Димчо Михалевски: Проблемът с ОП „Околна среда” е наследен

Nov 26, 2013 Новини БСП 0 1049

Проблемът, който съществува в момента, е наследен, благодарение на не много ясната позиция, която са заели органите, които са управлявали ОП „Околна среда” и цялото управление по европейските фондове в периода 2012 – началото на 2013г

Проблемът, който съществува в момента, е наследен, благодарение на не много ясната позиция, която са заели органите, които са управлявали ОП „Околна среда” и цялото управление по европейските фондове в периода 2012 – началото на 2013г. Това заяви в отговор на отправените по-рано от ГЕРБ обвинения за проблеми с европейските проекти зам. - председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски. Той допълни, че обвиненията, че нищо не е предприето досега по този казус, не са верни. „В момента се извършват конкретни действия, получени са конкретните точки, които се очаква да извършим, като коригиращи действия. Аз считам, че рискът да се наложат финансови корекции и това да повлияе на общото усвояване на средства, предвид на загуба на средства от ЕС, е абсолютно минимален”, каза още депутатът. „Ще помоля колегите от ГЕРБ да спрат със спекулациите и с истерията по темата еврофондове по две причини: първата е, че всичко това, което решава в момента правителството, е резултат от управлението на  европейските фондове при предходното правителство и второ, че не е в интерес на България това да става поле на спекулация и то с неверни твърдения”, допълни Михалевски. В коментар на споразумението между България и ЕС, той заяви, че миналата седмица са получени коментарите, в тях има забележки, но това е напълно естествено, по думите му, особено в сфери, които касаят образованието и здравеопазването. „Ще припомня, че ние стартирахме настоящето управление без ключови стратегически документи, които да определят политиката в тези два сектора. Разпределено е, след среща с всички министри и зам.-министри, до края на седмицата да бъдат отразени бележките, да бъдат поети конкретните ангажименти, да бъде информирана ЕК”, каза още Михалевски.

По отношение на временното прекъсване на плащанията по ОП „Околна среда”, той подчерта, че това не е прецедент при изпълнение на фондовете за България. „През 2012 година за 9 месеца бяха прекъснати плащанията по ОП „Регионално развитие”, след което бяха възстановени. Някой тогава да направи истерия? Тогава, може би, удобно бе заметен проблемът под килима и не беше дадена достатъчна публичност, въпреки че ние коментирахме този въпрос в Комисията по европейски въпроси. Същото се възпроизведе 2012 – първите 6 месеца ОП „Регионално развитие” не получи нито едно плащане от ЕК”, припомни народният представител.

По отношение на обвиненията, че Столична община щяла да търпи ограничения във финансирането, той обясни, че за настоящия планов период към Столична община са насочени и пренасочени над 21% от всички средства по седемте оперативни програми, концентрирани са във важни проекти, каквито са Южната дъга, Западната дъга, подобряване на градския транспорт и др. „В момента е одобрена за финансиране по „Регионално развитие” и Северната Софийска скоростна тангента. Така че всякакви такива спекулации и обвинения, най-малкото разделят неправомерно България на столицата и останалата част от държавата и смятам, че на този политически разговор не му е това полето. Затова трябва да положим усилия да осигурим достатъчно финансиране, в това число се обсъжда увеличаването на  съфинансирането, като възможности държавата да понесе в следващите 9 години, за да можем да осигурим повече ресурс и тази тема наистина трябва да бъде поле на консенсус за политическите сили, а не евтино придобиване на дивиденти”, заключи Михалевски.