Петър Кънев: Партийните субсидии ще бъдат намалени

Дек 01, 2013 Новини БСП 0 1349

Намаляване на субсидиите на партиите с процента, с който се намаляват субсидиите на ведомствата, или с около 10%, бе един от акцентите, който бе оповестен на семинара на парламентарните групи на БСП, ДПС и политическия кабинет в Боровец

Намаляване на субсидиите на партиите с процента, с който се намаляват субсидиите на ведомствата, или с около 10%, бе един от акцентите, който бе оповестен на семинара на парламентарните групи на БСП, ДПС и политическия кабинет в Боровец. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Петър Кънев. По думите му друг акцент е бил обещанието на министър Чобанов да предостави за разглеждане подробности, свързани с управлението и функционирането на Инвестиционния фонд, сред които начинът на вземане на решение в него, структурата му, управляващите му органи и други. "Всички тези подробности също бяха обсъдени и бяха приети редица решения, свързани с този фонд, като те ще бъдат качени на сайта на Министерство на финансите", посочи той. Според него важни са били и въпросите, свързани със социалната политика. "Коментарите и анализите на социална тематика от председателя на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова и социалния министър Хасан Адемов също бяха много важни.  Бяха обяснени подробностите и проблемите в сферата, както и тяхното решение", поясни председателят на финансовата комисия.

Орязването на субсидиите за партиите ще ги вкара в сивата икономика

На въпрос, свързан със субсидирането на политическите партии, Петър Кънев припомни как този въпрос е решаван от предишни управляващи. "Спомнете си какво бе допреди няколко години. Спомнете си натиска върху политическите партии, за да приемат държавно субсидиране. Започна се с приемане на по-малки суми за субсидиране, като постепенно, чрез натиск върху партиите, бяха приети и по-високи", посочи той. Кънев обаче подчерта, че не е проблем да бъдат орязани субсидиите на партиите, но това, според него, означава, че те ще влязат в сивата икономика. "Партиите трябва да се субсидират. Те също имат разходи, за които трябва да има средства. Дали обаче тези 10% са много или малко, това ще покаже времето", обясни финансовият експерт. Той посочи, че в България гласоподавателите са много по-малко от хората в доста европейски държави и затова гласът на избирателя у нас е по-скъп. "По този въпрос не трябва да се говори лицемерно, не трябва да има и популизъм. Бе обсъждан и вариант, в който субсидии да не се дават на политически организации, които не са преминали бариерата от 1% или например 3 или 4%. Този вариант също бе обсъждан на Боровец и се взе решение, че е доста лицемерно партиите, които управляват, сами да отрежат финансирането на всички останали малки партии, които все пак трябва да имат някакъв шанс на политическата сцена. От друга страна, не знам доколко е правилно държавата да дава възможност на малки партии, чиято цел е да преминат процентната бариера, за да се финансират от държавна субсидия и четири години да чакат следващи избори", обясни Кънев. Според него е нужно да се намери баланс. Той обясни, че новите правила ще бъдат приведени в действие преди следващите парламентарни избори.

От близо 100 години някой периодично предлага задължително гласуване 

Въпросът с подписката на НДСВ за задължително гласуване, Петър Кънев коментира, като заяви, че това искане не е ново за страна. "От близо сто години насам някой периодично прави предложение за задължително гласуване. През няколко години някой започва да изважда пред обществото интересно предложение, като по този начин се надява да събере електорат. Но аз смятам, че мярката да се налагат глоби на тези, които не гласуват, е по-крайна", обясни депутатът.

Проблемите в енергетиката не са само черно-бели

Проблемите в енергетиката не са само черни или бели, посочи Петър Кънев и поясни, че в този сектор има много нюанси. "Разбирам тези, чиито интереси са засегнати от предложението за 20-процентна такса на произведеното от собствениците на фотоволтаични централи у нас. Да не забравяме, че България е една от последните държави в Европа, която внася корекции в плащането на този тип енергия. Белгия, например, направи корекция в плащанията още през 2012 г. В Чехия, корекцията бе с 28%, в Гърция с 30%. Интересен е и един друг факт, с който се запознах вчера. Запознах се с мерките, които германският канцлер Ангела Меркел е подписала със своите партньори. Една от тях е не нещо друго, а именно нулево субсидиране на зелената енергия. Затова смятам, че по този въпрос трябва да се намери баланс, между интереса на бизнеса и този на потребителите", каза още той.