Румен Гечев: Новото в Бюджет 2014 е опитът за баланс между инвестиции и социална програма

Nov 27, 2013 Новини БСП 0 1172

Всяка опозиция атакува бюджета на управляващите, но атаките трябва да стават с аргументи и да почиват на логика

Всяка опозиция атакува бюджета на управляващите, но атаките трябва да стават с аргументи и да почиват на логика. Да се твърди, че бюджетът е асоциален е абсурдно, защото това е бюджетът, който заделя най – много средства за социални цели в последните десет години. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, в ефира на К2. „При управлението на ГЕРБ най – големите разходи са били за МВР и те са отивали главно за подслушване. Сегашното управление взима от бюджета на техническото звено за подслушване 29 млн. лева и ги дава на Министерството на здравеопазването за ваксини. Това се прави между първо и второ четене“, допълни той.

На въпрос какви са плюсовете и минусите на Бюджет 2014 и ще има ли радикална промяна от времето на Борисов – Дянков, Румен Гечев заяви, че промяна има, но тя не може да се определи като радикална, защото правителството не разполага с достатъчно финансови ресурси. „Новото е, че не само се отделят повече средства за социални цели, най – вече чрез преструктуриране на разходите, но и чрез опита за баланс между инвестиции и социална програма. Най – добрата социална програма са инвестициите, по – добре нови работни места, отколкото помощи за безработни“, обясни Гечев. Депутатът от КБ каза още, че  инвестициите могат да решат проблемите в дългосрочен план, но те няма как да бъдат решени за следващите няколко месеца. Затова се търси баланс. „Правителството е заделило 640 милиона лева за публични инвестиции за изравняване на различията между регионите, за иновации и за публично – частно партньорство. Разпределянето им на конкурсен принцип е доближаване до най – добрите европейски практики“, поясни депутатът.

В комисиите имаше много ползотворна дискусия с опозицията

Румен Гечев заяви, че в самите комисии е имало много ползотворна дискусия с опозицията. „Ако се видят разпечатките от гласуванията вътре в комисиите ще се разбере, че те се различават доста от стилно политическите гласувания вътре в пленарна зала“, каза той. Депутатът от КБ допълни, че забележките на опозицията са били отчетени още при разработката на бюджета от лятото до сега. „Освен това има практика между първо и второ четене да не се пипа съществено бюджета, защото това би довело до промяна в цялата сложна пирамида“, поясни той.

На въпрос дали съществува риск за изпълнението на бюджета, Гечев отговори, че такъв риск винаги съществува, независимо за коя страна става въпрос. „Единият риск е контролируем - това е рискът държавните институции да не си изпълнят ангажиментите по събиране на приходите. Втората група рискове са тези на външната среда. Това може да стане, например, ако има промяна с повече от 20 % на курса евро – долар. Ние не можем да реагираме на тези промени, за разлика от страните, които имат плаващ валутен курс. Едно рязко поскъпване на еврото ще затрудни българския износ. Другите външни рискове са свързани с общото развитие на ЕС и на световното стопанство. Засега прогнозите са, че Европа ще поддържа растеж от около 2 %, а световното стопанство около 4 %. Точно тези проценти са отчетени в бюджета. Ако обаче се случат някакви сътресения, ние трудно можем да реагираме“, обясни народният представител от КБ.

Гечев бе категоричен, че са заложени буфери в Бюджета, но те не са големи. „Един от тях е задържането на 5 % от разходите за края на годината. Това засяга всички ведомства. Вторият буфер е в размер на 250 милиона, с които ще разполага правителството. Третият буфер е инвестиционната програма от 640 милиона лева. Разходването на тези средства ще става в зависимост от бюджетните приходи“, каза той. По неговите думи, правителството на ГЕРБ не е оставило нито стотинка излишен резерв, в момента се поддържа минимума от 4,5 милиарда лева резерв и той остава и за следващата година.

Обедняването няма да се задълбочи

Народният представител от КБ е на мнение, че няма да се задълбочи обедняването. „Решаването на проблема с бедността изисква много дългосрочна стратегия и хората не трябва да бъдат лъгани, че ще станат някакви чудеса през следващата година. Горко й на страна, която разчита само на бюджета, за да си реши икономическите и социалните проблеми”, заяви депутатът от КБ и допълни, че решението идва от здрава икономика, висока заетост и добър икономически растеж.

„Решението за връщане на данък общ доход на работещите на минимална работна заплата и стъпка ли е това към прогресивното подоходно облагане и махането на плоския данък“, каза той. Той заяви, че наистина е логичен въпросът защо сега не бъдат освободени от данък тези хора, а ще им се връщат парите януари. Гечев обясни, че причината за това е, че бюджетът вече е направен, бюджетните приходи са изчислени и бюджетът не може да се лиши от тези около 150 милиона лева в момента, а и подобна схема се прилага и в доста други страни.

Бюджетът за 2015 задължително ще включва кардинална реформа

По темата дали са предвидени ли са конкретни реформи в Бюджет 2014, народният представител заяви, че не може да се отговори еднозначно, защото намаляване на администрацията и на някои агенции не е достатъчно за реформа. По неговите думи последните 5 месеца не са били достатъчни, за да се обсъди и да се направи една разумна реформа в здравеопазването. „Тази система се нуждае от коренна промяна, но в бюджета за следващата година тя не е заложена. Има обаче уговорка, че бюджетът за 2015 задължително ще включва кардинална реформа. Същото се отнася и до образованието“, заключи Румен Гечев.