Сергей Станишев: Всеки ден в ръцете на министрите гърмят бомби, заложени от ГЕРБ

Nov 29, 2013 Новини БСП 0 842

 Идеята за този семинар  възникна непосредствено след митинга, който ние проведохме в столицата преди няколко седмици

 Идеята за този семинар  възникна непосредствено след митинга, който ние проведохме в столицата преди няколко седмици. Смятам, че всеки един от вас е усетил енергията и желанието на нашите членове и симпатизанти ,  в името на каузата на България, в името на тези цели, които кабинетът си е поставил, да продължим заедно като силен отбор.  Това заяви на откриването на семинара под надслов „Държавност. Икономика. Справедливост.” лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев. „Изключително важно е на този семинар ние да формулираме основните ни задачи по всички важни направления в сферата на държавността и възстановяването на демокрацията, в икономическата област и във възстановяването на социалната справедливост в България”, каза още той. По думите му това е от голямо значение както за работата на кабинета, така и за работата на НС. ”Подходящ момент е и да обобщим резултатите, да направим етапна оценка на това какво сме свършили до тук, но най-вече да формулираме ясни задачи пред НС, правителството, да изработим план за работа по основните изключително важни за обществото теми, които са залегнали в темите на семинара”, допълни лидерът на БСП. „ Бяхме наясно, още преди изборите и непосредствено след тях, че отърсването, излекуването на общественото ни, държавата ни от наследството на ГЕРБ няма да е лесно. Но смятам, че никой не е предполагал и не е имал представа за цялата картина в институционален, политически, обществен , финансов и социален план, което последва, в резултат от управлението на ГЕРБ”, каза още Станишев. Той обясни, че една от целите е била да се развенчаят няколко мита, които ГЕРБ са налагали 4 години. „Единият мит беше за фискалната дисциплина. Наскоро излязоха данни на Националния статистически институт, които показаха, че ГЕРБ са похарчили, в общи линии, около 8 млрд. Повече, отколкото са събрали с данъци. В тази сфера наследството е тежко и всеки един, особено министърът на финансите, го вижда отчетливо и болезнено, тъй като всеки ден в ръцете на министрите , на премиера, гърмят бомби, заложени от управлението на ГЕРБ”, заяви Станишев.

Той изрази мнение, че трябва много повече да се направи от гледна точка на общественото информиране за катастрофите и безобразията, корупцията по време на управлението на ГЕРБ. „Ние не търсим реванш или дискредитация на предишните управляващи, но трябва да кажем истината, защото ако не я кажем, отговорността за неслучени неща автоматично се прехвърля върху следващия кабинет”, каза още лидерът на БСП.

„Всички ние преживяхме много тежък и стресов период на небивал натиск – медиен, дори физически. Мисля, че това трудно начало, през което минахме, е една много добра основа и много ни кали в последните месеци за по-нататъшна работа”, заключи лидерът на БСП Сергей Станишев.