Димчо Михалевски: В момента евросредствата работят за икономиката и за хората у нас

Nov 27, 2013 Новини БСП 0 1066

В момента темпът на усвояване на евросредства е много добър

В момента темпът на усвояване на евросредства е много добър. Сега евросредствата работят за икономиката и за хората. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски. Той подчерта, че не трябва да се забравя ситуацията, в която се намираме в момента. „Никога България не е била в ситуация, в която еврофондовете да са над 2/3 от всички капиталови разходи в държавата. Би трябвало това съотношение да бъде в рамките на 1/3 или около 30%. В подобна ситуация, темата за еврофондовете може лесно да се политизира, което по своята същност е ефектно, но не е продуктивно. Аз обаче смятам, че едва ли ще има сериозни корекции по тези проекти, като например над 20 процентно намаление на средствата за страната”, посочи той. По думите му през следващата година ние ще трябва да гоним удвояване на ресурса от сегашния планов период. „Народни представители сме инициирали разговор с правителството, за да увеличим дългосрочната ни фискална прогноза, и да увеличим съфинансирането по тези проекти. Налага се, защото мащабни проекти като Софийското метро и АМ „Струма” трябва да бъдат направени”, подчерта председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Прекъсването на плащанията е проблемът с евросредствата

Проблемът с еврофинансирането, според Димчо Михалевски, е свързан с прекъсване на плащания. „Но на това сме били свидетели и преди. Тогава обаче проблемът не стана публично достояние. Имаше периоди от по 9, а също и от по 6 месеца, когато държавата ни не получаваше пари. Грешки се получаваха при обществените поръчки, като одитните агенции успяваха да ги констатират, но това обаче се случваше по методики, установени в миналото”, обясни той. Димчо Михалевски припомни, че през 2011 г. ние сме получили препоръка от ЕС да сменим подхода. „През 2012 г. започва размяна на писма между институциите, като правителството в този период решава, че ще отстоява своята позиция. Въпреки, че ЕК ни препоръчва своята методика под формата на препоръка, механизмът посочен от тях, започва да функционира бавно. Въпросът в този случай не е кой е виновен. По-важното е, че в момента сме на етап, на който се налага методиката да бъде сменена, тъй като съюзът държи мерките да бъдат приети”, обясни той. Според него ние не можем да не се съобразим с мнението на ЕК. „Те ни поставят условия, но е нужно ние да подходим правилно към проблема. Според мен, трябва да заявим, че корекции не би трябвало да се правят на всички проекти. В момента по този въпрос тече много сериозен диалог. Проектите се проверяват във времето назад, решава се кои проекти да бъдат проверени, а и трябва да се прецени ще има ли въздействие върху фискалния резерв. В тази връзка преговорите се водят както от министър Златанова, така и от одитната агенция и от специалисти от конкретните оперативни програми. Моето мнение е, че няма да се стигне до фалити на общини например, заради липса на ервосредства, защото могат да се направят корекции и да се установи къде е проблема по съответния казус, както и да се намери конкретното му решение”, подчерта председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Не трябва да се политизира проблемът е евросредствата

Проблемът с евросредствата, подчерта Димчо Михалевски, не трябва да се политизира. „За нас е важно да успеем да наложим мярка на говоренето по въпроса, да не прекрачваме определени граници, и да се концентрираме върху проблема. "Нужно е да се концентрираме там където се допуска грешка и да помогнем на бенефициентите да не я допускат при кандидатстването и усвояването на евросредствата. Другият важен момент е, че не трябва да има налагане на санкции от страна на ЕС, които да нанесат щети на страната ни", посочи той.

Тоталната липса на диалог между политическите сили е абсолютно вредна за всички

Тоталната липса на диалог между политическите сили, смята Михалевски, е абсолютно вредна за всички. "Аз лично нямам информация за водене на преговори между БСП и ГЕРБ, но съм привърженик на тезата, че ние трябва да имаме ясни позиции по ключови въпроси за страната. Не смятам и, че БСП има готовност за коалиция с ГЕРБ", каза още той.