Янаки Стоилов: Не обмисляме въвеждане на данък лукс

Nov 24, 2013 Новини БСП 0 1012

Към момента не обмисляме варианти да въвеждаме данък лукс или подобни неща, но има предложение в бюджета, което ще се реализира началото на 2015г, хората, които получават доходи до минималната работна заплата, да получат обратно платения от тях данък

Към момента не обмисляме варианти да въвеждаме данък лукс или подобни неща, но има предложение в бюджета, което ще се реализира началото на 2015г, хората, които получават доходи до минималната работна заплата, да получат обратно платения от тях данък. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и ПГ на КБ, в ефира на Нова телевизия. Той допълни, че България, като най-бедната страна в ЕС, е с висока степен на неравенство и за да се промени това, се изискват преки мерки от страна на правителството.

На въпрос дали има политическо завещание на Александър Лилов, Стоилов отговори, че няма такова, като документ. "В последните мигове от живота си, той се притесняваше най-много за състоянието на България и хората. Беше убеден, че трябва да се чува гласът на хората. Никога не сме делили гражданите на наши и ваши. Лилов каза, не да изпълним това, което една или друга група иска, а в тези противоречия да се търсят решения, които са обосновани", категоричен бе Стоилов. "Радикалната политика или този радикален ляв реформизъм в момента, е пределът на възможната политика, която може да реши българските и европейските проблеми. Само партиите, изповядващи тази политика, могат да спрат екстремизма в лицето на други крайни партии, които виждаме, че получават доста силни възможности, стъпвайки върху реални проблеми", каза той.

Разговорът за нова Конституцията е едно удобно извинение на много от политиците

По неговите думи разговорът за нова Конституция е поредното отклоняване на вниманието и се подема от различни страни, без ясни аргументи. Той изрази мнение, че на дневен ред в България са острите социално-икономически проблеми. "Разговорът за Конституцията е едно удобно извинение на много от политиците да кажат, че за 20 и повече години, България не е решила проблемите си, защото е пречила Конституцията. Много от критиките са насочени към БСП, защото участваме устойчиво в политическия живот, няколко пъти пряко или косвено в управлението", заяви Стоилов.

На въпрос дали е близък до Георги Първанов, зам.-председателят на БСП отговори: "Имал съм принципно последователно отношение. Работил съм с различни председатели на БСП, но не бих поставил тези отношения по някакъв различен начин". Според Стоилов, като част от политическата култура, се е проявил един друг проблем - "България произведе много президенти и то все млади в много активна възраст. След приключване на мандата си, носят голяма част от авторитета на институцията, придобили са допълнителен опит. Те няма как да намерят друга институционална реализация", каза той.

Митингът на БСП и ДСП е пример за етническа толерантност в тези тежки времена

Стоилов сравни политиката и футбола. "И на двете места зрителите намаляват, а сблъсъкът между агитките се увеличава. Вниманието от  политическата сцена започва да се измества към това какво става около парламента, а не какво се случва вътре. За това са виновни и политиците и медиите", обясни той.

По неговите думи, студентската окупация е морална диктатура. "Моралът има общочовешки измерения, които трябва да обединяват всички хора в отношенията помежду им, но има отражения и върху икономиката и политиката.  Моралът не е толкова безличен. Хората предявяват по различен начин моралните си ценности", обясни той.

"Митингът миналата седмица беше първият организиран заедно от БСП и ДПС. Това е един много добър пример за етническа търпимост и толерантност в тези тежки времена и в момента няма силни аргументи за етническо и социално противопоставяне. ДПС има своето място, но това, което трябва да овладеем е всяка една от партиите да носи своята ясна отговорност и да ги мотивира политически, защото срастването между икономика и политика в България, в последните години, беше толкова силно, че това няма как да не е тежест и на сегашното управление", обясни зам.-председателят на БСП.

Той бе категоричен, че ситуацията е много динамична и противоречива. "Протестните вълни започват да затихват, но това не означава, че няма да има следваща и е много важно от какво ще бъде провокирана, защото социалните проблеми и наболелите теми в обществеността предразполагат за такива протести. Евроизборите ще дадат този отговор, който много често хората си задават - какви са реалните нагласи и настроенията", заключи Янаки Стоилов.