Сергей Станишев: Избори по начина на Борисов и Цветанов повече не бива да има

Nov 30, 2013 Новини БСП 0 1330

От тук нататък е много важно политическата и обществената инициатива да бъде в ръцете на МС и на парламента, за да продължим ускорено реализацията на приоритетите, които са залегнали в програмата на правителството, на приоритетите зад, които КБ и ДПС са застанали

От тук нататък е много важно политическата и обществената инициатива да бъде в ръцете на МС и на парламента, за да продължим ускорено реализацията на приоритетите, които са залегнали в програмата на правителството, на приоритетите зад, които КБ и ДПС са застанали. Това заяви след двудневния семинар на парламентарните групи на БСП и ДПС лидерът на социалистите Сергей Станишев. Той представи и някои от основните дискутирани теми, като посочи за първа държавността: „отчитайки нуждата от възстановяване на демокрацията и укрепване на държавността в България, която беше изцяло разнебитена в последните четири години, всички депутати бяха шокирани от данните, които бяха изнесени за работата на МВР и за хаосът в управлението му по времето на Цветанов. Беше заварена абсолютно дезинтегрирана система, феодални владения в областните дирекции, под прякото ръководство на министъра, които много често са използвани за политически натиск и рекет над бизнеса”. По думите му, сравнявайки данните за подслушванията за 2012г. и тези, които са от към края на ноември 2013 г., се оказва, че сегашните са приблизително два пъти по-малко като обем. „Това е и един от ангажиментите, които поехме пред гражданите още преди изборите. За това след като изслушахме и плана на вицепремиера  за реформи и модернизация на МВР, мисля, че имаше достатъчно широка подкрепа от народните представители от двете парламентарни групи”, каза още Станишев. Той допълни, че в началото ще се уточни по-цялостният подход за законовите промени не само в сферата на МВР, но и на останалите служби, включвайки и рамковия закон за национална сигурност, който трябва да даде общия баланс в работата на различните специализирани служби и МВР с сферата на националната сигурност.  Станишев съобщи още, че на семинара е дискутирана и обстойна информация за резултатите на работата на комисията за изработване на новия изборен кодекс. Лидерът на БСП подчерта, че той ще бъде внесен ускорено в НС. „Това също е един от предизборните ангажименти, които имахме. Избори, по начина, по който се правеха от Борисов и Цветанов, в България повече не бива да се правят. Има политическа воля след толкова широка дискусия с гражданското общество тези неща действително да започнат да се променят и да се възстанови нормално функционираща демокрация, да има доверие от страна на гражданите в изборния процес, а от там и мотивация за непосредствено участие в изборите”, каза още Станишев.

Антимонополно законодателство в защита на местното производство

Относно обсъжданото в областта на икономиката, той посочи на първо място антимонополното законодателство. „Правителството, във взаимодействие с двете парламентарни групи, е готово, непосредствено след приключване на разглеждането на бюджета и гласуването му на второ четене, да се внесе и да се разглежда също така ускорено пакет антимонополно законодателство”, поясни Станишев. Според него това е една от темите, които мъчат и българския бизнес и производители, и българските граждани – потребителите и спира нормалното развитие на конкурентна икономика. „Бяха уточнени няколко ключови закона в тази сфера, по които се работи вече от доста време и те са във висока степен на готовност – закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, като целта на закона е ограничаването на нелоялните търговски практики по веригата производител -търговец и ограничаване на монополното положение в изкупуването на стоки”, обясни лидерът на социалистите. По думите му законът ще подкрепи и защити местното производство.

Искаме засилен контрол върху използването на подземни богатства

Като друга тема от областта на икономиката Станишев посочи закон за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства. „Искаме да се засили контролът върху използването на подземните богатства, да се повиши ефективността и приходите в бюджета от използването им”, каза още той. „Трети е законът за кредитните институции, като той цели въвеждането на новите капиталови изисквания и гарантиране на равнопоставеността между банките и техните клиенти. Няколко месеца народните представители активно работят по този законопроект, водят диалог с българските банки, с Асоциацията на търговските банки и смятаме това начало да го завършим успешно в интерес както на стабилността на финансовата система, така обаче и на потребителите”, категоричен бе председателят на БСП. Той коментира и Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит, като по думите му промените в тях целят регламентация на т. нар. „бързи кредити“, извънсъдебното решаване на споровете между кредиторите и потребителите и насърчаване създаването на организации за защита на потребителите. „Петият законопроект е промени в Закона за Комисията за финансов надзор – като се определят конкретно правомощията на КФН по отношение на небанковите институции. Смятам, че по този начин показваме много силна заявка да се работи в интерес на обществото и да се регулират всички тези важни икономически и социално-обществени теми, по един прозрачен и справедлив начин”, заяви Станишев.

Пълна измислица е твърдението, че 2014 г. ще бъде нулева за еврофондовете

По темата за еврофондовете той подчерта, че към май тази година усвояването сертифицираните разходи, които са били изплатени и одобрени, са били само 24% от общия обем на оперативните програми, а към днешна дата те са вече 44%, което, по думите му, е много рязък, видим скок в усвояването и сертифицирането на разплащанията, които са правени. Според него по този начин се опровергава един от балоните и митовете на ГЕРБ за това, че са били супер успешни и едва ли не първи в Европа . „Оказва се, че съвсем не е така. Получихме уверението от вицепремиера Златанова, че след втория цикъл от консултации с ЕК, който в момента върви, на базата на проектите, които правителството е предложило, в началото на януари ще има вече внесено и в МС и ще започнат същинските разговори с ЕК по споразумението за партньорство, тоест, определянето на конкретните параметри, окончателните параметри на всички оперативни програми за следващият период”, обясни Станишев. Той определи като измама и пълна измислица твърдението на ГЕРБ, че 2014г. ще бъде нулева година, от гледна точка на усвояване на еврофондовете. „Първо - както виждате има маса работа да наваксваме по усвояване на средствата още от този финансов период и това ще продължи и следващата, и по-следващата година. Въпросът е да минимизираме загубите, защото това е реална перспектива. Второ – има няколко оперативни програми, по които има висока степен на готовност и сигурност, че може да се започне договарянето и контрактуването на проекти още преди окончателното одобрение на цялостната рамка, тъй като степента на съгласуваност с ЕК вече е много висока и може да се поеме тази отговорност и нещата да вървят ускорено, а не да има дълга пауза между договарянето на общата рамка и стартирането на националните процедури за периода 2014 г. – 2020 г. Трето – за първи път е налице национална инвестиционна програма, която ще допълва европейското финансиране, което ще показва на конкурентна основа възможностите на отделните региони и на тяхното ускорено икономическо развитие, за да намалим гигантската пропаст между столицата и останалата част от държавата в икономическо и социално развитие и тази мярка на правителството получи много широка подкрепа”, обясни лидерът на БСП.

Имаме решение за младежката безработица

Като друга важна тема, която е била обсъдена на семинара, Станишев посочи инициативата за младежката заетост. Той припомни, че от две години председателстваната от него ПЕС води една европейска кампания срещу младежката безработица и за създаване на отделен финансов инструмент на ЕС в подкрепа на младежката заетост. „След много политически битки и спорове  се прие от Европейския съвет, че много сериозна сума и то изпреварващо ще бъде насочена от европейските фондове, от европейския социален фонд най-вече за специализирани програми за младежка заетост в региони с безработица на млади хора, по-висока от средната за ЕС”, заяви председателят на БСП. Той обясни, че това означава 5 от регионите за планиране в България, с изключение на Югозападния, където е София и е по-ниско нивото на безработица, влизат в обхвата на тази програма. „Министър Адемов ни информира много подробно за подготовката на националния план за действие на тази програма. Следващата година България  ще получи тези средства 55 млн. евро  - финансиране от ЕК, целево, именно за младежка заетост и в момента приключва разработването на националния план по нейното прилагане, в много активен диалог с ЕК.  Имаме уверението, че до края на годината вариантът ще бъде изпратен, най-вероятно още следващата седмица, а в края на годината ще получим и одобрение по тази изключително важна мярка, която ще бъде съпътствана и с национално съфинансиране”, обясни Станишев. Според него проблемът с младежката безработица е един от най-острите социални, политически и икономически проблеми на нашата страна и трябва да се вземат конкретни мерки. „Разполагаме с ефективен план за действие за следващите месеци и от страна на правителството, и от страна на двете политически сили, които стоят зад него, за да се изпълни в максимален обем предизборният ангажимент и програмата на правителството и хората да започнат действително да чувстват и виждат промяната в техен интерес”, завърши лидерът на БСП Сергей Станишев.