Корнелия Нинова: Всички разходи, предвидени в бюджета, са покрити с приходи

Nov 28, 2013 Новини БСП 0 944

Парламентарната опозиция няма никакви аргументи за оценката, че Бюджет 2014 е измамен, разходно ориентиран и асоциален

Парламентарната опозиция няма никакви аргументи за оценката, че Бюджет 2014 е измамен, разходно ориентиран и асоциален. Всички разходи, предвидени в бюджета, са покрити с приходи. Това заяви Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика в НС, в ефира на радио К2. Тя допълни, че приходната част през 2014г. ще бъде с 1,4 млрд. лв. повече, в сравнение с 2013 г. „Важното е тези приходи да се съберат. От КБ разчитаме това да стане от ръст на БВП, там е заложен 1,8 % ръст“, каза още Нинова. Тя обясни, че  управляващите се позовават на оценката на ЕК, която предвижда 1,5 % ръст, а от БНБ заявяват, че растеж от 1,8 % е реалистичен. По нейните думи, управляващите си поставят амбициозна цел по отношение на приходите и разчитат на четири мерки, които са зададени от бизнеса. „На първо място, бизнесът очаква да му се помогне с лесно кредитиране. Затова е гласувано Банката за развитие да отпуска нисколихвени кредити на малките и средни предприятия. Втората мярка е държавата да плаща редовно на фирмите. Останалите мерки са антимонополно законодателство и намаляване на административните и лицензионни тежести“, обясни народният представител. Нинова е категорична, че много важно нещо е и борбата със сивия сектор, където изтичат много пари. 

Тя заяви, че са предвидени 12 милиарда лева за социални политики, което е най – много за последните десет години. Нинова добави, че минималната работна заплата и майчинството се увеличават на 340 лева, вдигат са парите на хората с увреждания, пенсиите се индексират от 1 – ви юли, дори в рамките на сегашния бюджет има коледна надбавка за пенсионерите, връща се данък общ доход на хората на минимална работна заплата, таксата за пенсионери при посещение на личния лекар се намалява от 3 на 1 лев. „Това са все социални мерки, които показват, че дори и при тази криза може да се прави друга политика“, заяви тя.

На въпрос дали има риск за изпълнението на Бюджет 2014, зам.-председателят на КБ обясни, че  що се отнася до Европа няма риск, защото прогнозата за развитието на европейските страни за следващата година е добра. Тя допълни, че около 60 % от българския износ е за ЕС, но трябва да се мисли и за трети страни. „Външните инвестиции зависят и от политическата обстановка в България, защото когато тя е нестабилна, външните инвеститори не рискуват. Затова управляващите са изправени пред предизвикателството да успокоят страната, да покажат, че институциите работят и да се намали напрежението и агресията в обществото“, каза Нинова.

Стремежът е да се помогне именно на социално слабите

На въпроса ще станат ли най – бедните българи по – малко бедни, Корнелия Нинова отговори, че не може още с първия бюджет управляващите да ликвидират бедността, но стремежът е да се помогне именно на социално слабите. Тя обясни, че в този смисъл разбира недоволството на част от пенсионерите, които взимат пенсии над 251 лева от това, че няма да получат коледни надбавки. По нейните думи, състоянието на икономиката обаче е такова, че няма как да бъдат дадени на всички и затова управляващите се стремят да помогнат на тези, които имат най – голяма нужда. „Амбицията е до края на мандата всички да почувстват подобрение в жизненото си равнище. Има и група мерки за младежката заетост. Има потвърждение от Брюксел, че догодина ще дойдат пари за младежката гаранция. Необходимо е малко време, не може да стане изведнъж всичко за всички“, каза Нинова и допълни, че за осъществяването на изброените мерки е било необходимо да се променят между 17 и 20 законопроекта.

От 30 искания на синдикатите, 21 са заложени в бюджета

По темата за връщането на Данък общ доход на хората на минимална заплата, Корнелия Нинова поясни, че първоначалната идея е била да се освободят от данък 340 лева, което обаче е означавало, че и хората, които взимат 3000 лева заплата няма да платят данък на сумата до 340 лева, а само за остатъка. Тя допълни и че по този начин мярката е щяла да важи и за хората от средната класа и за богатите. Според нея управляващите са преценили, че това ще струва много пари на бюджета и затова са приели само хората с доход до 340 лева да се възползват и то чрез връщане, а не чрез неплащане на данък. Нинова допълни, че тази промяна е станала в движение между първо и второ четене.

На въпрос защо работодателите подкрепят бюджета, а синдикатите не, зам.-председателят на ПГ на КБ заяви, че понякога не разбира синдикатите, особено КНСБ. По нейните думи управляващите са разговаряли с тях и са били предоставени 30 искания, от които 21 са заложени в бюджета. „Дори между първо и второ четене са приети техни предложения. От друга страна работодателите  изразиха задоволството си от факта, че са започнали да си получават плащанията от държавата, че могат вече да получават кредити и лицензионните тежести са намалени“, каза тя. Депутатът от КБ обясни, че управляващите са приели да преотстъпват на фирмите корпоративен данък в общини, където безработицата е до 25 %, ако създадат 30 работни места. „Друго, което ни обедини с работодателите е, че ако наемат млад човек на работа, държавата му поема осигуровките. Или ако плащат стипендия на студент да учи и след това го вземат за две години на работа, разходите, които са направили за младежа по време на обучението му се намаляват от облагаемата основа на бизнеса. Тоест създаваш им данъчни и финансови стимули да наемат млади хора, да си ги отглеждат още по време на образованието им, за да могат да си гарантират после качествена работна ръка. Ето с такива конкретни мерки ми се струва, че спечелихме разговора с бизнеса, а не политическо делене дали е ляво или дясно като политика”, завърши Корнелия Нинова.