямата задача и предизвикателство пред управляващите е как да се успокоят хората в България, чрез мерките които правителството предприема.

Бойчев подчерта, че ясно се вижда как се правят промени в бюджета със социална насоченост и в посока за бизнеса у нас. "Правят се дори и големи промени в него между първо и второ четене. Пример за това е промяната засягаща възстановяването на данъци на бедните хора в страната, като в този случай отново е застъпено предизборното обещание на БСП за работа в социална посока. И в момента, в ситуация с оскъден ресурс, ние вместо да правим политика от тип "на всеки по малко", създаваме инвестиционни фондове, единият от които ще оперира с около 500 млн. лв. Чрез тази стъпка, искаме да създадем конкурентен принцип, по който ведомствата, общините да кандидатстват и защитават своите проекти, да доказват че осъществяват социална заетост", заяви той. Бойчев обясни, че са предприети мерки и за стимулиране на образованието, професионалната подготовка, връзката с бизнеса, като депутатът подчерта, че правителството ще се стимулира образователната сфера със 100 млн. лв.

Провеждането на КСНС показа, че може да се постигне обединение около важните проблеми за държавата

Провеждането на КСНС при президента, според Жельо Бойчев, е положителен знак. "В крайна сметка бе даден знак от лидерите на политическите сили и държавните институции, че могат да постигнат обединение около важните проблеми за държавата, като проблема с бежанците. Бе изработена декларация, с което се направи първа крачка към форма на съгласие и възстановяване на диалога", подчерта той.